Magia konkursów tanecznych. Z Suraiy±, Jamilah i Zain± rozmawia Camilia.
Magia konkursów tanecznych
W Polsce konkursy taneczne staj± siê realn± mo¿liwo¶ci± na pokazanie swojego talentu, zaprezentowanie siê przed rodzim± publiczno¶ci±, a czasem nawet przed miêdzynarodowymi gwiazdami. Rynek konkursowy powoli zaczyna nabieraæ profesjonalnego kszta³tu, a my tancerki tylko ostrzymy z±bki na coraz to nowsze og³oszenia o mo¿liwo¶ci udzia³u w tanecznym turnieju. Konkursy tañca orientalnego s± w Polsce jeszcze nie sformalizowane do tego stopnia, jak to dzieje siê ju¿ na ¶wiecie, np. w Rosji. Wiele z nas w konkursach chcia³oby startowaæ, a mo¿liwo¶ci siê mno¿±. Po wybraniu odpowiedniej dla siebie konkurencji pojawiaj± siê jednak pytania: Co teraz? Jak siê przygotujê? W czym powinnam wyst±piæ? Jak± u³o¿yæ choreografiê?
Na te i inne pytania postanowi³am znale¼æ odpowied¼, zag³êbiaj±c siê w ¶wiat konkursowej rywalizacji tanecznej poprzez przeprowadzenie wywiadów z polskimi tanecznymi gwiazdami. Wywiadów zgodzi³y siê udzieliæ per³y polskiej sceny, obyte z realiami konkursów tanecznych i wystêpuj±ce na miêdzynarodowych scenach: Suraiya, Jamilah i Zaina. Odpowiedzia³y one wyczerpuj±co na nurtuj±ce nas pytania. Zapraszam zatem do owianego tajemnicami i legendami ¶wiata tanecznych konkursów. Oby wszelkie Wasze w±tpliwo¶ci zosta³y wyja¶nione, a chêci do wystêpów na turniejach po przeczytaniu tego artyku³y przerodzi³y siê w realne sukcesy.
Okiem mistrzyni, czyli wywiady z ze „z³otymi” Polskimi tancerkami: Suraiy±, Jamilah i Zain±
Suraiya
Camilia: Mówi siê, ¿e konkursy taneczne to loteria, jednak Twoje konkursowe sukcesy zaprzeczaj± tej teorii. Trzy razy pod rz±d trafi³a¶ na szczyt tanecznego podium, jakie wyró¿ni³aby¶ czynniki powodzenia podczas konkursowego starcia?
Suraiya: Zdecydowanie to w du¿ej mierze loteria i nie sposób jednoznacznie przewidzieæ reakcje jurorów. Czêsto startuj±c, nie zna siê nawet sk³adu jurorskiego, wiêc trudno mówiæ o tym, i¿ mo¿na siê przygotowaæ tak, by mieæ 100% pewno¶æ zwyciêstwa. Co jednak mo¿na przewidzieæ to fakt, i¿ na szczê¶cie istniej± na ³onie tañca orientalnego pewne do¶æ obiektywne wyznaczniki udanego wystêpu i jedyne, co mo¿na zrobiæ, to staraæ siê spe³niæ, w naszym osobistym odczuciu, te kryteria w jak najszerszym zakresie. Jako g³ówne wymienia³abym: trafny dobór muzyki konkursowej, zró¿nicowanie taneczne i emocjonalne ca³o¶ci wystêpu, ró¿norodno¶æ stylistyczn±, ukazuj±c± uniwersalno¶æ interpretacyjn± i dojrza³o¶æ sceniczn± tancerki, umiejêtno¶æ wywo³ania emocji u publiczno¶ci oraz dobr± prezencj± sceniczn±. Naturalnie spe³nienie tych wszystkich czynników jest rezultatem naszych subiektywnych wyborów i nasze odczucia mog± nie byæ to¿same zarówno z odczuciami publiczno¶ci i jurorów – dlatego gwarancji nie ma nigdy! Z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e warto, startuj±c w konkursie, nie koncentrowaæ siê na chêci zwyciêstwa, a skupiæ siê na prawdziwo¶ci swojej prezentacji - my¶lê, ¿e widownia i jurorzy oprócz dobrego tañca chc± bowiem zobaczyæ na scenie co¶ wiêcej- ciekaw± osobowo¶æ, unikalny kontakt z publiczno¶ci± itp. S±dzê, ¿e to decyduje czêsto o wygranej... bo naturalnie podczas miêdzynarodowych konkursów w kategoriach profesjonalnych wszystkie tancerki s± znakomicie przygotowane, maj± piêkne stroje, makija¿e i w³asny pomys³ na wygran±... ale wygrywa tylko jedna... Dlaczego? Poniewa¿ najprawdopodobniej podczas wystêpu pokaza³a w³a¶nie co¶ wiêcej ni¿ powy¿sze kwestie, które spe³ni³y pewnie i wszystkie inne uczestniczki – co¶ unikalnego, co sprawi³o, ¿e siê wyró¿ni³a i finalnie okaza³a siê po prostu najlepsza. Dlatego nie warto zniechêcaæ siê ewentualnym niepowodzeniem. Czêsto znakomite przygotowanie po prostu nie wystarcza... niestety tak w zawodach artystycznych bywa – na przyk³ad na 10 tancerek tylko jedna mo¿e zrobiæ wielk± karierê, choæ tañczy dok³adnie tak samo piêknie jak inne. Wystarczy, ¿e ma w sobie to „co¶” – niedefiniowalny czynnik, który zaprowadzi ja na szczyty mimo takiej samej techniki jak u innych tancerek, a mo¿e nawet i s³abszej. Tancerka na scenie to nie czysta technika i kombinacje, to tak¿e jej osobista energia, która mo¿e wywieraæ ró¿ny wp³yw na widownie... na takie kwestie nie mamy naturalnie wp³ywu, albo siê z nimi rodzimy, albo nie.
C.: Polskie tancerki chcia³yby je¼dziæ na konkursy. Niestety, czêsto nie wiedz±, jak siê do tego przygotowaæ. S³ysza³am opiniê, ¿e du¿o ³atwiej zrobiæ choreografie na zwyk³y wystêp. Czy choreografia konkursowa ró¿ni siê od „standardowej"?
S.: Naturalnie, powinna ona bowiem stanowiæ kompozycje najlepszych umiejêtno¶ci, jakie tancerka posiada, zaprezentowanych w jednym wystêpie. Nie jest to ³atwe, ale mo¿na pewne sprawy przeanalizowaæ i próbowaæ przygotowaæ prezentacje w³a¶nie pod tym k±tem, zwiêkszaj±c przez to atrakcyjno¶æ swojego wystêpu.
C.: Startowa³a¶ w konkursach na dwu kontynentach. Zdrad¼ nam, czy zauwa¿y³a¶ ró¿nicê miêdzy jury w Europie i Ameryce?
S. - Konkurs w Los Angeles by³ oparty o g³osy miêdzynarodowej publiczno¶ci. Przyznajê, ¿e ta wygrana by³a dla mnie najwiêkszym zaskoczeniem. Nie spodziewa³am siê, ¿e tyle ludzi z ca³ego ¶wiata obejrzy mój film i zag³osuje. By³a to pierwsza edycja „Bellydance Evolution” na ¶wiecie. Gdy siê zg³asza³am, powodzenie projektu by³o zagadk±. Okaza³ siê jednak wielkim sukcesem i przez to mia³am okazjê wystawiæ swój taniec na du¿± miêdzynarodow± ekspozycjê. Czym mogê siê w zakresie tego konkursu podzieliæ...? z perspektywy czasu wiem, ¿e nie powinnam by³a przygotowywaæ siê na ostatnio chwilê – zg³osi³am siê dos³ownie w ostatnim dniu (przez wyjazdy mia³am tylko chwilê na nauczenie siê choreografii Jilliny i nagranie filmu). Po¶piech i pewna niedba³o¶æ wynika³y jednak wy³±cznie z tego, i¿ absolutnie nie traktowa³am video jako potencjalnie wygrywaj±cego, a raczej jako miêdzynarodow± szansê na pokazanie siê. Dlatego by³am bardzo zaskoczona, ¿e mimo s³abej jako¶ci i nagrania filmu w zupe³nym po¶piechu otrzyma³am tyle g³osów. Podczas konkursu w Pradze i Londynie w sk³adzie jurorskim role g³ówne odgrywali Egipcjanie wiêc niezale¿nie od faktu, i¿ konkursy by³y w Europie, by³am dwukrotnie oceniona przez jury g³ównie arabskie. Niezale¿nie od kontynentu wygrana naturalnie zawsze smakuje wyj±tkowo wy¶mienicie.
C.: Niektóre tancerki maj± siln± osobowo¶æ sceniczn±, która mo¿e byæ kluczem do sukcesu lub gwo¼dziem do trumny na konkursach. Oceny sêdziowskie s± bowiem zale¿ne od gustów samych sêdziów. My¶lisz, ¿e warto uk³adaæ choreografie „pod gusta sêdziowskie", czy za wszelk± cenê prezentowaæ swoj± indywidualno¶æ?
S.: Tak jak wspomnia³am, nie zawsze zna siê sk³ad jury. Ja postawi³abym na ekspozycjê swoich (czy – przygotowuj±c inn± osobê – jej) najatrakcyjniejszych umiejêtno¶ci i na tym zbudowa³abym prezentacjê, próbuj±c j± maksymalnie wyró¿niæ. Stara³am siê to robiæ wzglêdem siebie, teraz robiê to na potrzeby przygotowywania do konkursów innych osób z Polski i zagranicy.
C.: Jak wiele czasu zajmowa³y Ci przygotowania do staræ konkursowych? Ile czasu potrzeba by perfekcyjnie przygotowaæ swój konkursowy wystêp?
S.: Po wyborze muzyki, doborze odpowiedniego stroju itd., choreografiê uk³ada³am przewa¿nie w kilka godzin. Jestem tego typu osob±, ¿e s³ysz±c muzykê, czêsto natychmiast mam bardzo klarowny obraz swojego wystêpu. Dok³adnie wiem, co i kiedy zatañczê, wiêc u³o¿enie choreografii dla mnie samej jest stosunkowo krótkim procesem. Co jednak – jak my¶lê – jest nieco zaskakuj±ce to fakt, ¿e na ¿adnym z konkursów nigdy nie zatañczy³am 100% stworzonej choreografii. Nie by³abym sob±, gdyby w wystêpie nie by³o przynajmniej 40% improwizacji. Dziêki temu konkursowe wystêpy wspominam z wyj±tkow± przyjemno¶ci±, traktuj±c je jak inne wystêpy, gdzie zawsze czê¶ciowo improwizujê, a nie stresuj±ce i mozolne starania zatañczenia przygotowanej miesi±cami choreografii. Wówczas nie odczuwa³abym najmniejszej przyjemno¶ci podczas wystêpu, co zapewne prze³o¿y³oby siê na werdykt jury.
C.: Sama sêdziowa³a¶ konkursy podczas organizowanych przez Ciebie festiwali a tak¿e na Wêgrzech, S³owacji, w Czechach i Norwegii – co by³o dla Ciebie najwa¿niejsze w ocenie kandydatek?
S.: Po pierwsze, muszê stwierdziæ, i¿ owo jak¿e zaszczytne zapraszanie mnie do sk³adów jurorskich zagranic±, niestety uciê³o moj± dalsz± drogê w konkursach... A przyznam szczerze, ¿e konkursowe emocjê s± dla mnie bardzo przyjemne. Rozmawia³am z wieloma osobami, które bardzo szanujê i których zdanie w ¶rodowisku jest wa¿ne, i jednog³o¶nie us³ysza³am, ¿e nie fair jest gra w obu dru¿ynach... Maj±c wiedzê w zakresie tego, co wspaniali sêdziowie, u boku których mia³am zaszczyt oceniaæ, jak: Aida Nour, Mohamed Kazafy, Ranya Renee i inne znakomito¶ci punktuj±, co przykuwa ich uwagê, naturalnie znacznie ³atwiej jest przygotowaæ prezentacjê pod ich gusta. Ponadto fakt, i¿ do¶æ czêsto uczê zagranic±, sprawi³, ¿e znam wiele osób i przebywa³am z nimi w ró¿nych sytuacjach, „pofestiwalowych - czêsto rozrywkowych” J i nie wyobra¿am sobie, by mogli byæ zupe³nie bezstronni, widz±c mnie w konkursie wspó³zawodnicz±c±, na przyk³ad, z tuzinem innych dziewczyn, które widz± pierwszy raz... Co zatem z tego wynika – etap konkursów definitywnie zakoñczy³am! Przyznajê, i¿ mia³am na oku jeszcze dwa konkursy, ale organizatorzy mnie znali i zupe³nie bez skrêpowania odmówili mi udzia³u, twierdz±c, ¿e by³oby to nie fair... Nie mia³am wiêc wyj¶cia... Utwierdzi³o mnie to w przekonaniu, ¿e widocznie musi tak byæ. Teraz zatem z przyjemno¶ci± patrzê, jak moje uczennice, np. Abir czy Geesou, zdobywaj± dobre miejsca w konkursach, a tak¿e przygotowujê tancerki indywidualnie, na zamówienie, do konkursów w Polsce i zagranic±. By³am ogromnie dumna z Nureen, która piêknie wykona³a moj± choreografiê i zaw³adnê³a sercami jurorów i publiczno¶ci na festiwalu w Sztokholmie. Fakt przygotowywania innych dostarcza wiele rado¶ci, satysfakcji i daje mi mo¿liwo¶æ przed³u¿enia niejako mojej dzia³alno¶ci konkursowej. Pozwala mi tak¿e przekazaæ wiedzê, któr± zdoby³am, oceniaj±c u boku tych wspania³ych osób, zwiêkszaj±c tym samym szanse dziewczyn, które mam przyjemno¶æ przygotowywaæ. Co do moich osobistych ocen jurorskich – w ka¿dym konkursie, gdzie ocenia³am, zauwa¿y³am, ¿e sêdziowie s± w³a¶ciwie jednomy¶lni... prawie nie ma ró¿nic w notach! Pewne kwestie s± po prostu automatyczne. Czêsto od razu wiadomo, kto wygra! Dla mnie osobi¶cie chodzi w du¿ej mierze o pe³niê prezentacji. Gdy tancerka prezentuje ca³y wachlarz emocji i techniki i to wszystko jest estetyczne, to z pewno¶ci± ma wiêksze szanse na wygran±. Jest dla mnie tak¿e ogromnie wa¿ny przekaz, energia, jaka emanuje z tancerki. Uwa¿am, ¿e artysta ma co¶ widowni/jury przekazaæ, wywo³aæ ciep³y u¶miech, sympatiê, my¶l, ¿e ta osoba jest przyjemna w odbiorze. Je¶li odczuwam te emocje, to wówczas dopiero mam chêæ oceniaæ technikê, choreografiê itp. Nie lubiê ogl±daæ w tañcu dziewczyn znakomicie przygotowanych, których osobowo¶æ odrzuca. A to siê kilka razy, gdy ocenia³am, przydarzy³o. Inni jurorzy mieli identyczne odczucia. Takie osoby nigdy nie bêd± na podiach. Tancerka oprócz dobrej prezentacji musi daæ siê jurorom polubiæ! Ogromnie wa¿n± kwesti± jest te¿ ogólna estetyka prezentacji – strój, makija¿, detale, które przykuj± wzrok – to sprawia, ¿e wizualnie zapamiêtujemy jedn± prezentacjê jako atrakcyjn±, a inn± nie. Nie s± to oczywi¶cie kwestie kluczowe, ale proponowa³abym ich nie ignorowaæ.
C.: Podobno przygotowanie psychologiczne to 50 % udanego startu. Jakie rady dotycz±ce przygotowania mentalnego da³aby¶ startuj±cym tancerkom?
S.: Radzê, by skoncentrowaæ siê na dobrej prezentacji, a nie chêci wygranej. Dla mnie to by³a zawsze kluczowa sprawa, co pozwala³o mi zachowaæ naturalne emocje i nie poddaæ siê stresowi. Wa¿ne te¿, by przed konkursem ignorowaæ w garderobie osoby, które mog± zachowywaæ siê w ró¿ny sposób, by ¶wiadomie zestresowaæ rywalki. To siê niestety zdarza i absolutnie nie mo¿na siê temu poddaæ. Trzeba wierzyæ w pozytywn± energiê, która bêdzie na scenie emanowa³a z nas, w przeciwieñstwie do tego typu rywalek – widownia i jurorzy z pewno¶ci± to wyczuj±, wiêc nie nale¿y siê tego obawiaæ, a po prostu zupe³nie zignorowaæ. My¶lê te¿, ¿e dla kobiety jest wa¿ne, by siê dobrze czu³a. Dlatego zachêcam do kupna wymarzonego stroju, zrobienia piêknego makija¿u itp. Tak, by wychodz±c na scenê, czuæ siê naprawdê wyj±tkowo. To sprawi, ¿e ka¿dy ruch naszego cia³a bêdziemy odczuwaæ inaczej, bardziej wyj±tkowo i piêknie.
C.: Ostatnie pytanie: zdrad¼ proszê choæ jedn± „czarodziejsk± sztuczkê" konkursow± Suraiyi.
S.: Tañcz±c, zwróæ siê gestem kilkakrotnie w stronê jury i publiczno¶ci. Wiêkszo¶æ tancerek w stresie o tym zapomina! I nie uciekaj ze sceny! Zejd¼ krokiem dumnym i niespiesznym z min± mówi±c±: „By³am cudowna”J A potem b±d¼ przygotowana na wszystko. Je¶li zwyciê¿ysz, to upajaj siê t± chwil± jak najpe³niej! Je¶li nie... pracuj ciê¿ej przed nastêpnym konkursem i dalej wierz w siebie! Wszystkim ¿yczê z ca³ego serca powodzenia!!!
Jamilah
Camilia: Uwa¿a siê, ¿e konkursy taneczne to zajad³a rywalizacja. Wiele tancerek jest przekonanych, i¿ za kulisami konkursu panuje atmosfera ogromnej konkurencji i stresu. Jakie jest Twoje do¶wiadczenie w tej kwestii?
Jamilah: Po pierwsze, warto zwróciæ uwagê na fakt, ¿e na konkursach tanecznych wszystkie wystêpuj±ce tancerki s± pod wp³ywem stresu. Nie mo¿emy wiêc liczyæ na to, ¿e atmosfera bêdzie „domowa” (¶miech). Przesad± jest tak¿e my¶leæ, ¿e za kulisami panuje tylko atmosfera konkurencji. Przez takie nastawienie czêsto mylnie odbieramy zachowanie dziewczyn w garderobach za wrogie. Nikt pod wp³ywem stresu nie zachowuje siê zwyczajnie, zatem powinny¶my nastawiæ siê do innych tolerancyjnie i skoncentrowaæ siê raczej na w³asnych emocjach i przygotowaniu. Na szczê¶cie nigdy nie mia³am za kulisami ¿adnych nieprzyjemno¶ci. S³ysza³am jednak, jak ka¿dy, ró¿ne mroczne opowie¶ci o wrêcz niebezpiecznej rywalizacji. Nie nale¿y siê ni± jednak przejmowaæ, gdy¿ w takich okoliczno¶ciach poznajemy po prostu brak klasy tancerek, które zachowuj± siê nagannie. Radzi³abym po prostu, aby w garderobie znale¼æ kawa³ek przestrzeni tylko dla siebie, wyciszyæ siê, uspokoiæ, przygotowaæ, byæ ¿yczliw± i u¶miechaæ do innych, bo mo¿e w³a¶nie nasza postawa zmieni czyje¶ nastawienie na lepsze.
C.: W jaki sposób dobierasz dla siebie konkursy taneczne i co mog³aby¶ poradziæ naszym czytelniczkom w kwestii doboru odpowiedniego do umiejêtno¶ci konkursu? Jakie konkursy poleca³aby¶ dla pocz±tkuj±cych w rywalizacji tancerek i tancerek zaawansowanych?
J.: Jak ka¿da tancerka doboru konkursów musia³am siê powoli nauczyæ. Na pocz±tku mojej tanecznej drogi konkursów w Polsce by³o zaledwie kilka. Próbowa³am swoich si³ we wszystkich, aby zdobyæ do¶wiadczenie i sprawdziæ swoje umiejêtno¶ci. Mo¿na zatem powiedzieæ, ¿e kiedy¶, gdy konkursów by³o mniej, wybory konkursowe by³y raczej przypadkowe. Jedyny wybór, którym kierowa³am siê wcze¶niej, tak jak robiê to tak¿e teraz, to wybór poziomu konkursu. W przypadku pó¼niejszych przygód z konkursami, jak na przyk³ad pierwszy wyjazd na konkurs Beaty i Horacja Cituentesów, by³ to ju¿ wybór do koñca przemy¶lany, tak¿e nastawienie i przygotowanie by³o inne. My¶lê, ¿e kwestiê doboru konkursów mog³abym podsumowaæ w kilku punktach: poziom, jury, miejsce, korzy¶ci.
Mamy teraz nie lada mo¿liwo¶ci. Oferta konkursowa w zakresie belly dance bardzo siê powiêkszy³a, a konkursy taneczne to tak¿e wydatek. Dlatego ostatni punkt – korzy¶ci z konkursu – jest równie¿ bardzo wa¿ny. Oczywi¶cie, jedziemy zdobyæ do¶wiadczenie, ale inwestuj±c w wyjazd, strój, zakwaterowanie, op³aty konkursowe, my¶lê, ¿e warto byæ pewnym, ¿e wyjazd mo¿e zaowocowaæ. Nie mówiê oczywi¶cie o nagrodach jako takich, a raczej o presti¿u p³yn±cym z tytu³u zajêcia miejsca na podium oraz z dodatkowych mo¿liwo¶ci, jakie z tym siê wi±¿±: prowadzenie warsztatów, wystêp na nastêpnym konkursie, sêdziowanie itd. Poziom konkursu ³atwo sprawdziæ. Du¿o uczestniczek wstawia swoje filmy z konkursów na youtube, lista uczestniczek i wygranych czêsto widnieje na stronach, mo¿emy zatem ³atwo zorientowaæ siê, czy nasz poziom tañca odbiega od naszych poprzedniczek. Dobrze mieæ tak¿e kontakt z osobami, które ju¿ startowa³y na konkursie – poprosiæ je o porady, zapytaæ o wra¿enia. Sk³ad jurorski czêsto jest tak¿e wcze¶niej znany. My¶lê, ¿e jad±c na konkurs, gdzie jury jest egipskie, klasyczne, albo dla odmiany preferuje style fantasy lub fuzje itd., lepiej zainwestujemy swój czas i pieni±dze, bêd±c pewnymi, i¿ nie odbiegamy gustem od gustów jury.
Miejsce jest kolejnym wa¿nym punktem. Niewiele tancerek zwraca uwagê na swój komfort podró¿y i na to, jak w ogóle dojad± na miejsce. Uwa¿am, ¿e to bardzo wa¿ny, niedoceniany punkt. Skoro staramy siê byæ profesjonalne w wykonaniu choreografii konkursowej, pracy nad swoim image, inwestowaniu w siebie, powinny¶my zwracaæ tak¿e uwagê na takie kwestie jak dojazd, który jest najczê¶ciej najwiêkszym wydatkiem konkursu. Je¿eli chodzi o zaplanowanie dojazdu, postawmy za cel to, aby byæ wypoczête na konkurs. Nic tak nie wykañcza psychicznie jak po¶piech albo prowadzenie samochodu setki kilometrów (w moim przypadku siedzenie na miejscu pasa¿era).
Oczywi¶cie je¶li nie jeste¶cie jeszcze pó³profesjonalnymi lub profesjonalnymi tancerkami, konkursy mo¿ecie traktowaæ jako znakomit± „szko³ê tañca” i profesjonalizmu. Dla osób pocz±tkuj±cych najlepsze s± konkursy organizowane w szko³ach i rozmaite przegl±dy. To ¶wietna mo¿liwo¶æ sprawdzenia siê i zdobycia do¶wiadczenia przed wiêkszymi i bardziej stresuj±cymi konkursami.
C.: Na forum belly-dance.pl zosta³a¶ ochrzczona przez jego u¿ytkowniczki „z³ot± Jamil±". Twoj± drogê konkursow± od konkursu Nova Orient do ostatnich zwyciêstw ¶ledzi z zachwytem wiele tancerek. Jakie rady na przygotowanie siê do konkursu da³aby¶ tancerkom, które chc± zab³ysn±æ w ¶wiecie tañca orientalnego? Czy mog³aby¶ zdradziæ strategiê swoich przygotowañ? Ile czasu zajmuj± Ci poszczególne etapy przygotowania do wystêpu? Na co, oprócz choreografii konkursowej, nale¿y zwracaæ uwagê?
J.: Moje przygotowanie siê do konkursów wygl±da nastêpuj±co. Gdy ju¿ wybiorê odpowiedni konkurs, wypisujê na kartce, co muszê przemy¶leæ, przygotowaæ, zrobiæ. Robiê ma³y research i odpowiadam na poszczególne kwestie, które zawar³am w odpowiedzi na drugie pytanie. Najwa¿niejsza jest oczywi¶cie choreografia. Je¶li chodzi o znalezienie muzyki, to najbezpieczniej zmontowaæ muzykê w stylu oriental routine, megance. Do muzyki warto co¶ poczuæ, byæ jej pewnym. Je¶li nie pokochasz utworu i swojej choreografii, trudniej bêdzie rozkochaæ w sobie sêdziów i publiczno¶æ. Wystêp bêdzie na niskim poziomie energetycznym, je¿eli nie rozsadza Ciê w ¶rodku uczucie mi³o¶ci do tañca, sceny i wybranego utworu. Praca nad choreografi± (przygotowanie do konkursu to 1 do 2 miesiêcy) oznacza dla mnie oko³o 2 miesi±ce codziennych æwiczeñ. Warto mieæ tak¿e zaprzyja¼nion± tancerkê, do której wy¶lecie nagranie swojej choreografii z pro¶b± o komentarz, co zmieniæ, co poprawiæ (uk³ony w stronê Roksolanki i Alayi). Wizja stroju musi byæ zawsze wynikiem przemy¶leñ, wizji pasuj±cego kostiumu po zrobieniu i kilkorazowym przetañczeniu choreografii. To wa¿ne, aby choreografia by³a æwiczona w stroju, w którym bêdziemy tañczyæ na scenie. Wiele mo¿e siê okazaæ podczas prób. Co¶ nale¿y zmieniæ, przerobiæ w kroju, dopi±æ itd.
Nastêpnym elementem jest makija¿, w³osy i bi¿uteria. Zastanówmy siê nad tymi kwestiami wcze¶niej, sprawd¼my podczas tañca tak samo jak strój. Warto wykonaæ kilka prób makija¿owych i stylizacyjnych z kamer±. Dopracowanie takich elementów to podstawa. Unikam malowania siê w miejscu konkursu. Wolê kwestie make-up, fryzury itd. za³atwiæ du¿o wcze¶niej. Samodzielny makija¿ w miejscach, gdzie wszyscy siê stresuj± i nie ma warunków, jest dodatkowym obci±¿eniem psychicznym, ale tak¿e mo¿liwo¶ci± wpadki. Cia³o jest równie wa¿ne co twarz. Je¶li mo¿emy, warto odwiedziæ, oczywi¶cie w granicach rozs±dku, solarium, u¿yæ samoopalacza czy bronzera dla tancerzy. Je¶li nasza karnacja jest bez zarzutu, przypilnujmy, by cia³o by³o jêdrne, nakremowane, wypoczête. Co jeszcze? Nie g³odujmy! Zjedzmy lekki, energetyczny posi³ek maksymalnie 5 godzin przed wystêpem. Miejmy pod rêk± dodatkow±, nieobci±¿aj±c± przek±skê i nigdy nie zapominajmy o napojach, których czêsto na konkursach, w garderobach, brak.
Przed samym konkursem nale¿y sprawdziæ wielko¶æ sceny, wej¶cie, zej¶cie, to, czy pod³oga „pracuje” z baletkami czy bos± stop±. Pamiêtajmy, baletki to czê¶æ stroju do tañca, a nie stroju do æwiczeñ. To, co mamy na stopach, przyci±ga wzrok, musi byæ zatem estetyczne i dobrane. Pomy¶lmy tak¿e o szlafroku lub ciep³ym obuwiu do garderoby. Rozgrzane stopy s± bardzo wa¿ne, a nigdy nie mamy pewno¶ci, czy w garderobach nie przemarzniemy. Wyeliminujmy mo¿liwo¶æ wpadki do minimum. Wszyjmy podwójne zapiêcia w stanikach, sprawd¼my czy z poziomu widza nie bêdzie widaæ bielizny itd.
C.: Masz konsekwentny sceniczny image. Czy w³asny wizerunek jest wa¿ny w konkursach tak samo jak dobra choreografia?
J.: Oczywi¶cie, ¿e wa¿ne jest, aby siê wyró¿niaæ. Sêdziowie patrz± na wiele tancerek, lecz tylko nieliczne z jakich¶ wzglêdów zapadaj± im w pamiêci. Podstaw± jest to, aby wypracowaæ swój image, z którym czujemy siê doskonale. Nie nak³adajmy wielkich kresek na oczy, brokatu na cia³o, nie farbujmy w³osów na rudy, je¶li nie bêdzie to odzwierciedlaæ tego, kim jeste¶my, a przede wszystkim tego, kim chcemy byæ jako sceniczna postaæ. Przemy¶lmy ka¿dy detal i poka¿my sêdziom konsekwentny i nasz osobisty styl.
C.: Przed samym wyj¶ciem na scenê nawet najlepsze uczestniczki parali¿uje strach. Co jest najwa¿niejsze w chwili poprzedzaj±cej wystêp?
J.: Ja unikam ogl±dania wystêpów innych tancerek, staram siê byæ skoncentrowana tylko na swoim w³asnym. Wyciszam siê maksymalnie i unikam wiêkszych ¼róde³ stresu. Co¶ najwa¿niejszego i absolutnie numer jeden przed konkursem to rozgrzewka. Zauwa¿am, ¿e wiele tancerek w Polsce o tym zapomina. Najlepsz± rozgrzewk± jest rozgrzewka baletowa. Rozci±ganie, napinanie miê¶ni w plie i battements. Warto wzi±æ MP3 i powtarzaæ choreografiê, albo po prostu oswajaæ siê ze swoj± muzyk±. Co jeszcze? Wyobra¼my sobie, ¿e jest ju¿ po i wystêp by³ udany, a publiczno¶æ i sêdziowie przyjêli nas przychylnie. Mo¿na te¿ mówiæ do siebie spokojnie i z przekonaniem, ¿e wystêp bêdzie znakomity.
C.: Na co Ty zwraca³aby¶ najwiêksz± uwagê sêdziuj±c konkursy taneczne?
J.: Przede wszystkim perfekcja ca³o¶ci. Dopasowanie muzyki, choreografii, do stroju i wizerunku oraz emocje. Je¿eli s± ró¿norodne, szczere, jako widz prze¿ywam je razem z tancerk±. Technika jest wa¿na, ale wolê, gdy jest ona ¶rodkiem wyrazu, a nie celem samym w sobie. Musi mieæ „to co¶”
Zaina
Camilia : Jeste¶ na wschodzie chyba jedn± z najbardziej znanych konkursowo polskich tancerek. W Polsce lista Twoich nagród jest równie¿ imponuj±ca. Jak± ró¿nice dostrzegasz pomiêdzy rodzimymi starciami taneczni, a tymi za wschodnia granic±?
Zaina: Dziêkujê. Przyznam szczerze, ¿e nie spodziewa³am siê takiego obrotu sprawy. Zaczêto zapraszaæ mnie na ró¿ne festiwale, dosta³am równie¿ propozycjê sêdziowania na Pucharze ¦wiata w Kaliningradzie. Jest to dla mnie bardzo mi³e zaskoczenie.
Mówi±c o konkursach przede wszystkim trzeba zaznaczyæ, jakie mamy na my¶li. W Rosji i na Ukrainie istnieje wiele organizacji. Dwie, które znam z do¶wiadczenia to IDO ( jak równie¿ ORTO, które czêsto wspó³pracuje z IDO) oraz League of Belly Dance Masters.
Na wschodzie, z racji tego, ¿e tradycja konkursów belly dance jest starsza ni¿ w Polsce, to, co dla nas jest fajne i interesuj±ce, dla nich jest ju¿ prze¿ytkiem. Zauwa¿alne jest to zarówno w strojach, jak i w wystêpach. I absolutnie nie mam tu zamiaru krytykowaæ poziomu naszego tañca! Pomimo tych opó¼nieñ jeste¶my ju¿ spor± konkurencj± zarówno dla wschodu jak i zachodu, co najlepiej widaæ po osi±gniêciach naszych rodaczek. Szybko nadrabiamy zaleg³o¶ci 
Dawniej uwa¿a³am, ¿e dla tancerek na wschodzie konkursy to taneczne ”byæ albo nie byæ”. Jednak wystêpuj±c na konkursach Ligi, w chwili gdy moje konkurentki szczerze mi kibicowa³y i gratulowa³y zdobytych miejsc, zmieni³o siê moje zdanie w tej kwestii. Oczywistym jest, ¿e s± takie osoby, które z zaciêciem walcz± o miejsca, ale takie zachowania nie s± mile widziane . Z zasady jest weso³o, wszyscy jeste¶my do siebie przyja¼nie nastawieni. Mo¿na zostawiæ strój w garderobie i wyj¶æ, wiedz±c, ¿e jak siê wróci, zastanie siê go w nienaruszonym stanie.
Nie wiem czy trafnie to ujmê, ale na wschodzie podej¶cie w kwestii konkursów jest bardzo powa¿ne. Z zasady nie widuje siê dziewczyn wystêpuj±cych w strojach sprowadzonych z Egiptu, gdy¿ te s± zbyt „popularne”. Wiêkszo¶æ zamawia stroje u projektantów, a ich wytwory s± piêkne, wyj±tkowe i co za tym idzie, niejednokrotnie bardzo kosztowne. Ale coraz wiêcej Polek równie¿ nie oszczêdza na kostiumach. Braku mi³o¶ci do tañca orientalnego nie mo¿na zarzuciæ ani jednym ani drugim. Mo¿e jedynie podej¶cie do prezentowania siê w cudzej choreografii nieco siê ró¿ni – na wschodzie jest czym¶ powszechnym i normalnym, u nas – chyba jeszcze nie ca³kiem.
C.: Podbijasz wschód w wielkim stylu. Twoje ¶cie¿ki prowadz± Ciê teraz
g³ównie w stronê turniejów tanecznych rosyjskiej Ligi Profesjonalistów. Co
takiego urzek³o Ciê w tej federacji? Czy mog³aby¶ przybli¿yæ nam zasady
wystêpów konkursowych w turniejach Ligi?
Z.:(¦miech) Czy g³ównie to nie wiem. Ale wiesz, skoro do³±czy³am do ich rankingu, chcê wiêc ulokowaæ siê w nim najwy¿ej jak tylko mogê 
W ¶wiat Ligi wprowadzi³ mnie Aleksiej Riaboszapka i w³a¶ciwie od pocz±tku jest moim przewodnikiem po niej. Stanowi to dla mnie ogromny zaszczyt, gdy¿ jest genialnym pedagogiem, rozchwytywanym ju¿ w³a¶ciwie na ca³ym ¶wiecie. (W tym miejscu chcia³abym równie¿ podziêkowaæ bardzo Inci za sprowadzenie go do naszego kraju i Mirandzi, na której pomoc zawsze mogê liczyæ i jest ona nieoceniona!)
Czym Liga mnie przekona³a? Z pewno¶ci± zasadami, jakie w niej panuj± i lud¼mi, którzy je ustalaj±. Na pierwszy konkurs Ligi ruszy³am miesi±c po zawodach IDO. I dozna³am ogromnego szoku, gdy¿ pierwszy raz ujrza³am na – w przewa¿aj±cej czê¶ci – rosyjskim konkursie, styl ca³kowicie odbiegaj±cy od s³ynnego „Russian belly dance”
.Tancerki by³y bardziej arabskie ni¿ sportowe. To by³o dla mnie co¶ niewiarygodnego! (¶miech)
Drug±, chyba najistotniejsz± kwesti± (przynajmniej dla mnie) by³o to, ¿e sêdziowie nie byli wy³±cznie, hmmm, sêdziami, ale mog³am zobaczyæ ich równie¿ „w akcji” podczas gali fina³owej. I to, co wtedy zobaczy³am, kompletnie mnie (przepraszam za wyra¿enie) powali³o na ³opatki. Nie ukrywam, ¿e podczas niektórych pokazów, pochlipiwa³am sobie cichutko ze wzruszenia, a serce wali³o mi jak szalone. To by³o co¶ niesamowitego. Wtedy te¿ chyba po raz pierwszy zakocha³am siê w Elenie Ramazanovej (za³o¿ycielka Ligi).To niesamowita i na prawdê wielka tancerka, instruktorka i choreograf, a przy tym bardzo sympatyczna kobieta. Jest dla mnie wzorem pod ka¿dym wzglêdem.
Jest to wa¿ne, gdy twój taniec ocenia osoba, która potem przebiera siê w strój i wychodzi na scenê, a ty pod wp³ywem jej tañca rozp³ywasz siê w zachwycie. Sêdziowie w IDO takich luksusów niestety nie serwowali.
Zasady panuj±ce na konkursach Ligi w klasycznym tañcu orientalnym s± nastêpuj±ce: gdy tancerka, która ukoñczy³a 18 lat (dla m³odszych osób s± kategorie takie jak: juniorzy i m³odzie¿ – pocz±tkuj±cy i kontynuuj±cy), zg³asza siê po raz pierwszy do konkursu, wystêpuje w nominacji amatorzy pocz±tkuj±cy w prezentacji do 3 minut. Od razu zapewniam, ¿e nazwa tyczy siê eliminacji konkursowej, a nie poziomu uczestniczek. Pocz±tkuj±cej osoby raczej w tej nominacji nie zobaczymy.
Za ka¿de zdobyte na danym konkursie miejsce przyznawane s± punkty, zale¿ne od ilo¶ci startuj±cych osób. Je¶li uzbiera siê ich 20, zostaje siê przekwalifikowanym do amatorek kontynuuj±cych. Na niektórych zawodach (Puchar ¦wiata lub Puchar Ligi) punkty liczone s± podwójnie, ale i tak trzeba siê napracowaæ, gdy¿ nawet za pierwsze miejsce, je¶li dostanie siê 6 punktów to jest ju¿ bardzo du¿o ( przy ok. 30 startuj±cych osobach…)
W amatorkach kontynuuj±cych maksymalna d³ugo¶æ prezentacji to 4 minuty, a ¿eby móc przej¶æ do kolejnej kategorii – kandydaci do profesjonalistów – nale¿y uzbieraæ 30 punktów, na takiej samej zasadzie jak wcze¶niej. Gdy ju¿ zostaniemy zakwalifikowane do kandydatek, zasady nieco siê zmieniaj±. W tej kategorii prezentujemy siê obowi±zkowo w dwóch tañcach: klasyce – do 4 minut i folklorze – do 3 minut. Punkty s± pó¼niej sumowane i na ich podstawie ustala siê miejsca.
Po uzbieraniu 40 punktów dochodzimy do najwy¿szej nominacji – profesjonalistek, gdzie oceniane jeste¶my na podstawie trzech tañców: 1,5-minutowej improwizacji, 4-minutowej klasyce i 3-minutowym folklorze. Folklor jest bardzo ciekaw± nominacj±. Saidi, Melaya czy Khaleegy s± bardzo pospolite, sza³ na Iraki czy Bandari zakoñczy³ siê 2 lata temu, teraz interesuj±ca jest Siwa lub ma³o komu jeszcze znany ( równie¿ tam!?) Al¿yr. Czêsto mo¿na zobaczyæ te¿ Tunis, Marocco, Beledi folklorystyczne jak i nie (bo ca³a reszta te¿ jest zaliczona do tej kategorii), Nubijski, Fellahi, Gawazee, Haggalê, Muashahat – czyli dos³ownie wszystko.
W klasyce tañczymy do utworów instrumentalnych, megance lub tarab.
Ka¿dy z tañców jest oceniany wed³ug osobnych kryteriów, m.in. leksyka, arabizm, maniera, rytm, jako¶æ (technika) i estetyka wystêpu, umiejêtno¶ci aktorskie, indywidualno¶æ, spójno¶æ stylistyczna, charakter, kompozycja i ogólne wra¿enie.
Dodam jeszcze odno¶nie przydzia³u do danej nominacji – istnieje mo¿liwo¶æ przes³ania filmu ze swoim tañcem i decyzj± sêdziów mo¿na zostaæ przeniesionym do wy¿szej kategorii. Jednak trzeba uwa¿aæ, by nie porwaæ siê z motyk± na s³oñce. Jedna z Mistrzyñ ¦wiata ( pozwól, ¿e nie powiem, która i z jakiej organizacji) nie zosta³a przyjêta do profesjonalistek za pierwszym podej¶ciem. Warto te¿ wiedzieæ, ¿e Liga nie zabrania „swoim” tancerkom startowania w innych organizacjach, niestety jednak, nie wszystkie akceptuj± tancerki Ligi ( m.in. IDO).
Konkursy Ligi uwa¿am za doskona³± mo¿liwo¶æ rozwoju. Konkurencja jest mocna, sêdziowie to wykwalifikowani, specjali¶ci zarówno w klasyce, jak i ka¿dym gatunku folkloru. Prowadzone s± równie¿ rewelacyjne kursy – przez wyk³adowców, którzy czerpali wiedzê z arabskich ¼róde³, a teraz umiej± prze³o¿yæ to na nasz, europejski jêzyk. Dodaj±c do tego wschodnie podej¶cie do tañca, zorientowane na intensywn± i ciê¿k± pracê – czegó¿ mo¿na chcieæ wiêcej?
C.:Rosjanki czêsto p³ac± za konkursowe choreografie, w Polsce nie jest to
jeszcze bardzo popularne. Co o tym s±dzisz?
Z.: My¶lê, ¿e u nas prêdzej czy pó¼niej równie¿ to nast±pi i na pewno nie trzeba siê tego baæ, ani byæ nastawionym krytycznie wzglêdem tego.
Na wschodzie profesjonalne tancerki tañcz± uk³ady znanych choreografów, a ich uczennice wygrywaj± konkursy ich choreografiami. Nie mo¿na wiêc pos±dziæ ich o choreograficzn± bezp³odno¶æ. W Lidze, oprócz rankingu tancerek, istnieje równie¿ ranking choreografów. Wiele tancerek, które s± na wysokich pozycjach tego drugiego zestawienia, nie tañczy na konkursach w³asnych uk³adów.
Kupienie choreografii jest bardzo ciekawym do¶wiadczeniem, wiele wprowadza do tañca na ka¿dym poziomie zaawansowania. Nie widzê wiêc w tym nic z³ego.
C.: Czy mog³aby¶ zdradziæ nam swoje etapy przygotowañ do konkursów
tanecznych?
Z.:Oczywi¶cie! Z zasady 8-6 miesiêcy przed planowanym konkursem wybieram muzykê, rozpoczynam przygotowania uk³adu, potem kostiumu. Trenujê 4-8 godzin dziennie. A na dwa tygodnie przed wielkimi zawodami to ju¿ w ogóle nic innego nie robiê, tylko tañczê.
Mo¿e byæ? (¶miech)
Przyznam szczerze, ¿e po przeczytaniu takiej wypowiedzi, odechcia³o by mi siê startowania w czymkolwiek (¶miech)
Tak naprawdê, wa¿ne jest przede wszystkim to, by mieæ pomys³ na siebie, na swój wystêp i ogromne pragnienie zaprezentowania tego przed publiczno¶ci. Trzeba jednak bardzo uwa¿aæ, ¿eby nie daæ siê wypaliæ- stresowi, emocjom, podekscytowaniu czy zmêczeniu – zarówno psychicznemu, jak i fizycznemu. Niezale¿nie od tego, jak mocne by¶my nie by³y, wszystkie zawody to ogromne obci±¿enie psychiczne i fizyczne. Warto zdawaæ sobie z tego sprawê i dbaæ o siebie. Dobrze jest, gdy mamy blisk± osobê, trenera, któremu w ka¿dej chwili mo¿emy siê wy¿aliæ, gdy nadchodzi kryzys, która w nas wierzy i jest motorem do pracy. Cz³owiek jest strasznym leniem, a nawet je¶li nim nie jest, gdy czuje nad sob±” bacik”, jest w stanie zrobiæ o wiele wiêcej.
Oczywistym jest, ¿e im wiêcej trenujemy tym prêdzej ujrzymy efekty, a tym samym – jest szansa na lepsze wyniki. Kwestia d³ugo¶ci treningów to bardzo indywidualna sprawa. Sama czasem siedzê po 6 godzin na sali, a czasem 40 minut nie mogê wytañczyæ. Mam te¿ kilka medali, które wytañczy³am kompletnie improwizuj±c…
Czasami ¶miem twierdziæ, ¿e w im wiêkszej ilo¶ci zawodów cz³owiek startuje, tym bardziej siê uodparnia. Jednak w chwili, gdy stojê za kulisami i jestem wywo³ywana na scenê do prezentacji konkursowej moje twierdzenie dziwnym trafem nijak ma siê do rzeczywisto¶ci. (¶miech)
C.: Konkursy taneczne to tak¿e umiejêtno¶æ zajmowania miejsc innych ni¿
pierwsze. Jakie nastawienie psychologiczne poleci³aby¶ tancerkom? Nie ka¿dy wystêp koñczy siê przecie¿ zwyciêstwem?
Z.: Wiem, ¿e zabrzmi to dziwnie, ale dla mnie tak naprawdê celem konkursów nie jest chêæ bycia pierwsz±. Z³ote medale ¼le dzia³aj± na moj± psychikê
. Drugie lub trzecie miejsce to takie, które najbardziej lubiê .Daje znaæ, ¿e nie jest ¼le z moim tañcem, a jednocze¶nie jest motywacj± do dalszej pracy. Kto¶ kiedy¶ bardzo m±drze powiedzia³: ”je¶li jest siê pierwszym, tak naprawdê nie ma siê z czego cieszyæ, gdy¿ znaczy to wy³±cznie tyle, ¿e konkurencja by³a s³aba”. Oczywi¶cie powiedzenie jest nieco ¿artobliwe, ale nawi±zuje do tego, ¿e taniec jest czym¶, w czym tak naprawdê nigdy nie mo¿na byæ dobrym. Bo zawsze mo¿na byæ lepszym, zrobiæ co¶ mocniej, dok³adniej. Jednych to smuci, dla mnie jest to akurat fajne – apetyt ro¶nie w miarê jedzenia, a ono nigdy siê nie koñczy.
Pytasz o nastawienie psychologiczne. Zale¿y ono od tego, po co jedzie siê na dany konkurs. Wa¿ne by jasno okre¶liæ sobie swoje w³asne cele i oczekiwania i ulokowaæ je wzglêdnie adekwatnie do mo¿liwo¶ci ich zrealizowania. Przede wszystkim po to, by unikn±æ rozczarowania, które nie wp³ywa dobrze na nasz± pó¼niejsz± motywacjê. Warto popracowaæ nad sob± i niezale¿nie od wyniku, podchodziæ do ca³ego do¶wiadczenia z dystansem i pokor±.
Nie ka¿dy konkurs koñczy siê zwyciêstwem, a nawet je¶li siê koñczy, to nie oznacza od razu, ¿e jest siê najlepsz±, najpiêkniejsz±, najzdolniejsz± czy najzwinniejsz± tancerk± na globie. Jest siê wy³±cznie zwyciê¿czyni± danego konkursu .
C.: S³yniesz z niezwyk³ego stylu tañca i robionych przez siebie kostiumów
tanecznych. Czy mocny image to ryzyko czy atut? Lepiej podporz±dkowaæ siê
narzucanym formom konkursowym czy postawiæ na indywidualno¶æ?
Z.:Tu od razu mam przed oczami mój tegoroczny wystêp na Pucharze Ligi Profesjonalistów w Moskwie, który pod tym wzglêdem by³ dla mnie prze³omowym. Te konkursy co roku s± na bardzo wysokim poziomie i zbieraj± ogromn± liczbê uczestniczek. W zesz³ym roku wystêpowa³o ich ponad 500! W tym roku, w samej kategorii amatorek pocz±tkuj±cych by³o ok. 70 osób, kontynuuj±cych – 33, kandydatek do profesjonalistek – 14, profesjonalistek – 7. Do tego dochodz± nominacje takie jak: folklor, juniorki, m³odzie¿, seniorki pocz±tkuj±ce i kontynuuj±ce w klasyce i folklorze, show belly dance, comedy belly dance, jak i wszystkie powy¿sze kategorie w duetach, ma³ych grupach i formacjach. Puchar ten z zasady trwa 3 dni, od rana do nocy. Ja po dwóch dniach ogl±dania tego konkursu mog³abym w³asnorêcznie wybudowaæ pomnik dla jury za wytrwa³o¶æ. Szczê¶cie, ¿e w trzecim dniu sama wystêpowa³am, bo ogl±daæ chyba ju¿ nie by³abym w stanie. Pomimo, ¿e wystêpy by³y na prawdê fenomenalne!
Wracaj±c do naszego pytania, gdy startuje siê jako profesjonalistka mo¿na wyj¶æ z czym¶ innym, nietypowym. W pozosta³ych kategoriach lepiej nie eksperymentowaæ. ALE. Na wspomnianym przeze mnie Pucharze wysz³am z czym¶ kompletnie niekonkursowym, w stroju, któremu daleko by³o do Egiptu. Zdawa³am sobie sprawê, ¿e nie mam co liczyæ na fanfary, ale taki mia³am pomys³ i strasznie chcia³am go zrealizowaæ, niezale¿nie od wyniku. Pamiêtam, ¿e po moim fina³owym wyj¶ciu podesz³a do mnie jedna z sêdzin (nie sêdziowa³a mojej kategorii, ale ogl±da³a j±) i zapyta³a dlaczego tañczê w rêkawiczkach, zwi±zanych w³osach, do muzyki, która konkursow± nie jest. Odpowiedzia³am jej spokojnie, ¿e takie mia³am marzenie i chcia³am je zrealizowaæ. Utwierdzi³a mnie tym samym, ¿e na podium nie mam co liczyæ.
Tym wiêksze by³o dla mnie zaskoczenie, gdy podczas wyczytywania trzech pierwszy miejsc br±zowy medal zosta³ przyznany Jewie Dziendzieciewicz z Polszy
Do dzi¶ jest on dla mnie jednym z najcenniejszych medali. Na pewno nie zdoby³am go wy³±cznie przez swoj±” inno¶æ”, gdy¿ oceniane by³y¶my równie¿ w improwizacji.
Dosz³y mnie s³uchy, ¿e moje wystêpy s± ju¿ uznawane w³a¶nie za to, ¿e s± inne, ale zawsze przemy¶lane i dopracowane w ka¿dym detalu. Dosta³am wiêc chyba ciche przyzwolenie na swoje eksperymenty
Czasami warto wiêc zaryzykowaæ i postawiæ na indywidualno¶æ.
C.:Jakie do¶wiadczenia z konkursów tañca towarzyskiego przenios³a¶ na
konkursy tañca orientalnego? Czy te dwie dziedziny bardzo ró¿ni± siê pod
wzglêdem konkursów?
Z.: Przede wszystkim taniec towarzyski nauczy³ mnie tego, ¿e nie ma tañca bez techniki, ale technika zabija taniec. U mnie, niestety, tak siê dok³adnie sta³o. Gdy zaczê³am wiêc na powa¿nie zajmowaæ siê belly dance mia³am tylko jedno marzenie – by nie pope³niæ tego samego b³êdu i nie pozwoliæ by cokolwiek zabi³o we mnie rado¶æ jak± daje taniec. To takie pierwsze skojarzenie, które mi siê nasuwa.
Dla mnie, osoby, która kompletnie nie ma pamiêci do choreografii, konkursy belly dance s± pestk±. Bo nie ma problemu, ¿e zapomnê uk³adu. Jestem zale¿na tylko od siebie.
My¶lê, ¿e s± osoby, dla których dziedziny te nie bêd± siê wielce ró¿niæ. Jakby nie patrzeæ, od pewnego momentu, zarówno o tañcu towarzyskim jak i arabskim mo¿na powiedzieæ, ¿e s± sportowe. Ale to ju¿ zale¿y indywidualnie od ka¿dej osoby , kiedy u niej moment ten nast±pi.
I ma³e podsumowanie 
Konkursów nie ma siê co baæ czy te¿ uwa¿aæ za z³o. S± doskona³± okazj± do rozwoju, niezapomnianych wra¿eñ i wspomnieñ. Warto wiêc z niej skorzystaæ.
A to, jaki wp³yw bêd± mia³y na kszta³towanie siê naszego tañca, zale¿y tylko i wy³±cznie od nas samych.
Ostatnio edytowane przez Camilia ; 15-02-2011 o 15:39
www.camilia.com.pl
http://www.facebook.com/camiliabellydance
https://www.facebook.com/camibellies
http://www.facebook.com/orientexpresja