+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 51

Temat: Porady przed występem czyli jak nie dać plamy!

Miasto
    Wawa
    Punkty reputacji
    40
    Siła Reputacji
    5

Domyślny Porady przed występem czyli jak nie dać plamy!

Czeka mnie niedługo pierwszy występ. Będzie za jakieś dwa tygodnie... a już czuję tremę.
    Nie wiem co może mnie zaskoczyć, co może się wydarzyć.
    Pytanie to kieruję nie tylko do Zahry, Malikat Szams, ale wszystkich dziewczyn, które już występowały - podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Dziękuję
    -Gdy kobieta tańczy, tworzy sztukę, a zarazem staje się bardziej zmysłowa. (Ehab Atia)

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Wink

Nie bede oryginalna , ale pierwsze co to trzy razy sprawdzić czy strój jest odpowiednio pozapinany/pozawiazywany
    Ostatnio edytowane przez Farida ; 22-09-2007 o 15:39 Powód: literowka
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Miasto
    Bielsko-Biała/Katowice/Rybnik/Wodzisław Śląski/Racibórz
    Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

jeśli będzie mocne oświetlenie to bielizna w kolorze stroju mocny makijaż (twarz w reflektorach robi się zupełnie niewyrazista xD). duży uśmiech i bez stresu w końcu na scenie jesteś jedyna i najpiękniejsza
    ZAPRASZAM NA MOJĄ NOWĄ STRONĘ
    www.tahira.pl

ORIENTALNA MAJÓWKA W GÓRACH 01.05.2012
    GOELSZÓW K/USTRONIA

http://tahira.pl/aktualnosci/orientalna-majowka

NOWY SEZON TANECZNY Z TAHIRĄ 2012
    RYBNIK/WODZISŁAW ŚLĄSKI (http://taniec.rybnik.pl/plan-zajec/)
    RACIBÓRZ (http://www.rck.com.pl/n/site/news/1/492.html)

ZAPRASZAM

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

witam
    Ja jestem zupełnym laikiem i swoją przygodę z tańcem brzucha dopiero zaczynam. W wakcje brałam udział w tygodniowych warsztatach, które kończyły się występem. Musze przyznać, że był to ogromny stres, ale juz po występie była z siebie bardzo dumna i szczęśliwa bo nic nie daje takiej radości z tańca jak występ, konfrontacja z widzem, żywa reakcja ludzi.
    Jeśli chodzi o sam występ, to ja nie tańczyłam solo (nie miałam jeszcze tyle odwagi , co ma swoje zalety i wady. tańcząc układ, na pewno człowiek czuje się raźniej bo w grupie zawsze lepiej ale trzeba pamiętać w miare układ bo przy pomyłce odstaje się od reszty. Myślę, że mimio wszystko razem jest łatwiej. Jednak wydaje mi się, że występ solo daje dużo więcej satysfakcji.
    Reakcja widzów bardzo pozytywnie mnie zakoczyła, ludzie byli bardzo mili i to rekompensuje cały stres przed występem
    Nie mam żadnych cennych rad, bo moje doświadczenia są znikome. Ale na pewno trzeba mieć taką świadomość, że tańcząc na scenie, nikt z widzów nie zna układu, więc jak się pomylimy trzeba tanczyć dalej jakby to się nie zdażyło...uśmiech i tańczymy dalej...
    A z punktu widzenia widza, na pewno trzeba dobrze dobrać strój tzn mam na myśli, to żeby w trakcie występu strój się nie obsunął, nie odstawał itp itd
    Życzę powodzenia i radości z występu bo to cudne doświadczenie i wspaniałe wrażenia i koniecznie napisz jak udał się występ, pozdrawiam

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Warto pamiętać, że publiczność zazwyczaj nie składa się wyłącznie z ekspertów od tańca... Więc nawet najprostsze ruchy będą robiły wrażenie a pomyłki raczej nie zauważą Za to efektowne stroje do tańca zawsze będą robiły wrażenie na laikach. Na warsztatach tańca usłyszałam zabawne stwierdzenie: "Co się nie dotańczy, to się dowygląda"

rahandia: Na jakich warsztatach byłaś? Pytam dlatego, że sama też byłam na warsztatach, na których po tygodniu występowałyśmy Chodzi o warsztaty w Łochowicach organizowane przez Kingę Makowiecką. Moje wrażenia na temat występu są bardzo podobne do twoich. Było to dla mnie niezwykle przyjemne, pozytywne doświadczenie, a trema zniknęła nie wiadomo kiedy

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    45
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Jak nie dać plamy? Dobrze się przygotować!

Na co należy zwrócić uwagę:
    Sprawdź salę, na której będziesz występować. Najlepiej gdybyś obejrzała ją dużo wcześniej. Może czekać Cię tutaj kilka pułapek.

Kiedyś przygotowałyśmy sobie na wyjazdowy występ choreografię z welonami i skrzydłami, miałyśmy informację, że sala będzie bardzo duża - i była, tylko nikt nam nie powiedział, że będzie niska z dużą ilością żyrandoli wiszących nad głowami. Musiałyśmy zmienić pomysł na występ.

Sprawdź podłogę, na której będziesz tańczyć, scena ułożona z płyt jest nierówna i często kaleczy stopy, na wykładzinie ciężko robi się obroty. Jeżeli tańczysz w miejscu gdzie rozstąpiła się publiczność mogą leżeć na podłodze różne ostre przedmioty, niedopałki itp.
    Na jednym z występów, ustawiono świeczki dookoła sceny, jedna z dziewczyn podczas układu miała dużo szczęścia, że nie spłonęła.

Jeżeli nasmarujesz ciało, balsamem, brokatem nie obwijaj się woalem podczas wejścia na scenę, zostaną na nim bardzo widoczne plamy.

Obejrzyj kostium przed każdym występem. Zlikwiduj wszystkie wiszące nitki, poobrywane aplikacje itp.

Porozmawiaj z didżejem. Dokładnie wytłumacz, kiedy ma Ci puścić muzykę, w momencie, gdy już będziesz stała na scenie czy wcześniej.

Miej nagraną płytę dwukrotnie. Najlepiej na CD z różnych firm. Część odtwarzaczy ma problem z odtwarzaniem CD nagranych na komputerach.

Opisz płytę na pudełku, lub osobnej kartce zaznaczając, które utwory i w jakiej kolejności powinny zostać puszczone.

Odsłuchaj muzykę na sprzęcie, z którego będzie odtwarzana podczas występu. Co któryś występ mamy puszczaną muzykę za szybko lub za wolno. Może to rozłożyć cały występ zwłaszcza grupowy.

Poproś organizatorów o zapowiedz Twojego występu. Daj im wydrukowany tekst z Twoją propozycją. Bez takiej zapowiedzi, Twój występ będzie zaskoczeniem dla publiczności i może się zdarzyć, że pierwszą część zatańczysz dla pustej sali lub odwróconych plecami do Ciebie ludzi. Przygotowana zapowiedz pomoże Ci również uniknąć "kreatywności" osób, które będą Cię zapowiadały. (Patrz wątek o zapowiedziach w dziale forum z artykułami)

Przed występem, jeżeli dojeżdżasz na ostatnią chwilę, rozepnij dużo wcześniej spodnie, opuść rajstopy, zdejmij podkolanówki. Unikniesz brzydkich śladów odciśniętych na ciele.

To tyle na razie, jak przypomnę sobie inne rzeczy to dopiszę w tym wątku.
    Drżyjcie długo i szczęśliwie...

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

ja dodam jeszcze, że jesli tańczysz na scenie a nie wsrod publicznosci to koniecznie sprawdz czy za Toba znajduje sie jakies oswietlenie. jesli tak to koniecznie kaz je wylaczyc, tak aby reflektory znajdowaly sie tylko z przodu sceny lub ew. z bokow. dlaczego? poniewaz jesli tanczysz w cieniutkiej spodnicy, ktora normalnie wyglada na tylko polprzejrzystą to kiedy jestes podswietlona od tylu to publicznosc bedzie miala swietny widok na kazdy, kazdziusienki szczegol Twojej anatomii, bo spodnice z szyfonu robia sie nagle calkowicie i totalnie przezroczyste...

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    45
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Przypomniałam sobie jeszcze jedną poradę.
    Wybierz strój na występ kontrastujący z tłem. Jeżeli tańczysz na scenie, która jest w ciemnych kolorach i założysz np. ciemno granatowy, czarny strój nie będziesz widoczna.
    Czyli ciemne tło, zakładaj jasny kostium.
    Jasne tło, zakładaj ciemny kostium.

Zawsze zabierz drugi strój na nieprzewidziane sytuacje.
    Drżyjcie długo i szczęśliwie...

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Quesse
    Tak to były właśnie te warsztaty a w jakim terminie byłaś? może się okaże, że razem występowałyśmy pozdrawiam

Miasto
    Wawa
    Punkty reputacji
    40
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Bardzo dziękuję dziewczyny za wszystkie podpowiedzi.
    Amani, widać że nie raz występowałaś na scenie niektóre twoje podpowiedzi są takie że sama bym na to nie wpadła!
    Podpowiedz o rajstopach najbardziej mi się podoba właśnie wyobraziłam sobie, jak wchodzę na scenę i wszyscy patrzą się na mój brzuch a tam wyraźny odcisk rajstop Naprawdę nawet nie pomyślałam o takich szczegółąch.
    Być może zaoszczędziłyście mi dziewczyny niezłych wpadek
    -Gdy kobieta tańczy, tworzy sztukę, a zarazem staje się bardziej zmysłowa. (Ehab Atia)

Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

garść świeżych doświadczeń:

1. przed każdym z utworów, do jakich będziesz tańczyć, nagraj na płycie ciszę - zdarzyło mi się, że sprzęt ucinał mi początki

2. sprawdź biżuterię: w moim przypadku bransoletka na nodze miała ozdoby, o które zaczepiała mi się spódnica

3. zadbaj o piękną, ale i wygodną fryzurę: włosy spadały mi na twarz i zdarzało się, że, za przeproszeniem, wyglądałam jak ten stworek z rodziny Addamsów. Włosy chyba najlepiej upiąc, założyć diadem, opaskę, spiąć grzywkę na czubku głowy - cokolwiek. poza tym zdarzało się, że zupełnie nieświadomie odgarniałam włosy z twarzy - wygląda to fatalnie

4. podczas układania choreografii pamiętaj o tym, jak może wyglądać, ustawić się publiczność: w moim wyobrażeniu publiczność siedziała przede mną. w rzeczywistości rozproszyli się i musiałam dostosować choreografię do tego, że większośc ludzi stała przede mną, ale za to najważniejsze osoby - Para Młoda, dla której tańczyłam, stali sobie z boku. żeby podczas występu być zdolnym do wprowadzania takich niezaplanowanych zmian trzeba lepiej niż doskonale znać utwór i układ

5. długośc spódnicy: ojej - same wiecie - ja ostatnio sobie nadepnełam na spódnice i trochę mi sie obsuneła. pod pasem nie było tego widac, ale ja nie czułam się już tak komfortowo

6. na koniec pewne doświadczenie i anegdota w jednym: może się zdarzyć tak, że Wasz taniec tak natchnie Widzów, ze będą chcieli do Was dołączyć. Ja miałam to szczęście, ze do mnie przyłączyły się bardzo sympatyczne dziewczyny. było miło ale ... po występieprzyszedł do mnie Pan, który oznajmił, że jak tańczyłam, to chciał biec do auta po filcaki (to takie buciory), ale żona "na niego zaczęła kłapać, zeby się nie wydurniał". nie wiem co bym zrobiła, gdyby ta żona go nie powstrzymała. macie podobne doświadcznia? co wtedy robic?

7. chyba jednym z oczywistych i najważniejszych warunków udanego wystepu - czy to pierwszego czy któregoś z kolei - nie jeść i nie pić tuż przed występem

powodzenia :-)
    I'm a survivor,I'm gonna make it

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Ten temat jest fantastyczny, te porady powinien przeczytać każdy, kto planuje pierwsze występy - wasze spostrzeżenia przewidują chyba każdą możliwą wpadkę i pomagają sie przed nią uchronić mi jeszcze daleko do profesjonalnych występów ale i tak to zagadnienie mnie interesuje, tak na przyszłość
    przydałaby się jeszcze jakaś garść spostrzeżeń na temat interakcji z widzami, sposobu na to, by dobrze wyglądać, uśmiechać się i patrzeć na publiczność w momencie gdy z tremy chciałoby się wbić wzrok w podłogę czyli ogólne tricki na temat wyrazu i wrażenia jakie robimy swoim tańcem - jakieś przestrogi itp.
    rahandia:
    Byłam na warsztatach 26.08-02.09, czyli na ostatnich. A ty?

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Quesse Zobacz wiadomość
    tak na przyszłość przydałaby się jeszcze jakaś garść spostrzeżeń na temat interakcji z widzami, sposobu na to, by dobrze wyglądać, uśmiechać się i patrzeć na publiczność w momencie gdy z tremy chciałoby się wbić wzrok w podłogę czyli ogólne tricki na temat wyrazu i wrażenia jakie robimy swoim tańcem - jakieś przestrogi itp.
    To pytanie jest kolejnym bardzo ważnym zagadnieniem.
    Aby utrzymać jednak główny temat jakim jest "Porady przed występem czyli jak nie dać plamy!", w tym wątku zakładam nowy temat:

"Kontakt z publicznością podczas występu" >> tutaj

Tam proszę odpowiadać na to pytanie.

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    51
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

To mam jeszcze kilka porad... żołądkowych

Nie wierzcie, że strzelenie kielicha przed występem pomaga. Alkohol nawet w małej dawce zaburza poczucie równowagi, rytmu. Nie pozwala się skupić.

Nie pijcie wody gazowanej, chyba że chcecie aby wam się cały czas odbijało podczas tańca.

Nie pijcie kawy na pobudzenie. Nadmiar kawy wraz z adrenaliną może wywołać drżenie rąk i ciała, palpitacje. Kawa w dodatku ma bardzo silne działanie odwadniające, zaraz będzie chciało wam się biec do łazienki.
    Dotyczy to też wszystkich napojów energetyzujących.

Nie jedzcie nic przed występem, moze to spowodować nudności (pełen żołądek + stres) nie mówiąc o mozliwej pietruszce na zębach

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

Porządnie zawiązać chustę - mnie uchroniła przed zgubieniem spódnicy (a spódnica lepiej, żeby była zapinana niż na gumkę, zwłaszcza jeśli jest do kostek).

Quesse, Rahandia - ja też byłam na tych warsztatach. Tych w drugim terminie, występ był w Zielonej Górze, na festiwalu Okna Wyobraźni.
    A tu jest trochę migawek

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Hura,hura! Ja także tam byłam,tańczyłam i w ogóle Było prześmiesznie,troszkę bolały kolana,ale na występie było ciekawie.
    Ważne :Zrobić sobie dzień wcześniej makijaż próbny. Sama robiłam kilku dziewczynom makijaże i nie bardzo wiedziałam,co im odpowiada. Te które robiły same,także próbowały eksperymentować.
    I pamiętajcie: proste plecy Nie garbcie się,sama mam z tym problem w czasie tańca...
    Kolejne rady: Uśmiech,uśmiech i jeszcze raz uśmiech! Jak się uśmiechasz,Twój taniec jest bardziej "otwarty". Poza tym, nie patrzmy otwarcie na publiczność,tylko tak czasem,na jedną,drugą osobę. I patrzcie na swoje np. biodro brzy robieniu jakiejś figury z biodrem,to takie zalotne
    I tak jak już ktoś napisał: sprawdzajcie, gdzie występujecie.

W Zielonej Górze nagle obok sceny postawili żeliwne palenisko. A pierwszym występem były woale. Dopiero po interwencji pan organizujący imprezę zrozumiał,że na pierwszy taniec nie może być palenisko zapalone.

Co do stroju,to rzeczywiście,należy sprawdzić czy wszystko leży dobrze,jest zapięte,podpięte i upięte.

To chyba na tyle Występy dla niektórych są tortura,dla niektórych świetną zabawą...Zależy od temperamentu -powiem tyle:ja uwielbiam występować, mimo tremy.

UWAGA! Bardzo proszę o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parę dni!

Miasto
    Warszawa:)
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ja, mimo, że nie występowałam jeszcze jako tancerka brzucha, dorzucę jedną ważną radę z moich doświadczeń, nie tyle tanecznych (z zamierzchłych przedszkolnych lat) co aktorskich - bądźcie gotowe na improwizację
    Starajcie nie myśleć się o tym, że czegoś zapomnicie, tylko o tym, że jeśli zapomnicie to doskonale dacie sobie radę - to przecież nic trudnego - mi takie myślenie bardzo pomagało podczas występów
    *"..Tańcz! Świat Na Ciebie Czeka!.."*

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Moon Zobacz wiadomość
    Nie wierzcie, że strzelenie kielicha przed występem pomaga. Alkohol nawet w małej dawce zaburza poczucie równowagi, rytmu. Nie pozwala się skupić.
    Oj pomaga pomaga, wiem co mowie Nie raz, nie dwa wypróbowane hihi A na zdjęciach jaki piękny uśmiech widnieje
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

Miasto
    Grudziądz
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ja miałam przypadek,że weszłam sobie w spódnice;/ i zapomniałam z tego wszystkiego układu OMG;/ ale wybrnęłam jakoś z tego najważniejsze ,że znałam muzykę i zachowałam zimną krew. Dalej szło już dobrze.
    Zawsze kiedy wychodzę do publiczności myśle sobie, że jak zacznę tańczyć ,żeby mi się nie odpiął pas...to tkwi we mnie przed każdym występem musze to wyeliminować z moich myśli.
    Kocham TB i wszystko z tym związane.

AL-RAKS YA-ATI AŻNEHATAN

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez amira65 Zobacz wiadomość
    Ja miałam przypadek,że weszłam sobie w spódnice;/ i zapomniałam z tego wszystkiego układu OMG;/ ale wybrnęłam jakoś z tego najważniejsze ,że znałam muzykę i zachowałam zimną krew. Dalej szło już dobrze.
    Zawsze kiedy wychodzę do publiczności myśle sobie, że jak zacznę tańczyć ,żeby mi się nie odpiął pas...to tkwi we mnie przed każdym występem musze to wyeliminować z moich myśli.
    Kocham TB i wszystko z tym związane.
    Hihi Ja sie właśnie najbardziej boje przydepnięcia spódnicy przy wstawaniu z ziemi...to dla mnie jakaś obsesja,a teraz jeszcze, mam taki układ, że wiem że na 100% sie przydepne :-\ Nie będzie głupio wyglądało jak tą spódnice ułoże rękami przy schodzeniu w dół kamelami?;D w sensie, czy nie będzie głupio wygladało, że "sie macam" ??
    Farida

"
    Ehab Atia

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz