+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 12 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 231

Temat: Chusta:) Proszę o radę:D

Miasto
    Warszawa:)
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny Chusta:) Proszę o radę:D

Hej

Waśnie mam się zdecydować na zakup mojej pierwszej chusty do tańca
    I teraz pytania do Was:
    - lepiej szyfonową czy aksamitną?
    - prostą, czy zaokrągloną?
    - jestem dość niska - 16o cm wzrostu, domyślam się, że lepsza będzie dla mnie taka o szerokości 3o cm.. mam rację?:>
    - jeszcze się zastanawiam nad kolorem, ale wydaje mi się, że zielona jest bardziej uniwersalna od czerwonej:> (a, i będę w czarnym stroju)
    Macie jakieś doświadczenie, wiecie jak mogą leżeć, która może być lepsza
    Bardzo proszę Was o pomoc

Pozdrawiam i z góry dzię-ku-jęęęę
    *"..Tańcz! Świat Na Ciebie Czeka!.."*

Miasto
    Grudziądz
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Powiem tylko ,że radziłabym zaokrągloną
    A kolor i tak zapewne wybierzesz sama
    Ja osobiście lubię czerwień...mam plany teraz kupna stroju niebieskiego
    Pozdrawiam serdecznie!

Afrah
    Ostatnio edytowane przez Afrah ; 26-02-2008 o 19:18

AL-RAKS YA-ATI AŻNEHATAN

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Afrah Zobacz wiadomość
    Powiem tylko ,że radziłabym woal prosty...
    Hmm, ale Blancharlotte chyba pisze o chuście z monetkami :-)

Nie wiem co Ci doradzic, ja preferuje proste chusty, jak jest za szeroka to "umiejetnie ja zakladam na bioderka" i sama sie skraca ;-) I robi sie z niej pas
    Raczej szyfon, bo welur (aksamit) potrafi zjeżdzać
    A dlaczego nie czerwien dodajaca poweru?

Długosc chusty, kolor, kształt, to naprawde kwestia upodoban
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Welur jest bardziej trwały. Prosta lepsza- w każym razie barzdiej mi się podoba.

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    12
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Moja pierwsza niestety jest trójkątna, nad czym bardziej ubolewam, bo nie lubię mieć tego 'ząbka' na 1 biodrze. Właśnie się przymierzam do kupna prostej. I chcę, by była szeroka, bo będzie więcej dzwonienia, a i tak ją marszczę, żeby było gęściej A jesli chodzi o czarny strój, to oczywiście, że CZERRRRRRRRRRWIEń
    We need to see to believe.

Have a bellyutiful day!

Miasto
    Sopot
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ja właśnie dziś zakupiłam sobie chustkę z monetkami - też pierwszą!
    Jest trójkątna, szyfonowa, czerrrwona!
    Rozumiem, że taką chustę mozna wiązać z przodu albo na boku?
    A co zrobić jeśli jest za długa? Po prostu zawiązać supeł na części z monetkami, czy jakoś inaczej zakombinować?

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

osobiście wolę szyfon z dużą ilością monet A to dlatego, że na początku wydaje się cięższa, a potem robi się lekko na biodrze... Co do koloru, zależy od humoru

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

A ja polecam szyfonowe - wszystkie welurowe, jakie widziałam, strasznie się sypały, a te szyfonowe właśnie nie - może to kwestia takiej plecionki z nitek, do której przyczepione są monetki. Co do kształtu - przymierz parę (jeśli nie masz dostępu i będziesz zamawiała przez internet, to w domu przymierz jakieś zwykłe chusty i szaliczki) i zobacz, w jakim ci ładniej. Takie trójkątne potrafią ładnie wysmuklić figurę - a ząbek można mieć nie z boku, lecz z tyłu
    I moim zdaniem czerwona jest bardziej neutralna i lepiej pasuje do czarnego stroju

Przekonasz się, że to uzależniające i przy najbliższej okazji kupisz kolejną, aż będziesz miała je w wielu kolorach

Jak chusta jest za szeroka, zawsze można zwinąć ją nieco, tak jak napisała Farida.

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

Ja ostatnio czytałam, że supłanie części monetkowej niszczy chustę i od tamtego czasu spinam broszką :-)

Jeśli chodzi o kształt, to są w zasadzie cztery do wyboru: prostokątny, półokrągły, trójkątny i ząbkowany. Od ciebie zależy, jaki wybierzesz, kwestia gustu. Tak samo z kolorem. Jeśli chodzi o materiał, odradzałabym welur - po prostu grzeje :-)
    KRAKÓW - czerwiec, wrzesień - kolejne warsztaty z polskimi instruktorami!

Mój artykuł na temat tańca orientalnego - czytaj!

Zaznacz się na mapie tancerek orientalnych!

Trafiając na jeden z moich ponad 8 tys. postów na tym forum, ćwicz mięśnie Kegla.
    Niedługo mi za to podziękujesz...

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

a ja wlasnie polecam welur. nie zjezdza jak szyfon, jest trwalszy i wcale tak nie grzeje, jak niektorzy twierdza moja pierwsza chusta w ktorej tancze na probach do teraz wlasnie jest welurowa, dosc waska, ale sama ja skracalam przeszywajac jeden rzad monetek wyzej zeby bylo gesciej.
    ... w tańcu grzech wiedzie nas za rękę...

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    26
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Nie zastanawiaj się tak bardzo, tylko wybierz taką, która TOBIE się podoba.
    Poczuj taniec, a poznasz radość...

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Zafirah Zobacz wiadomość
    a ja wlasnie polecam welur. nie zjezdza jak szyfon, jest trwalszy i wcale tak nie grzeje, jak niektorzy twierdza
    Mnie grzeje :-) Ale ja przymierzałam w środku lata, więc może to dlatego.

Trafiając na jeden z moich ponad 8 tys. postów na tym forum, ćwicz mięśnie Kegla.

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    23
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Nie wiem jak mozna by dowiesc wyzszosci koloru zielonego nad czerwonym, wiec sie nie wypowiem w tej kwestii

Ja osobiscie na zajeciach duzo lepiej czulam sie w chuscie welurowe, ktora lezy idealnie i sie nie zsuwa. Obecnie mam szyfonowa i sto razy musze poprawiac supel bo podczas ruszania się jakoś się luzuje

Ani jedna, ani druga nigdy mi sie nie sypała, ale to kwestia jakosci, a nie materiału.

No i na poczatek radze chuste z nieprzesadnie duza iloscia monetek - nie warto glosno dzwieczec, gdy nie robi sie tego w rytm No i lepiej cwiczyc z lekką.
    مونيكا

Miasto
    Sopot
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez feroMonik Zobacz wiadomość

No i na poczatek radze chuste z nieprzesadnie duza iloscia monetek - nie warto glosno dzwieczec, gdy nie robi sie tego w rytm No i lepiej cwiczyc z lekką.
    Też pomyślałam o tym - nie ma co strasznie głośno podzwaniać na zajęciach, jak się jest dopiero w "stadium początkującym".

Ale szczerze mówiąc - nie miałam wielkiego wyboru. W sklepiku orientalnym, do którego trafiłam były chusty w jednym "modelu" jeśli chodzi o wzór, kształt, materiał i ilość monet. Różniły sie kolorami.

Zobaczymy jak mi będzie szło na zajęciach z tą chustką! No i nadal nie wiem jak się sprawdzi supeł zawiązany na części z monetkami (bo inny sposób nie przychodzi mi do główki, a chustka jest trochę dla mnie za długa... Ewentualnie mogłabym spróbować szybko utyć ale chyba się nie skuszę!)

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Jako iż ja się lubię wyróżniać,mam najbardziej dzwoniącą chustę jaką znalazłam^^ szczerze mówiąc jak byłam początkująca chusta i chusta dzwoniła to pomagało mi to - dzwonienie zdradzało brak izolacji podczas robienia shimmy ramionami a jak robiłam shimmy kolanowe tez pomagało,bo przynajmniej SłYSZAłAM że jest jakiś ruch

UWAGA! Bardzo proszę o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parę dni!

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Oleta Zobacz wiadomość
    No i nadal nie wiem jak się sprawdzi supeł zawiązany na części z monetkami (bo inny sposób nie przychodzi mi do główki, a chustka jest trochę dla mnie za długa... Ewentualnie mogłabym spróbować szybko utyć ale chyba się nie skuszę!)
    Kup ładną broszkę w jakimś India Shopie i zepnij - na pewno się nie poluzuje.

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Inayat Zobacz wiadomość
    [...] Właśnie się przymierzam do kupna prostej. I chcę, by była szeroka, bo będzie więcej dzwonienia,[...]
    Nie wiem czy zauważyłyście ale po początkowym bziku na punkcie chust i monetek,to tak po roku, dwóch, przechodzi ta dziwna mania na punkcie wielości i dzwonienia - czym dalej w las w tańcu brzucha tym mniejsza mania na punkcie dzwonienia chust, pasów itd. na rzecz zwykłych szaliczków, małych chust typu mulina (trójkątne tylko z frędzlami z nitek) lub wręcz bez - czysty minimalizm – dlaczego ???
    Chyba nie tylko dlatego aby nie zagłuszać muzy i instruktorki, a na pewno nie z powodu ciężaru monetowych chust bo dziewczyny są już dobrze wprawione w TB. A może dziewczyną tak już wzrasta poczucie wartości siebie w tańcu że nie muszą go niczym podpierać.??

To zjawisko obserwuję nie tylko u siebie ale u wielu innych.
    Ja mam jakieś 7 chust monetowych a obecnie najchętniej używam tylko dwóch innych: trójkrotnych chust ozdobionych koralikami lub frędzlami.

Ile już chust/pasów ogołociłyście z monetek pracą bioder – ja na razie zaliczyłam tylko 3, w tym jedna miała prawie 90% monetek przyszywanych od nowa
    Już od roku zakochana w baroku

Ech - Chciałoby sie podzielić wiedzą z belly dance, uczyć, inspirować, tworzyć....
    Sowillo / Safi

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Safiro,zgodzę się całkowicie: im lepszymi tancerkami jesteśmy,tym mniej lubimy chusty z monetami Ja uważam,że dobra tancerka potrafi zrobić widoczne shimmy bez chusty

UWAGA! Bardzo proszę o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parę dni!

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

A ja potrafię zrobić widoczne shimmy bez chusty, ale uwielbiam chusty coraz bardziej. Jako piękną i błyszczącą ozdobę Równie dobrze mogłabym przychodzić na zajęcia bez masy bransoletek, długich kolczyków, mocnego makijażu i jakiejś opaski czy turbana na głowie - ale czemu mam sobie odmawiać?

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Safiro Zobacz wiadomość
    Nie wiem czy zauważyłyście ale po początkowym bziku na punkcie chust i monetek,to tak po roku, dwóch, przechodzi ta dziwna mania na punkcie wielości i dzwonienia - czym dalej w las w tańcu brzucha tym mniejsza mania na punkcie dzwonienia chust, pasów itd. na rzecz zwykłych szaliczków, małych chust typu mulina (trójkątne tylko z frędzlami z nitek) lub wręcz bez - czysty minimalizm – dlaczego ???
    Chyba nie tylko dlatego aby nie zagłuszać muzy i instruktorki, a na pewno nie z powodu ciężaru monetowych chust bo dziewczyny są już dobrze wprawione w TB. A może dziewczyną tak już wzrasta poczucie wartości siebie w tańcu że nie muszą go niczym podpierać.??

To zjawisko obserwuję nie tylko u siebie ale u wielu innych.
    Ja mam jakieś 7 chust monetowych a obecnie najchętniej używam tylko dwóch innych: trójkrotnych chust ozdobionych koralikami lub frędzlami.

Ile już chust/pasów ogołociłyście z monetek pracą bioder – ja na razie zaliczyłam tylko 3, w tym jedna miała prawie 90% monetek przyszywanych od nowa

Zgadzam sie z Tobą Safi całkowicie!!!! Dokładnie jest tak jak piszesz Ja od jakiego czasu szaleje na punkcie chust z fredzelkami Na poczatku chusty mialy dla mnie za malo monetek...wiec kupowałam i ciezsze i ciezsze i ciezsze i bardziej dzwoniące, wybajerowane ;D...
    Az w koncu przyszedł ten moment, swiadomosc, ze nie muszę sie "podpierać" chustą...Nie wiem jak to okreslic, ale kazdy wie o co chodzi W sumie mam 5 chust monetkowych, moja ulubiona, ma ok 50% monetek, ale i tak ją kocham jedna chusta traci monetki juz niemalze przy samym jej zawiązywaniu, wiec rzadko ja zakładam ;D inna ma wszystkie monetki przyszyte w jakis 80% (to moja pierwsza chusta ) dwie pozostałe trzymają sie całkiem niezle 0% ubytków Chust z fredzelkami mam też 5 Uwielbiam te podskakujące,niemalże fruwające frędzelki

ps. "najgorsze" (najbardziej niszczace chusty tzn powodujace ubytki ) ruchy dla chust z monetkami to twist i shimmy 3/4 tak wynika z moich statystyk
    Ostatnio edytowane przez Farida ; 27-02-2008 o 18:30
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 12 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz