+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 38

Temat: Zasady ubierania siê na zajêcia z tañca brzucha?

Do³±czy³
    11-09-2007
    Wiadomo¶ci
    220
    Punkty reputacji
    11
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny Zasady ubierania siê na zajêcia z tañca brzucha?

Jestem pocz±tkuj±ca, odwiedzi³am kilka szkó³ i zaskoczy³y mnie ró¿ne wymogi stroju na zajêciach u ró¿nych instruktorek.

To co mnie zaskoczy³o, to ¿e w jednej szkole mo¿na by³o mieæ buty na zajêciach lub skarpetki w drugiej wolno by³o æwiczyæ tylko boso. Inna ró¿nica by³a taka, ¿e w jednej szkole prawie wszystkie dziewczyny mia³y pasy z monetkami a w drugiej nie wolno by³o mieæ monetek tylko zwyk³e chusty z frêdzelkami.

Jestem ciekawa jakie zasady u was obowi±zuj± i z czego one wynikaj±.

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gliwice i okolice
    Wiadomo¶ci
    745
    Punkty reputacji
    16
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

mysle, ze wymogi o ktorych piszesz sa zwiazane z warunkami w jakich odbywaja sie zajecia: boso tanczy sie najwygodniej ale jesli na tej sali tancza tez np. taniec irlandzki lub flamenco to lepiej ubrac buty gdyz w podlodze mogly porobic sie malenkie zadziory. rzadko bo rzadko ale jednak. ale z drugiej strony nie slyszalam aby gdziekolwiek zmuszano do tanczenia boso - to juz kwestia wygody osobistej przeciez...

w kwestii pasow jest jeszcze bardziej praktycznie: jesli grupa sklada sie z bardzo wielu osob to jesli wszystkie zalozylyby pasy z monetkami to zagluszylyby skutecznie instruktorke w chwilach kiedy tlumaczy jakies ruchy ale po sobie zauwazylam, ze monetki byly mi "niezbednie potrzebne" moze przez pierwsze 3 miesiace. potem, kiedy sie zalapie o co chodzi to i fredzelki w zupelnosci zadowalaja

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Bielsko-Bia³a/Katowice/Rybnik/Wodzis³aw ¦l±ski/Racibórz
    Wiadomo¶ci
    191
    Punkty reputacji
    11
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

u mnie tylko wymogi co do nie krêpowania ruchów w okolicy miednicy, bioder. na stopy co komu wygodnie i raczej wszystkie mamy chusty z monetkami
    ZAPRASZAM NA MOJ¡ NOW¡ STRONÊ
    www.tahira.pl

ORIENTALNA MAJÓWKA W GÓRACH 01.05.2012
    GOELSZÓW K/USTRONIA

http://tahira.pl/aktualnosci/orientalna-majowka

NOWY SEZON TANECZNY Z TAHIR¡ 2012
    RYBNIK/WODZIS£AW ¦L¡SKI (http://taniec.rybnik.pl/plan-zajec/)
    RACIBÓRZ (http://www.rck.com.pl/n/site/news/1/492.html)

ZAPRASZAM

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    239
    Punkty reputacji
    23
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

W mojej szkole na przyk³ad NIE WOLNO nosic spodnic - tylko spodnie (dresowe, getry). Wynika to z tego, ze instrukorka musi dobrze widziec, co z tymi nogami wyprawiamy

W zesz³ym roku kazdy brzuch musia³ byc odkryty - teraz juz nie ma tego wymogu

Do³±czy³
    04-09-2007
    Miasto
    Wawa
    Wiadomo¶ci
    467
    Punkty reputacji
    40
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

U nas na zajêciach obowi±zuje dowolno¶c, oby nie by³y to jeansy czy inne sztywne spodnie. Buty maj± byæ zmienione, nie wolno wchodziæ na salê w butach z ulicy. Instruktorka tylko sugeruje ods³anianie brzuszka ale nie ma takiego obowi±zku. Nie wolno rzuæ gumy, podobno nie mo¿na z³apac wtedy rytmu
    -Gdy kobieta tañczy, tworzy sztukê, a zarazem staje siê bardziej zmys³owa. (Ehab Atia)

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Bielsko-Bia³a/Katowice/Rybnik/Wodzis³aw ¦l±ski/Racibórz
    Wiadomo¶ci
    191
    Punkty reputacji
    11
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

my¶lê, ¿e gorsz± konsekwencj± jest zakrztuszenie siê...
    z rytmem jeszcze nie obczai³am
    ZAPRASZAM NA MOJ¡ NOW¡ STRONÊ
    www.tahira.pl

ORIENTALNA MAJÓWKA W GÓRACH 01.05.2012
    GOELSZÓW K/USTRONIA

http://tahira.pl/aktualnosci/orientalna-majowka

NOWY SEZON TANECZNY Z TAHIR¡ 2012
    RYBNIK/WODZIS£AW ¦L¡SKI (http://taniec.rybnik.pl/plan-zajec/)
    RACIBÓRZ (http://www.rck.com.pl/n/site/news/1/492.html)

ZAPRASZAM

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Katowice
    Wiadomo¶ci
    23
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

U nas w szkole nie ma jaki¶ zakazów czy nakazów, strój ma byæ wygodny, mo¿na mieæ spódnice (je¶li chcemy zobaczyæ nogi mo¿na j± podci±gn±æ) spodnie. Brzuch ods³oniêty albo nie, to ju¿ zale¿y od osoby, czy kto¶ siê czuje dobrze z ods³oniêtym brzuchem, czy nie. Niektóre dziewczyny maj± chusty, niektóre nie. Ja osobi¶cie bardzo lubie tañczyæ albo w chu¶cie albo w pasie. Trochê zdziwi³ mnie zakaz u¿ywania chust....no ale ka¿dy ma swoje metody.

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    GDAÑSK
    Wiadomo¶ci
    678
    Punkty reputacji
    18
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

u mnie jest tak
    'Szerokie spodnie lub spódnica, tañczymy boso lub w skarpetkach czy te¿ baletkach.
    W okolicy bioder chusta przewi±zana w pasie (najlepiej z metalowymi monetkami - podkre¶laj± one ruch)'

Moim zdaniem chusta jest bardzo przydatna poniewaz zwlaszcza u szczuplych
    osob podkresla ruchy, poza tym czasami brzeczenie jest potrzebne np przy shimmy, a czasami nie np przy ruchach poziomych (jesli wtedy brzeczymy tzn ze to niestety nie tak ma wygladac i musimy cwiczyc cwiczyc ... pozdr

Do³±czy³
    11-09-2007
    Wiadomo¶ci
    220
    Punkty reputacji
    11
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Kiedy¶ chodzi³am na zajêcia jazzu. Obowi±zywa³ tam bardzo ¶ci¶le okre¶lony dress code.
    W³osy zwi±zane, ¿adnej bi¿uterii, g³adki stanik (nie wolno by³o æwiczyæ bez), obcis³y topik lub bluza, leginsy, zmieniane buty sportowe. Nawet mocnego makija¿u nie wolno by³o mieæ. W czasie zajêæ nie wolno by³o popijaæ wody.

Do³±czy³
    04-09-2007
    Miasto
    Wawa
    Wiadomo¶ci
    467
    Punkty reputacji
    40
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Beta Zobacz wiadomo¶æ
    W³osy zwi±zane, ¿adnej bi¿uterii, g³adki stanik (nie wolno by³o æwiczyæ bez), obcis³y topik lub bluza, leginsy, zmieniane buty sportowe. Nawet mocnego makija¿u nie wolno by³o mieæ. W czasie zajêæ nie wolno by³o popijaæ wody.
    To brzmi jak obóz skazañców, pewnie mia³o to uzasadnienie.
    Dobrze, ¿e na naszych zajêciach nie ma takich obostrzeñ.
    S³ysza³am, ¿e na zajêciach flamenco te¿ s± ostre zasady. Za gadanie mo¿na wylecieæ
    -Gdy kobieta tañczy, tworzy sztukê, a zarazem staje siê bardziej zmys³owa. (Ehab Atia)

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    3 790
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

U mnie pani wrêcz nakrzycza³a na nas,jak nie chcia³y¶my przychodziæ w spódnicach. Powiedzia³a,¿e ruch jest wtedy ³adniejszy i ¿e nie wygl±da sie jak pokraka na zgiêtych nogach.
    Chusty z monetkami s± przydatne przy æwiczeniu shimmy gór±,jest to wyznacznik,kto ju¿ ³apie,a kto nie. tancerka z d³u¿szym sta¿em nie trzêsie biodrami,z krótszym nadal bioderka lataj±...
    Co do butów: instruktorka niczego nie wymaga,tañczymy na sali fitness klubu,wiêc taka miêkka pod³oga jest
    Ciekawostka : Ostatnio pani pokazywa³a nam taniec z lask±, a ¿e ¿adna z nas nie mia³a laski, pani spostrzeg³a takie dziwaczne,gumowe rurki,chyba z zajêæ fitness. æwiczy³y¶my z nimi i by³o du¿o ¶miechu Zabawnie cz³owiek wygl±da z jaskraw±,gumowa rurka w rêce przy stonowanym stroju

UWAGA! Bardzo proszê o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parê dni!

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 525
    Wpisy na blogu
    6
    Punkty reputacji
    598
    Si³a Reputacji
    11

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Beta Zobacz wiadomo¶æ
    W czasie zajêæ nie wolno by³o popijaæ wody.
    Niektórzy z prowadz±cych Oriental - zw³aszcza go¶cie zagraniczni - tez tak maj±. Staram siê zawsze znajdowac sobie miejsce ko³o ¶ciany, bo nie wyobra¿am sobie pic na sygna³, a jednocze¶nie mam g³êbokie przekonanie, ¿e nale¿y maksymalnie dostosowywaæ siê do wymagañ prowadz±cego.

Co do stroju - ostatnio zaczynam siê przekonywaæ do a) skarpet + b) baletek, + c) getrów.
    Zauwa¿y³y¶cie, ¿e wszyscy, którzy przyje¿d¿aj± z zagranicy na warsztaty maj± solidne obuwie na nogach?
    Co¶ w tym jest.
    To Khaled Mahmoud (Goldenhips), gdy by³ na ¦l±sk przestrzega³, ze jak nie bêdziemy dbaæ o stawy (czyli ocieplanie i ochrona stóp, kostek etc.), to d³ugo nie potañczymy...

Chyba w koñcu trzeba bêdzie co¶ przywdziaæ.

r.

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Kraków
    Wiadomo¶ci
    8 877
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Si³a Reputacji
    16

Domy¶lny

Ja nie lubiê tañczyæ boso, mam takie baletki, w których chodzê na co dzieñ, z bardzo cienk± i miêkk± podeszw±. Raz zapomnia³am baletek i tak: w skarpetkach na parkiecie by³o ¶lisko, a go³± stop± ci±gle o co¶ zahacza³am albo - co gorsza - piek³a mnie skóra przy ruchach wymagaj±cych przesuwania stopy po pod³odze. Planujê takie baletki profesjonalne kupiæ, tkaninowe naprawdê nie s± drogie. A poza tym na wystêpach nie zawsze jest jaka¶ normalna powierzchnia, wiêc te¿ siê przydadz±.

Je¶li chodzi o dbanie o stawy, to zgadzam siê ca³kowicie. Zawsze jak sobie przewiejê kostki, to pó¼niej nie mogê spaæ z bólu, zatem co¶ w tym jest.

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gliwice i okolice
    Wiadomo¶ci
    745
    Punkty reputacji
    16
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

ja nie cierpie tanczyc w baletkach bo jakos mnie "ograniczaja", mimo ze mam niby profesjonalne. ale jednak baletki zawsze trzeba ze soba miec na wystepach wlasnie ze wzgledu na powierzchnie na jakiej bedziemy tanczyc - jesli jest to porzadna scena to luz, nie trzeba zakladac butkow ale jak trafimy na cos gorszej jakosci, albo chociazby brudne to baletki sa swietne.
    ... w tañcu grzech wiedzie nas za rêkê...

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Rany, mi siê nigdy nie uda³o przewiaæ kostek, najchêtniej ca³e ¿ycie chodzi³abym boso. Zawsze chodzê na bosaka po domu, wiêc na zajêciach tak¿e. Nawet nie wiedzia³am, ¿e mo¿na sobie przewiaæ kostki.
    Niektóre instruktorki wymagaj± tañczenia w spodniach, by mog³y korygowaæ wady postawy i ustawiania nóg, ale na szczê¶cie tylko na pocz±tkuj±cych poziomach. Ja uwielbiam tañczyæ w spódnicy, ³adnie siê ubraæ i umalowaæ na zajêcia

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    3 982
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Quesse Zobacz wiadomo¶æ
    Rany, mi siê nigdy nie uda³o przewiaæ kostek, najchêtniej ca³e ¿ycie chodzi³abym boso. Zawsze chodzê na bosaka po domu, wiêc na zajêciach tak¿e. Nawet nie wiedzia³am, ¿e mo¿na sobie przewiaæ kostki.
    Ja te¿ kiedy¶ by³em niezniszczalny, przynajmniej tak mi siê wydawa³o
    Te¿ uwielbia³em chodziæ na bosaka, lataæ z go³± g³ow±.
    Dzisiaj przewidujê deszcz z 15 minutowa dok³adno¶ci± na podstawie bol±cych stawów. Serio!!!

Problemem tancerek czêsto s± ¶ciêgna. £±cz± one miê¶nie z ko¶æmi. Przebiegaj± tu¿ pod skór±, dlatego ³atwo i szybko ulegaj± wych³odzeniu. Wystarczy czasem na kilka minut podczas zajêæ stan±æ w przeci±gu albo na zimnej pod³odze aby je wych³odziæ. Trac± wtedy swoj± elastyczno¶æ i sprê¿ysto¶æ. Kiedy wracamy do intensywnych æwiczeñ ulegaj± naci±gniêciu lub zerwaniu. Dotyczy to ¶ciêgien achillesa, podkolanowych i innych.

Przyjrzyjcie siê na filmach, na których jest pokazany trening zawodowych tancerek. Zawsze æwicz± w grubych rajstopach, getrach i obuwiu aby nie traciæ ciep³a.

Innym powodem czêstych kontuzji w tañcu jest bardzo skomplikowana budowa anatomiczna stóp. Stopa jest zbudowana z bardzo du¿ej ilo¶ci ko¶ci* po³±czonych ¶ci¶le równie¿ du¿± ilo¶ci± stawów. Wystarczy czasem mocniejsze st±pniêcie nog± aby jeden ze stawów zosta³ uszkodzony. Takie kontuzje lecza siê miesi±cami lub latami.
    Stosowanie obuwia w znacznym stopniu amortyzuje ka¿dy kontakt stopy z pod³o¿em minimalizuj±c mo¿liwo¶æ wyst±pienia kontuzji.

*Ko¶ci stopy:
    7 ko¶ci stêpu
    5 ko¶ci ¶ródstopia
    14 ko¶ci paliczków

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Kraków
    Wiadomo¶ci
    8 877
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Si³a Reputacji
    16

Domy¶lny

Quesse, jak siê jest zmarzluchem, to wszystko siê da przewiaæ... :-P
    Ja uwielbiam chodziæ boso, ale w temperaturze poni¿ej 30 stopni to niemo¿liwe.
    Ja tañczyæ w spódnicy lubiê, ale æwiczê zwykle bez makija¿u, bo mi siê rozmywa.

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Panie Adminie, dziêkujemy za tak pouczaj±ce informacje. Mo¿e nawet kiedy¶ dojrzejê do tego, ¿eby ogrzewaæ stopy...
    Na razie jednak stosujê obuwie jedynie kiedy muszê wyj¶æ na ulicê Jest mi zawsze za gor±co.
    Powy¿ej 30 stopni ju¿ nie chodzê boso. Wcale nie chodzê. Siedzê w wannie z zimn± wod± i czekam na koniec lata Jakie jest przeciwieñstwo zmarzlucha? "Zgrzejluch"?

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Kraków
    Wiadomo¶ci
    8 877
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Si³a Reputacji
    16

Domy¶lny

"Gor±ca krew" :-)

Do³±czy³
    14-12-2007
    Miasto
    Gdynia/Sopot
    Wiadomo¶ci
    69
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Wygrzebalam stary temat i musze powiedziec - dbajcie o stopy i stosujcie siê do tych wszystkich rad, które znajduj± siê powy¿ej.

ja wlasnie zaknczylam rehabilitacjê przeci±¿enia ¶ródstopia - przez pierwsze dni nie moglam chodzic, ale od kiedy rozpoczelam zabiegi oraz maxymalnie dbam o stopy (mascie, kremy, bandaz na zajecia, ogrzewanie stopy, buty tylko z twarda, porzadna podeszwa, trzymanie nog do gory po zajeciach, kapiele itp) i jest duzo lepiej.

W zwiazku z tym, ze rozmawialyscie tez o tym czy tanczyc boso czy w skarpetkach/baletkach - to ja przestrzegam przez dlugim, intensywnym tanczeniu boso, warto od czasu do czasu cos na stopy zakladac - unika sie wtedy mikrourazow, które potem mog± przerodzic sie w wiekszy uraz. Nie wiem ile w tym prawdy, ale po swoich przygodach, wole dmuchac na zimne

pozdr
    Z pozdrowieniami Nourhan (Marta)
    "Dancing with the feet is one thing, but dancing with the heart is another."

"Dance is your pulse, your heartbeat, your breathing. It's the rhythm of your life. It's the expression in time and movement, in happiness, joy, sadness and envy." ~Jaques D'ambrois

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia

Regu³y pisania

• Publikowaæ nowe tematy: nie mo¿esz
  • Pisaæ wiadomo¶ci: nie mo¿esz
  • Dodawaæ za³±czniki: nie mo¿esz
  • Edytowaæ swoje wiadomo¶ci: nie mo¿esz