Temat zamknięty
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 31

Temat: Co myślicie o Shakirze?

Miasto
    Białystok
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny Co myślicie o Shakirze?

Witam wszystkich!

Mam jedno ważne pytanie. Co myslicie o Shakirze, o jej tańcu?
    Czy dobrze porusza biodrami?

Ostatnio na tańcach Ania (prowadząca) oceniala taniec każdego z osobna. U mnie powiedziala że poruszam biodrami jak Shakira. To chyba komplement bo sie do mnie uśmiechnela. Powiedziala że zauważyła to juz na poprzednich zajeciach.

A wy co myślicie o jej tańcu? I czy te jej piosenki mogą posłużyć do ukladania chreografii tańca brzucha. Bardzo spodobala mi sie jej stara piosenka Whenever, Wherever. Jak myslicie, nada sie?

~~Qamar~~
    Podczas każdego tańca, któremu oddajemy się z radością, umysł traci swoją zdolność kontroli, a ciałem zaczyna kierować serce.

Miasto
    W-wa/Olsztyn
    Punkty reputacji
    55
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

To może ja odpowiem na to pytanie zawarte w temacie... uważam, że jest ładniutka... =)
    Dobrze jest grać naszemu Bogu...

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    23
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ja mam odczucia mieszane )))))))))

Ala choreografie na pewno mozna swietna do jej piosenek zrobic - nie raz widzialam.
    Ostatnio edytowane przez feroMonik ; 12-02-2008 o 21:34

Miasto
    Wawa
    Punkty reputacji
    40
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Sorry dziewczyny, ale taniec Shakiry ma tyle wspólnego z tańcem brzucha co przysłowiowa siódma woda po kisielu.

Od czasu do czasu można się tam dopatrzeć pojedynczych ruchów, które coś przypominają z TB ale miesza to z latino i innymi własnymi ruchami.

Jest tyle lepszych tancerek z których można brać wzór i tyle ciekawszych bardziej oryginalnych (orientalnych) utworów.

Trzeba w końcu raz na zawsze powiedzieć - Shakira nie powinna być wzorem dla tencerki brzucha bo nie ma z tym tańcem za dużo wspólnego!
    -Gdy kobieta tańczy, tworzy sztukę, a zarazem staje się bardziej zmysłowa. (Ehab Atia)

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    24
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=321
    Tu jest wątek Shakira a tb. Ja osobiście lubie jej piosenki odkąd tańcze salse. Można robić fuzje. Podoba mi się jej taniec, ale z tb rzeczywiście nie ma dużo wspólnych elementów.
    ..."Raz powalony, ty się nie poddawaj -
    jak ranny lew,
    tym potężniejszy, tym zuchwalszy stawaj
    wszystkiemu wbrew"

Kazimierz Przerwa-Tetmajer "Ty nie giń marnie"

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

A może nasz Admin podkleiłby ten wątek do tamtego starszego?
    Zwłaszcza, że tam już chyba zostało powiedziane niemal wszystko na ten temat

Punkty reputacji
    125
    Siła Reputacji
    8

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Qamar Zobacz wiadomość
    Witam wszystkich!

I czy te jej piosenki mogą posłużyć do ukladania chreografii tańca brzucha. Bardzo spodobala mi sie jej stara piosenka Whenever, Wherever. Jak myslicie, nada sie?

~~Qamar~~
    Jak słyszę ten utwór to jednak pierwsza myśl to ciut wolniejsza samba, możnaby się nawet uprzeć i podciągnąć pod salsę gdyby ktoś bardzo chciał .

Generalnie Shakira dla mnie to latynoska dziewczyna śpiewająca utwory w klimatach latino, przeważnie poruszająca się też bardziej w typie latynoskim. Może i umiałaby zatańczyć belly ale przeważnie robi mix a'la Shakira, który nie jest tańcem arabskim bynajmniej. Niestety właśnie te mix'y bywają naśladowane . W sumie nie przepadałam za nią aż do usłyszenia miłego, lirycznego utworu "Día de Enero", nawet na teledysku wyglądała normalnie o dziwo a tu nagle rok później ku mojemu zaskoczeniu słyszę o Shakira-belly dancer <olaboga>

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    26
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Ma swój styl, temu chyba nikt nie zaprzeczy? Każda wokalistka musi się czymś wyróżniać, bo tyle ich jest i niektóre są do siebie takie podobne... Ruchy w stylu TB występują u niej jakby z zaskoczenia, są bardzo czyste i świetnie wykonane, wstawia takie niespodzianki raz częściej raz rzadziej i tego właśnie nauczyli się oczekiwać widzowie teledysków. A poza tym ma dziewczyna wszystko na swoim miejscu i uważam, że dzięki niej TB zyskał wiele fanek a szkoły tańca nowe klientki.
    Poczuj taniec, a poznasz radość...

Miasto
    Białystok
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Dzieki Wam za Wasze opinie

To teraz jeszcze jedno pytanie. Czy do jej piosenki mozna zatanczyc belly dance? Wiem, że udzielilyscie juz odpowiedzi na ten temat ale chcialabym uslyszec badziej konkretnie

~~Qamar~~
    Podczas każdego tańca, któremu oddajemy się z radością, umysł traci swoją zdolność kontroli, a ciałem zaczyna kierować serce.

Punkty reputacji
    125
    Siła Reputacji
    8

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Qamar Zobacz wiadomość
    Dzieki Wam za Wasze opinie

To teraz jeszcze jedno pytanie. Czy do jej piosenki mozna zatanczyc belly dance? Wiem, że udzielilyscie juz odpowiedzi na ten temat ale chcialabym uslyszec badziej konkretnie

~~Qamar~~
    Jak najbardziej można

(ale mnie tam nie słuchaj - bo mnie samej się zdarzyło nawet do kolęd tańczyć belly-dance jak gotowałam wieczerzę wigilijną w ostatnie święta)

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Dziewczyny często tańczą do "Ojos asi" Ten utwór jako jedyny mnie przekonuje

Przykład:

Shakira "Ojos Asi" by Shadora & Teatro del Oriente
    http://pl.youtube.com/watch?v=vzM1c35R-Jc

Na YouTubie wiecej znajdziesz takich filmików. Może jeśli koniecznie to ma być utwór Shakiry, to znajdziesz tam jakieś inspiracje?
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Miasto
    Białystok
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Dzieki dziewczyny! Jesteśście kochaneeee!!!

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    23
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Do tej piosenki wiele lasek tanczy

Jak wiadomo, bellydance mozna zatanczyc niemal do kazdej muzyki
    مونيكا

Miasto
    Wawa
    Punkty reputacji
    40
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez feroMonik Zobacz wiadomość
    Jak wiadomo, bellydance mozna zatanczyc niemal do kazdej muzyki
    Tak, nawet do disko polo da się zatańczyć...... tylko czy o to nam chodzi??!!

Ten występ tylko mnie utwierdził w kilku przekonaniach.
    Po pierwsze to, co zobaczyłam nie było dla mnie tańcem brzucha tylko mieszanką kilku ruchów z tb, hinduskiego, boolywood, i innych mniej zidentyfikowanych styli.
    Nie podobały mi się zrywane, ostre ruchy tancerek. Zupełnie nie podobał mi się gest podciągania sukienki i pokazywania kolan. Rozjeżdżająca się choreografia.

Kolejna sprawa, w której się upewniłam to, że aby występować trzeba kilka lat ciężko pracować nad swoim tańcem. Aby występować w zespole, trzeba być w jeszcze wyższej grupie umiejętności.
    Grupa wyglądała oprócz instruktorki na całkowicie początkującą. Co w takim razie robiły na publicznym pokazie? Jakie ludzie wynoszą mniemanie i wyobrażenie o tym tańcu oglądając takie występy?
    Kiedyś powiedziałam w towarzystwie, że tańczę taniec brzucha, ktoś to skwitował, że to taki taniec tańczony przez gospodynie domowe. Być może był świadkiem takiego pokazu.

Nie chcę odmawiać dziewczyną prawa do tańca, nie chcę ich atakować czy wyśmiewać, choć pewnie niestety część z was tak to odbierze, chcę tylko powiedzieć, że jeżeli mamy dbać o wizerunek tego tańca jako sztuki, edukować publiczność, aby zrozumiała, czym jest ten taniec powinnyśmy lepiej się przygotowywać, ciężej pracować i nie występować do czasu, kiedy nasze umiejętności nam na to pozwolą.

No to teraz zastrzelcie mnie, ale musiałam to napisać, bo tak czuję...
    -Gdy kobieta tańczy, tworzy sztukę, a zarazem staje się bardziej zmysłowa. (Ehab Atia)

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    24
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Mała tancereczka Zobacz wiadomość
    Tak, nawet do disko polo da się zatańczyć...... tylko czy o to nam chodzi??!!

Nie chcę odmawiać dziewczyną prawa do tańca, nie chcę ich atakować czy wyśmiewać, choć pewnie niestety część z was tak to odbierze, chcę tylko powiedzieć, że jeżeli mamy dbać o wizerunek tego tańca jako sztuki, edukować publiczność, aby zrozumiała, czym jest ten taniec powinnyśmy lepiej się przygotowywać, ciężej pracować i nie występować do czasu, kiedy nasze umiejętności nam na to pozwolą.
    Zgadzam się z Tobą. Ciężka praca to podstawa, a pokazywanie własnych braków świadczy żle o danej osobie, ale jednocześnie niestety psuje wizerunek tb.
    Jesli chodzi o układ to podobały mi się mocne, przerywane ruchy. Może nie był to klasyczny tb, ale lubie taki rodzaj tańca.
    Wracając do muzyki to uważam, że można zatańczyć do każdej. Należy tylko zastanowić się co chcemy osiągnąc.
    Najważniejsze żebyśmy czuły muzykę. Najpiękniejsza piosenka i cudowny układ, które nie pasuja do naszej osobowości i upodobań tanecznych, zepsują nam występ, bo publiczność wyczuje, że robimy coś na siłe. Jesteśmy różne i każda tańczy inaczej. Dlatego wole tańczyć sama. W grupie podstawą jest kompromis i czasami trudno zadowolić wszystkich.
    ..."Raz powalony, ty się nie poddawaj -
    jak ranny lew,
    tym potężniejszy, tym zuchwalszy stawaj
    wszystkiemu wbrew"

Kazimierz Przerwa-Tetmajer "Ty nie giń marnie"

Miasto
    Sosnowiec
    Punkty reputacji
    22
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Sama jak występowałam z grupą nie miałam wtedy długiego stażu jeśli chodzi o taniec, ale wydaje mi się, że byłyśmy bardziej zgrane itd.
    Tutaj to wygląda jak jakąś improwizorka... takie odnoszę wrażenie, chyba nie zauważyłam ani jednego ruchu zrobionego przez wszystkie tancerki jednocześnie.
    Muzyka...Wole taka, która bardziej kojarzy sie z tańcem orientalnym niż taka Shakiry, dla mnie jest zbyt "popowa".
    Czasami sobie myślę, że właśnie dlatego ludzie kojarzą Shakire z tb, ponieważ same tancerki wybierają jej muzykę i promują się na jej tle.
    Osobiście wybrałabym bardziej "tradycyjną" muzykę

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    26
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Mam propozycję, zatańcz BD do wszystkiego co ma rytm i zobaczysz, że można.
    Poczuj taniec, a poznasz radość...

Miasto
    Kalisz
    Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

A moja trenerka uważa, że Shakira popełnia podstawowy błąd. Porusza tak szybko rękoma jak i biodrami. ręce powinny być wolniejsze. A ja też podzielam to zdanie.
    لاثممغ يشىث هس شمصشغس قهلاف ك٠

Miasto
    Kąty Wrocławskie
    Wpisy na blogu
    3
    Punkty reputacji
    81
    Siła Reputacji
    4

Domyślny

Shakira - bardzo podoba mi się jak tańczy, zmysłowo, kobieco, kreatywnie, profesjonalnie Ma swój styl, i o to chodzi
    Bóg stworzył kobietę na swój obraz i podobieństwo .

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Dziewczyny uśmiechnijcie się nie warto być takim purystą tylko czerpać radość z tańca i występów
    The greatest joy belongs to the simple heart...

Temat zamknięty
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz