+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 8 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 144

Temat: Jakie warunki nale¿y spe³niæ aby otrzymaæ tytu³ instruktora tañca brzucha?

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Leszno
    Wiadomo¶ci
    515
    Punkty reputacji
    75
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny Jakie warunki nale¿y spe³niæ aby otrzymaæ tytu³ instruktora tañca brzucha?

Jakie warunki nale¿y spe³niæ aby otrzymaæ tytu³ instruktora tañca brzucha?
    Oczywi¶cie wiadomo, ¿e dobry nauczyciel powinien ci±gle siê rozwijaæ, doszkalaæ itp.

Do³±czy³
    04-09-2007
    Miasto
    Wawa
    Wiadomo¶ci
    467
    Punkty reputacji
    40
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

W wielu klubach nie ma formalnych wymogów aby zostaæ instruktorem. Najczê¶ciej dzia³a system poleceñ. Musisz byæ osob±, która ma do¶wiadczenie i radzi sobie. Jest tylko jedna szko³a Rashy, która prowadzi szkolenia i wydaje dyplomy. (przynajmniej o jednej wiem)
    -Gdy kobieta tañczy, tworzy sztukê, a zarazem staje siê bardziej zmys³owa. (Ehab Atia)

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Leszno
    Wiadomo¶ci
    515
    Punkty reputacji
    75
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Za³o¿my, ¿e chcia³abym otworzyæ szko³ê tañca.Czy szkolenie jest w takim wypadku wymogiem?

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gliwice i okolice
    Wiadomo¶ci
    745
    Punkty reputacji
    16
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

obecnie nie ma prawnych wymagan abys posiadala jakikolwiek dyplom instruktorki zeby otworzyc szkole tanca. zakladasz po prostu dzialalnosc gospodarcza.

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Wiadomo¶ci
    756
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Je¿eli chcesz otworzyæ szko³ê to mog³aby¶ to zrobiæ jako¶ ko³o mnie Nasza okolica oferuje ¶wietne warunki, piêkn± okolice i zero konkurencji
    Uwolniæ dr¿enie!!!

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Sopot
    Wiadomo¶ci
    319
    Punkty reputacji
    12
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

A sk±d jeste¶ Martinka?

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 114
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

¦wietne pytanie ale i trudne. Problem potrzebnych tytu³ów i kwalifikacji to wra¿liwy temat w ¶rodowisku tañca brzucha. Ale odwa¿ê siê odpowiedzieæ.

Przede wszystkim trudno jest mówiæ o otrzymywaniu tytu³u instruktorki bo tytu³ taki nie jest powszechnie wydawany, wrêcz wcale je¶li masz na my¶li „papier”
    Wydaje mi siê, ¿e w praktyce tancerka na ogó³ zostaje instruktork± TB poprzez polecenie przez inn± instruktorkê, u której uczy³a siê przez d³u¿szy czas. Polecenie mo¿e ró¿nie wygl±daæ.

Rasha wydaje chyba certyfikaty/dyplomy po zaliczeniu danego kursu instruktorskiego.

Czasem instruktorka bezpo¶rednio poleca szkole tañca sprawdzon± przez ni± uczennicê jako instruktorkê . A kandydatkê sprawdza siê w praktyce np. po przez poprowadzenie zastêpstw w pocz±tkuj±cych grupach tañca brzucha.

Niektóre instruktorki maj± ukoñczone kursy instruktorskie (lub wrêcz dyplomy ze szkó³ baletowych) z zakresu innych tañców, form ruchu jak tañce ludowe, choreografia, aerobik, jazz, tañce charakterystyczne itd. i po d³u¿szym trenowaniu tañca brzucha i do¶wiadczeniu na scenie zaczynaj± uczyæ innych. Po prostu adaptuj± i dostosowuj± techniki tañca i nauczania
    poznane i zaliczone na egzaminach do tañca brzucha.

Inne instruktorki po prostu maj± wystarczaj±ce do¶wiadczenie taneczne i sceniczne, jak równie¿ uczy³y siê od wielu s³aw polskich i zagranicznych w Europie i krajach arabskich (kursy, warsztaty, lekcje indywidualne) by zebraæ odpowiednio szerok± wiedzê merytoryczn±, praktyczn± zarówno z zakresu samej techniki tanecznej TB jak i metodyki nauczania, historii TB, aby samodzielnie zacz±æ uczyæ innych.
    W ten sposób zaczyna³y pierwsze instruktorki tañca brzucha w Polsce, sprawdzi³y siê „w akcji” i „wyp³ynê³y”.

Formalnie tytu³ instruktorski z TB mo¿e istnieæ ale nie decyduje tak naprawdê o sukcesie w tej bran¿y. Czêsto uczennice ci±gn± do danej tancerki/nauczycielki raczej z powodu jej osobowo¶ci lub wspania³ej atmosfery nauczania któr± tworzy w czasie zajêæ. Z kolei inne adeptki TB szukaj± instruktorek, które wiêksz± uwagê skupiaj± na technice, choreografii wyciskaj±c z uczennic ostatnie poty mniej dbaj±c o towarzyski, zabawowy charakter zajêæ.

Je¶li chodzi o warunki jakie nale¿y spe³niæ – to nale¿a³oby siê spytaæ inne uczennice aby opisa³y wymarzon± instruktorkê podaj±c po¿±dane cechy i umiejêtno¶ci i wymarzone elementy treningu na zajêciach. Mo¿e warto poruszyæ ten w±tek w nowym temacie.

Jako jedna z takich uczennic mogê trochê wymieniæ obowi±zkowych umiejêtno¶ci/kwalifikacji które moim zdaniem powinna posiadaæ przez instruktorkê TB

• Praktyczna wiedza o stosowaniu prawid³owej = zdrowej i estetycznej postawie w czasie tañca.
    • Wiedza z zakresu prowadzenia zajêæ ruchowych: prawid³owa rozgrzewka, znajomo¶æ bezpiecznego stosowania poszczególnych æwiczeñ i ruchów, figur tanecznych, itp.
    • Umiejêtno¶æ wyt³umaczenia szczegó³ów ruchów i jak je wykonaæ
    Uwaga: ta cecha nie zawsze jest konieczna bowiem wschodni sposób nauczenia a raczej przekazu wiedzy jest inny ni¿ zachodni tzn. zasadniczo jest nauk± po przez na¶ladownictwo mistrza/nauczyciela – nauczyciel zazwyczaj ogranicza siê do mówienia, ¿e robisz co¶ ¼le ale jak to zrobiæ – nie powie tylko pozwoli ci siê cieszyæ odkrywaniem tego – czas bomie nie gra na wschodzie tak du¿ej roli – powiedzia³am bym ¿e droga jest wa¿niejsza ni¿ cel – w naszym wypadku bycie bellydancer.
    • Podzielno¶æ uwagi tzn .umiejêtno¶æ wy³awiania poszczególnych uczennic z grupy i pope³nianych przez nich b³êdów przy jednoczesnym zachowaniu kontroli nad pokazywanym przez siebie tañcem.
    • Puszczanie „porywaj±cej” i ró¿norodnej muzyki na zajêciach
    • Widoczna i odczuwalna przez uczennice pogoda ducha i rado¶æ z tañca u instruktorki
    • Znajomo¶æ/zrozumienie muzyki i rytmów arabskich
    • Czym bardziej europejski, kabaretowy nauczany styl tañca tym wiêksze wymagane umiejêtno¶ci choreograficzne

To na razie pocz±tek listy do której jeszcze sama nie dorastam.

Mia³am jednak to szczê¶cie, ¿e od razu trafi³am do idealnej instruktorki, która spe³nia³a wszystkie powy¿sze warunki i wiele, wiele innych i da³a mi wspania³e podstawy
    Ju¿ od roku zakochana w baroku

Ech - Chcia³oby sie podzieliæ wiedz± z belly dance, uczyæ, inspirowaæ, tworzyæ....
    Sowillo / Safi

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Bielsko-Bia³a/Katowice/Rybnik/Wodzis³aw ¦l±ski/Racibórz
    Wiadomo¶ci
    191
    Punkty reputacji
    11
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

my¶lê, ¿e wiele zale¿y od indywidualnych predyspozycji.kto¶ mo¿e uczyc siê powiedzmy 3 lata i nie umiec do tej pory poprawnie wykonywac niektórych podstawowych figur, podczas gdy kto¶ drugi bêdzie ju¿ ¶wiêci³ sukcesy na scenie i umia³ przekazac swoja wiedzê dalej wiêc a propos czasu trwania nauki sprawa jest do¶c subiektywna
    ZAPRASZAM NA MOJ¡ NOW¡ STRONÊ
    www.tahira.pl

ORIENTALNA MAJÓWKA W GÓRACH 01.05.2012
    GOELSZÓW K/USTRONIA

http://tahira.pl/aktualnosci/orientalna-majowka

NOWY SEZON TANECZNY Z TAHIR¡ 2012
    RYBNIK/WODZIS£AW ¦L¡SKI (http://taniec.rybnik.pl/plan-zajec/)
    RACIBÓRZ (http://www.rck.com.pl/n/site/news/1/492.html)

ZAPRASZAM

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Wiadomo¶ci
    756
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Ayse Zobacz wiadomo¶æ
    A sk±d jeste¶ Martinka?
    Znad morza Miêdzy Puckiem, a Jastrzêbi± Gór±. Zapraszam na wakacje
    Uwolniæ dr¿enie!!!

Do³±czy³
    18-04-2008
    Miasto
    Katowice
    Wiadomo¶ci
    2
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    0

Domy¶lny

w jaki sposób dosta³y¶cie swoj± pierwsz± prace jako instruktorka??? gdzie sie o ni± pyta³y¶cie???

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    ¦l±sk
    Wiadomo¶ci
    359
    Punkty reputacji
    23
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

¦wietna tancerka nie zawsze bêdzie dobr± instruktork±.
    Trzeba umieæ przekazaæ swoj± wiedzê i umiejêtno¶ci. £atwy, przystêpny, mi³y przekaz. Ogólna sympatia i atmosfera na zajêciach zjednuje ludzi. Dobrze jest, jak oprócz wieloletniego do¶wiadczenia w Tañcu, na scenie, instruktorka ma równie¿ przygotowanie zawodowo zwi±zane z ruchem, np. fizjoterapia. £atwiej jest wtedy mówiæ o ruchu.
    Ale pomys³ Kursu instruktorskiego jest ok.

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

By³ ju¿ temat "wymarzona instruktorka", nie powielajmy, tylko tu mo¿e skupmy siê na tych kwestiach praktycznych (dyplomy, kursy instruktorskie itp.)

(zrobi³ nam siê na forum malutki ba³aganik, nie uwa¿acie? )

Zapraszam na moje zajêcia!
    Zapraszam na moje warsztaty:
    tribal fusion
    beledi, shaaby, folklor
    ...informacje wkrótce!

Do³±czy³
    27-03-2008
    Wiadomo¶ci
    908
    Punkty reputacji
    20
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Wed³ug mnie od kiedy jest mo¿liwo¶æ zrobienia papierów instruktora (w Krakowie w szkole Rashy, nie wiem gdzie w innych miastach), uwa¿am to za najlepsz± drogê do zdobycia wszelkich umiejêtno¶ci potrzebnych instruktorce. Przesiew jest ostry, zdaje siê egzaminy po ka¿dym poziomie i je¶li nie zdasz jednego z nich, nie mo¿esz robiæ poziomu instruktorskiego. Wiedza i umiejêtno¶æ przekazywania jej te¿ jest weryfikowana egzaminem.
    Oczywi¶cie s± dziewczyny, które zak³adaj± szko³y nawet po poziomie podstawowym, nie maj±c ¿adnych umiejêtno¶ci ani dyplomów, ale s± doskonale znane w naszym hermetycznym ¶rodowisku i nigdzie nie polecane.
    Wiadomo, ¿e s± gwiazdy o niesamowitej klasie i do¶wiadczeniu, które nie potrzebuj± papierków, ale dla nas, zwyk³ych ¶miertelniczek i naszych przysz³ych uczennic to jest jednak gwarancja jako¶ci
    Ostatnio edytowane przez Intisar ; 26-06-2008 o 00:23
    pójd¼my dalej tym dropem

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Intisar, wydaje mi siê, ¿e te papiery mo¿na robiæ tylko u Rashy, nic nie wiem o innym miejscu w Polsce, w którym by je wydawano.
    Nie zapominajmy jednak, ¿e jako¶ lada chwila rusza szkolenie z prof. Khalilem, kurs instruktorski z Zaz± Hassanem, a po s±siedzku w Niemczech szkolenia prowadz± Cifuentesowie (i chyba parê polskich tancerek uczestniczy w tych szkoleniach) - to chyba daje ca³kiem niez³y wybór mo¿liwo¶ci zdobycia cenionych na ca³ym ¶wiecie certyfikatów Sama marzê, ¿e kiedy¶ odbêdê ten kurs u Cifuentesów

Zapraszam na moje zajêcia!
    Zapraszam na moje warsztaty:
    tribal fusion
    beledi, shaaby, folklor
    ...informacje wkrótce!

Do³±czy³
    27-03-2008
    Wiadomo¶ci
    908
    Punkty reputacji
    20
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Quesse Zobacz wiadomo¶æ
    Sama marzê, ¿e kiedy¶ odbêdê ten kurs u Cifuentesów
    Ech, ja te¿ A najbardziej marzê o tej szkole w Barcelonie http://www.muniqueneith.com/
    pójd¼my dalej tym dropem

Do³±czy³
    27-10-2008
    Miasto
    Kielce
    Wiadomo¶ci
    90
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    4

Domy¶lny

My¶lê powa¿nie o szkole Rashy- z tego co wyczyta³am mo¿na tam uczyæ siê "od zera do bohatera". Na razie jestem kompletnie zielona je¶li chodzi o belly dance, ale chcia³abym dobrze zacz±æ. Po prawie ca³kowitym krachu mojego piêcioletniego zwi±zku jestem na etapie szukania nowej drogi w ¿yciu. Mo¿e to dziwne, ¿e osoba bez wiêkszych do¶wiadczeñ od razu my¶li o byciu instruktorem, ale zawsze musi byæ ten pierwszy krok . Taniec brzucha poci±ga mnie jak ¿aden inny, po kilku próbach jestem gotowa na jakie¶ powa¿niejsze do¶wiadczenia. Mam nadziejê ¿e "w praniu" oka¿e siê, ¿e mam predyspozycje.

Do³±czy³
    27-03-2008
    Wiadomo¶ci
    908
    Punkty reputacji
    20
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Kasiaczek Zobacz wiadomo¶æ
    My¶lê powa¿nie o szkole Rashy- z tego co wyczyta³am mo¿na tam uczyæ siê "od zera do bohatera". Na razie jestem kompletnie zielona je¶li chodzi o belly dance, ale chcia³abym dobrze zacz±æ. Po prawie ca³kowitym krachu mojego piêcioletniego zwi±zku jestem na etapie szukania nowej drogi w ¿yciu. Mo¿e to dziwne, ¿e osoba bez wiêkszych do¶wiadczeñ od razu my¶li o byciu instruktorem, ale zawsze musi byæ ten pierwszy krok . Taniec brzucha poci±ga mnie jak ¿aden inny, po kilku próbach jestem gotowa na jakie¶ powa¿niejsze do¶wiadczenia. Mam nadziejê ¿e "w praniu" oka¿e siê, ¿e mam predyspozycje.
    Popieram ambicjê zostania instruktorem, nawet przed rozpoczêciem tañczenia. Szko³a Rashy jest na pewno dobrym miejscem, ¿eby siê porz±dnie nauczyæ lub zweryfikowaæ te plany na przysz³o¶æ
    ¯yczê powodzenia!
    pójd¼my dalej tym dropem

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Wroc³aw
    Wiadomo¶ci
    1 021
    Punkty reputacji
    269
    Si³a Reputacji
    8

Domy¶lny

a ja popieram szukania nowej drogi zycia w bellydance
    i tez nie widze nic zlego w planowaniu zostania instruktorka od samego poczatku nauki. mysle, ze jak sie ma tak jasno okreslony cel to mozna zwracac od razu na pewne rzeczy uwage a przez to skupiac na aspektach, ktorych poczatkujace tancerki nie zauwazaja/nie interesuja
    mam na mysli np.:
    - pierwsza instruktorka - jak zachowala sie na pierwszych zajeciach, jak zachowywaly sie inne uczesnticzki zajec, jak buduje sie atmosfera/integracja w grupie
    - wrazenia dotyczace wlasnego ciala, tanca przed lustrem
    - jak odbierasz muzyke arabska, jaki jej rodzaj 'lepiej wchodzi' ci na poczatku
    - wrazenia dotyczace szkoly, w ktorej odbylas pierwsze zajecia

i tak dalej...

Do³±czy³
    30-11-2007
    Miasto
    Wroc³aw
    Wiadomo¶ci
    1 049
    Punkty reputacji
    89
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Ciekawy temat! Tak siê zastanawiam, sk±d instruktorki czerpi± wiedzê bardziej teoretyczn±: na temat cia³a, prawid³owej rozgrzewki, tradycji i historii tañca, zwyczajów, rytmów, rodzajów muzyki i tak dalej. Czy s± jakie¶ szko³y, gdzie mo¿na zdobyæ tak± wiedzê, z regularnymi zajêciami, czy raczej dominuj± metody typu dowiadywanie siê na w³asn± rêkê, gdzie siê da, dopytywanie bardziej do¶wiadczonych instruktorek, internet, itp.?

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 446
    Punkty reputacji
    88
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez bollyanna Zobacz wiadomo¶æ
    Ciekawy temat! Tak siê zastanawiam, sk±d instruktorki czerpi± wiedzê bardziej teoretyczn±: na temat cia³a, prawid³owej rozgrzewki, tradycji i historii tañca, zwyczajów, rytmów, rodzajów muzyki i tak dalej. Czy s± jakie¶ szko³y, gdzie mo¿na zdobyæ tak± wiedzê, z regularnymi zajêciami, czy raczej dominuj± metody typu dowiadywanie siê na w³asn± rêkê, gdzie siê da, dopytywanie bardziej do¶wiadczonych instruktorek, internet, itp.?
    My¶lê, ¿e ze wszystkich tych ¼róde³, które wymieni³a¶.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 8 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia

Regu³y pisania

• Publikowaæ nowe tematy: nie mo¿esz
  • Pisaæ wiadomo¶ci: nie mo¿esz
  • Dodawaæ za³±czniki: nie mo¿esz
  • Edytowaæ swoje wiadomo¶ci: nie mo¿esz