+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 49

Temat: Czym siê ró¿ni taniec brzucha w poszczególnych krajach?

Do³±czy³
    04-09-2007
    Miasto
    Wawa
    Wiadomo¶ci
    467
    Punkty reputacji
    40
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny Czym siê ró¿ni taniec brzucha w poszczególnych krajach?

Wiem, ¿e porz±dkowanie poszczególnych styli jest prawie niemo¿liwe. Chcia³abym jednak zrozumieæ i wiedzieæ, czym siê ró¿ni od siebie taniec brzucha tañczony w Turcji od tego w Egipcie, Syrii czy Libanie.
    Na razie gubiê siê w tym, a tak jak powiedzia³ Ehab Atia im wiêcej wiesz o tym tañcu tym lepiej potrafisz go interpretowaæ i tañczyæ.
    Na pocz±tku swojej przygody z tb by³am skoncentrowana tylko na nauce ruchów, teraz zaczynam odczuwaæ g³ód wiedzy na wszystkie tematy zwi±zane z ca³± otoczk±.
    Pomo¿ecie mi zrozumieæ te ró¿nice?
    -Gdy kobieta tañczy, tworzy sztukê, a zarazem staje siê bardziej zmys³owa. (Ehab Atia)

Do³±czy³
    22-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    541
    Punkty reputacji
    24
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Wiem, ¿e w Syrii tañczy siê na ca³ych stopach, a taniec Turecki jest najbardziej dynamiczny i skoczny.

Do³±czy³
    04-09-2007
    Miasto
    Wawa
    Wiadomo¶ci
    467
    Punkty reputacji
    40
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Dziêki figa
    Ja w swoich poszukiwaniach znalaz³am tancerkê z Libanu. Jestem ciekawa na ile jej taniec reprezentuje Libañski styl?

Lebanese Belly Dancing - Asmahan
    http://www.youtube.com/watch?v=tKylEXn03zw
    -Gdy kobieta tañczy, tworzy sztukê, a zarazem staje siê bardziej zmys³owa. (Ehab Atia)

Do³±czy³
    01-10-2007
    Miasto
    w Warszawie
    Wiadomo¶ci
    1
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    0

Domy¶lny

Po pierwsze, chcia³abym siê przywitaæ ze wszystkimi Forumowiczkami!

Po drugie, nie jestem ¿adnym ekspertem, ale ró¿nice pomiêdzy stylem libañskim i egipskim za¿arcie t³umaczy³a mi jedna z instruktorek, mogê siê tym podzieliæ.

1. Ogólna ró¿nica jest taka, ¿e w stylu egipskim s± bardziej p³ynne, delikatne ruchy. W libañskim za¶ mo¿emy zauwa¿yæ, ¿e wykonanie niektórych ruchów jest troszkê bardziej kanciaste, nag³e...? My¶lê, ¿e widaæ to do¶æ wyra¼nie na tym filmie.
    2. Je¶li choreografia bêdzie pod piosenkê typu do¶æ szybka muzyka "w tle" raczej powolny ¶piew na pierwszym planie, to Egipcjanka zatañczy raczej pod s³owa, natomiast tancerka z Libanu czê¶ciej wybierze muzykê.
    3. Ró¿nica dotycz±ca stroju. W Libanie uwa¿a siê, ¿e buty symbolizuj± zamo¿no¶æ, tancerka preferowaæ bêdzie taniec w pantoflach, najczê¶ciej na wysokim obcasie. W przeciwieñstwie do Egipcjanek, które najczê¶ciej tañcz± boso.

Je¶li co¶ pomyli³am - przepraszam, jak ju¿ na pocz±tku napisa³am, nie znam siê na tym za dobrze.

Pozdrawiam serdecznie!

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Z mojej nieco popl±tanej wiedzy, zaczerpniêtej od ró¿nych instruktorek, wynikaj± fakty nastêpuj±ce:

*Najbardziej charakterystyczne odmiany to: egipska, syryjsko-libañska, turecka, amerykañska. Ta ostatnia to po prostu cabaret bellydance tañczony w Ameryce - nieco inny od tañca z krajów arabskich.
    *Taniec syryjsko-libañski (taki jakiego uczy np. Jasmin Mazloum) jest tañczony obowi±zkowo ze z³±czonymi nogami (Jasmin mówi³a, ¿e szerzej rozstawione nogi dozwolone s± w tañcu egipskim, natomiast w odmianie syryjsko-libañskiej stanowi³yby hmmm... sygna³ ¿e tancerka jest pani± lekkich obyczajów? )
    *Wed³ug Jasmin, ruchy r±k w tañcu syryjskim s± bardziej miêkkie i pe³ne ozdobników, a w egipskim bardziej "pozycjonalne"
    *taniec syryjsko-libañski jest pogodny i pe³en humoru, mo¿na powiedzieæ, ¿e w stylu "dziewczyny z s±siedztwa"
    *W tañcu syryjsko-libañskim tañczy siê na ca³ych stopach, a w egipskim tañcu scenicznym wystêpuj± ruchy i kroki wykonywane na palcach
    *taniec egipski jest elegancki, podkre¶la siê w nim pewien flirt tancerki z widzem - kusi, ale nigdy w jednoznaczny sposób, zawsze trzyma widza "na dystans". Np. przy shimmy ramionami tancerka lekko siê odsuwa, d³onie skierowane na zewn±trz tworz± dystans - gdy w tañcu tureckim d³onie w tej figurze "zapraszaj±". Tancerka turecka przy shimmy ramionami czêsto pochyla siê nieco prowokuj±co w przód, by pokazaæ dekolt
    *taniec turecki jest rzeczywi¶cie skoczny i ¿ywio³owy, miewa podtekst seksualny. W tañcu egipskim zabronione s± np. ruchy miednic± w przód - przy ko³ysaniu miednic± ruch musi koñczyæ siê "w ty³". Ponadto, w Egipcie niedozwolone by³o dotykanie cia³a i w³osów, a do stroju trzeba by³o zak³adaæ cienki trykot ¿eby nie pokazywaæ nagiego brzucha. Te ograniczenia wynika³y z restrykcyjnego prawa w Egipcie, a nie pojawi³y siê w tañcu tureckim. Dlatego taniec turecki jest swobodniejszy, bardziej "skierowany ku publiczno¶ci", nieco mniej skromny. Wystêpuje w nim wiêcej mocnych "kopniaków", wyrzuceñ nogi, jest bardziej ekspansywny.
    *W Turcji tancerki czê¶ciej ni¿ gdziekolwiek indziej tañcz± w butach na obcasach
    *taniec amerykañski to taki trochê mix stylów arabskich. Jest bardzo sceniczny, wystêpuje w nim du¿a dowolno¶æ stroju i stylu, taniec czêsto nie jest w miejscu, lecz zajmuje przestrzeñ i zawiera np. szpagaty, akrobacje, oraz urozmaicone akcesoria; ogl±daj±c filmiki z tancerkami amerykañskimi zauwa¿y³am, ¿e najczê¶ciej to szczup³e i zgrabne dziewczyny o urodzie modelek - co oczywi¶cie ró¿ni je od tancerek w krajach arabskich, gdzie preferowane s± kszta³ty bujne i pe³ne

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Leila Zobacz wiadomo¶æ

(...)ró¿nice pomiêdzy stylem libañskim i egipskim za¿arcie t³umaczy³a mi jedna z instruktorek, mogê siê tym podzieliæ.
    (...)
    3. Ró¿nica dotycz±ca stroju. W Libanie uwa¿a siê, ¿e buty symbolizuj± zamo¿no¶æ, tancerka preferowaæ bêdzie taniec w pantoflach, najczê¶ciej na wysokim obcasie. W przeciwieñstwie do Egipcjanek, które najczê¶ciej tañcz± boso.
    Ciekawa jestem, jaka to instruktorka? pytam z ciekawo¶ci, po prostu bardzo ceniê i lubiê instruktorki które maj± równie¿ wiedzê teoretyczn± o tañcu, jego historii, odmianach itp. Chocia¿, ka¿da pewnie broni tej odmiany, której sama uczy i któr± preferuje. Trzeba to wzi±æ pod uwagê, ¿e wybrany przez siebie styl wiêkszo¶æ tancerek opisze w najbardziej zachêcaj±cy sposób

Nie wiem, jak to jest z tymi butami - je¶li styl syryjsko-libañski potraktujemy jako jedn± odmianê, a takiego okre¶lenia u¿y³a Jasmin (która jest Syryjk± i uczy³a siê w Syrii i w Libanie o ile wiem), to co¶ tu siê nie zgadza. Nic mi nie wiadomo o tym, by Jasmin tañczy³a w butach na obcasach lub uczy³a tego swoje uczennice...

To, co tu napisa³am, oparte jest na mieszance informacji podanych mi przez fantastyczne instruktorki, u których zdarzy³o mi siê uczyæ (oprócz wspomnianej Jasmin, ogrooooooomn± ilo¶æ informacji o stylach w tañcu poda³a Donya Rashida ), oraz moich obserwacji z ogl±danych filmików z tañcem ró¿nych tancerek. Ten zbiór refleksji zawiera zapewne trochê b³êdów, wiêc mam nadziejê ¿e kto¶ kompetentny je skoryguje

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Sopot
    Wiadomo¶ci
    319
    Punkty reputacji
    12
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

O super Te informacje na pewn± siê przydadz±! Najabradziej spodobal mi siê styl turecki :o

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    GDAÑSK
    Wiadomo¶ci
    678
    Punkty reputacji
    18
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny To jak na zyczenie styl turecki

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gliwice i okolice
    Wiadomo¶ci
    745
    Punkty reputacji
    16
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

a ja mam pytanie: czy ktos wie jak sie nazywa utwor do ktorego Rania tanczy w pierwszej czesci filmiku? a moze, jeszcze lepiej, ktoras dziewczyna ma ten utwor na kompie i zechce sie ze mna podzielic? (ja mam jakies ograniczenia transferow czy czegos tam, nie znam sie, i nie za bardzo moge korzystac z serwerow php do sciagania )
    ... w tañcu grzech wiedzie nas za rêkê...

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    3 982
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Zafirah Zobacz wiadomo¶æ
    a ja mam pytanie: czy ktos wie jak sie nazywa utwor do ktorego Rania tanczy w pierwszej czesci filmiku?
    Znalaz³em w opisie na Youtube:

That song is Arabic: "Nebtidi Mnaim el Hakiya" by Mohamed Abdel Wahab. You can find it on the first Bellydance Superstar CD

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gliwice i okolice
    Wiadomo¶ci
    745
    Punkty reputacji
    16
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

dziêki Adminie juz kiedys ogladalam ten filmik, i teraz tez sie zapatrzylam i zasluchalam zamiast opis przeczytac

Do³±czy³
    16-10-2007
    Wiadomo¶ci
    2 839
    Punkty reputacji
    125
    Si³a Reputacji
    8

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez admin Zobacz wiadomo¶æ
    Znalaz³em w opisie na Youtube:

That song is Arabic: "Nebtidi Mnaim el Hakiya" by Mohamed Abdel Wahab. You can find it on the first Bellydance Superstar CD

Pogrzeba³am trochê i okaza³o siê ¿e jak najbardziej jest to utwór turecki "Telgrafın Tellerine" - tekst z tej strony pasuje

30.11.2007: Uzupe³nienie - znalaz³am w³a¶ciw± wersjê - jest to wprawdzie utwór "Telgrafın Tellerine" ale w tej wersji jest jakby zgrabnie zestawiony z innym utworem, kompozycja o tytule "Mavi Mavi", wykonawca John Bilezikjian
    Ostatnio edytowane przez Antares ; 30-11-2007 o 11:23 Powód: uzupe³nienie informacji

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Wiadomo¶ci
    756
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Ogl±da³am filmik Ranii w szkole bez g³osu i siê zastanawia³am co ona robi Teraz z muzyk± to ma sens.
    Uwolniæ dr¿enie!!!

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Kraków i Warszawa
    Wiadomo¶ci
    373
    Punkty reputacji
    13
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Chcia³abym siê nauczyæ tak lekko i swobodnie padaæ na ziemiê Na wielu filmikach tureckie tancerki tak robi±, rzadko widuje siê to gdzie¶ indziej. Ja siê nie spotka³am ¿eby jaka¶ nauczycielka tego uczy³a, zawsze mówi± ¿eby jako¶ ³adnie "zej¶æ" do parteru, a nie tak po prostu BACH
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to watch.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to play for.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable dancer to be.

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gliwice i okolice
    Wiadomo¶ci
    745
    Punkty reputacji
    16
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Keira Zobacz wiadomo¶æ
    Ja siê nie spotka³am ¿eby jaka¶ nauczycielka tego uczy³a, zawsze mówi± ¿eby jako¶ ³adnie "zej¶æ" do parteru, a nie tak po prostu BACH
    takie "bach" swietnie i zaskakuj±co wyglada do odpowiedniej muzyki, nie mozna zawsze sie wiæ tylko wlasnie ja tez nie spotkalam sie z tym, zeby tego uczyli. ale nalezy zauwazyc ze akurat Rania to akrobatka wiec pewnie gdzie indziej sie nauczyla

Do³±czy³
    29-10-2007
    Miasto
    Piekary ¦l±skie
    Wiadomo¶ci
    52
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Styl proso z Afganistanu do indyjskiej piosenki:

Best Belly dance with an indiaN song

http://www.youtube.com/watch?v=3M-Slq0T_7k

Egipski styl:

Sheyla- Egyptian style- Veil

http://www.youtube.com/watch?v=SLou1LlH0X4

No i styl indyjski:

Tara Star Belly Dance Drum Solo

http://www.youtube.com/watch?v=ZL1q4UbwNE0
    Ostatnio edytowane przez Quesse ; 06-12-2008 o 19:08
    "Uwierzy³bym tylko w takiego boga, który potrafi tañczyæ." F.Nietzsche

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Jak to "indyjski"? Nie istnieje indyjska odmiana tañca brzucha. To, ¿e tañczy tancerka pochodz±ca z Indii lub wystêp odbywa sie w Indiach, nie znaczy, ¿e istnieje indyjska odmiana tañca brzucha - tak jak my nie stanowimy stylu polskiego w tañcu brzucha
    Tancerka z tego filmiku nawet nie robi ¿adnych fuzji z tañcem indyjskim klasycznym lub bollywood, wiêc pozwolê sobie pow±tpiewaæ w jej "indyjsko¶æ"

A co do pierwszego filmiku, to my¶la³am ¿e Didem jest Turczynk± i tañczy styl turecki nieco ³±czony z innymi stylami...? Tutaj np. dodaje elementy bollywoodu, zreszt± tañczy do indyjskiej piosenki. I nie wiem, co tu jest afgañskiego. Na czym w³a¶ciwie polega styl afgañski? Przyznam, ze nie wiem.
    A tak poza tym - ma bardzo ³adny strój w tym filmiku.

Do³±czy³
    22-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    541
    Punkty reputacji
    24
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Styles of Bellydance Defined

http://www.youtube.com/watch?v=BHsErY-5rNs
    Ostatnio edytowane przez Quesse ; 06-12-2008 o 19:09

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    GDAÑSK
    Wiadomo¶ci
    678
    Punkty reputacji
    18
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Tak mniej wiecej wygladal wystep w Turcji na ktorym bylam...jak widac wysokie buty to podstawa

Turkhish Belly dance, oriental dance clip, oryantal dans

http://www.youtube.com/watch?v=hCP0yeuo4QQ
    Ostatnio edytowane przez Quesse ; 06-12-2008 o 19:10

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    GDAÑSK
    Wiadomo¶ci
    678
    Punkty reputacji
    18
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Quesse Zobacz wiadomo¶æ
    *taniec turecki jest rzeczywi¶cie skoczny i ¿ywio³owy, miewa podtekst seksualny. W tañcu egipskim zabronione s± np. ruchy miednic± w przód - przy ko³ysaniu miednic± ruch musi koñczyæ siê "w ty³". .......Dlatego taniec turecki jest swobodniejszy, bardziej "skierowany ku publiczno¶ci", nieco mniej skromny. Wystêpuje w nim wiêcej mocnych "kopniaków", wyrzuceñ nogi, jest bardziej ekspansywny.
    *W Turcji tancerki czê¶ciej ni¿ gdziekolwiek indziej tañcz± w butach na obcasach
    Styl turecki ? Zapraszam do mojej galerii album Turcja

Do³±czy³
    14-12-2007
    Miasto
    Gdynia/Sopot
    Wiadomo¶ci
    69
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez mks Zobacz wiadomo¶æ
    Tak mniej wiecej wygladal wystep w Turcji na ktorym bylam...jak widac wysokie buty to podstawa

http://www.youtube.com/watch?v=hCP0yeuo4QQ
    Tak sobie czytam wlasnie watki, ktore do tej pory ominelam i nie moge nie skomentowac tego filmu ;]

Strasznie nieestetycznie wyglada wygiecie do tylu w wykonaniu tej pani, szczegolnie te rozstawione nogi.. nie wiem mam wrazenie ze o wiele lepszy efekt odnioslaby wykonujac wygiecie bokiem..

Ja jednak jestem za klasycznym egipskim stylem, choc czasem cos siê we mnie budzi, ze troche go ozywiam
    Z pozdrowieniami Nourhan (Marta)
    "Dancing with the feet is one thing, but dancing with the heart is another."

"Dance is your pulse, your heartbeat, your breathing. It's the rhythm of your life. It's the expression in time and movement, in happiness, joy, sadness and envy." ~Jaques D'ambrois

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniaOstatnia

Regu³y pisania

• Publikowaæ nowe tematy: nie mo¿esz
  • Pisaæ wiadomo¶ci: nie mo¿esz
  • Dodawaæ za³±czniki: nie mo¿esz
  • Edytowaæ swoje wiadomo¶ci: nie mo¿esz