Jakie warunki nale¿y spe³niæ aby otrzymaæ tytu³ instruktora tañca brzucha?
Oczywi¶cie wiadomo, ¿e dobry nauczyciel powinien ci±gle siê rozwijaæ, doszkalaæ itp.
Jakie warunki nale¿y spe³niæ aby otrzymaæ tytu³ instruktora tañca brzucha?
Oczywi¶cie wiadomo, ¿e dobry nauczyciel powinien ci±gle siê rozwijaæ, doszkalaæ itp.
W wielu klubach nie ma formalnych wymogów aby zostaæ instruktorem. Najczê¶ciej dzia³a system poleceñ. Musisz byæ osob±, która ma do¶wiadczenie i radzi sobie. Jest tylko jedna szko³a Rashy, która prowadzi szkolenia i wydaje dyplomy. (przynajmniej o jednej wiem)
-Gdy kobieta tañczy, tworzy sztukê, a zarazem staje siê bardziej zmys³owa. (Ehab Atia)
Za³o¿my, ¿e chcia³abym otworzyæ szko³ê tañca.Czy szkolenie jest w takim wypadku wymogiem?
obecnie nie ma prawnych wymagan abys posiadala jakikolwiek dyplom instruktorki zeby otworzyc szkole tanca. zakladasz po prostu dzialalnosc gospodarcza.
Je¿eli chcesz otworzyæ szko³ê to mog³aby¶ to zrobiæ jako¶ ko³o mnieNasza okolica oferuje ¶wietne warunki, piêkn± okolice i zero konkurencji
![]()
Uwolniæ dr¿enie!!!
A sk±d jeste¶ Martinka?
¦wietne pytanie ale i trudne. Problem potrzebnych tytu³ów i kwalifikacji to wra¿liwy temat w ¶rodowisku tañca brzucha. Ale odwa¿ê siê odpowiedzieæ.
Przede wszystkim trudno jest mówiæ o otrzymywaniu tytu³u instruktorki bo tytu³ taki nie jest powszechnie wydawany, wrêcz wcale je¶li masz na my¶li „papier”
Wydaje mi siê, ¿e w praktyce tancerka na ogó³ zostaje instruktork± TB poprzez polecenie przez inn± instruktorkê, u której uczy³a siê przez d³u¿szy czas. Polecenie mo¿e ró¿nie wygl±daæ.
Rasha wydaje chyba certyfikaty/dyplomy po zaliczeniu danego kursu instruktorskiego.
Czasem instruktorka bezpo¶rednio poleca szkole tañca sprawdzon± przez ni± uczennicê jako instruktorkê . A kandydatkê sprawdza siê w praktyce np. po przez poprowadzenie zastêpstw w pocz±tkuj±cych grupach tañca brzucha.
Niektóre instruktorki maj± ukoñczone kursy instruktorskie (lub wrêcz dyplomy ze szkó³ baletowych) z zakresu innych tañców, form ruchu jak tañce ludowe, choreografia, aerobik, jazz, tañce charakterystyczne itd. i po d³u¿szym trenowaniu tañca brzucha i do¶wiadczeniu na scenie zaczynaj± uczyæ innych. Po prostu adaptuj± i dostosowuj± techniki tañca i nauczania
poznane i zaliczone na egzaminach do tañca brzucha.
Inne instruktorki po prostu maj± wystarczaj±ce do¶wiadczenie taneczne i sceniczne, jak równie¿ uczy³y siê od wielu s³aw polskich i zagranicznych w Europie i krajach arabskich (kursy, warsztaty, lekcje indywidualne) by zebraæ odpowiednio szerok± wiedzê merytoryczn±, praktyczn± zarówno z zakresu samej techniki tanecznej TB jak i metodyki nauczania, historii TB, aby samodzielnie zacz±æ uczyæ innych.
W ten sposób zaczyna³y pierwsze instruktorki tañca brzucha w Polsce, sprawdzi³y siê „w akcji” i „wyp³ynê³y”.
Formalnie tytu³ instruktorski z TB mo¿e istnieæ ale nie decyduje tak naprawdê o sukcesie w tej bran¿y. Czêsto uczennice ci±gn± do danej tancerki/nauczycielki raczej z powodu jej osobowo¶ci lub wspania³ej atmosfery nauczania któr± tworzy w czasie zajêæ. Z kolei inne adeptki TB szukaj± instruktorek, które wiêksz± uwagê skupiaj± na technice, choreografii wyciskaj±c z uczennic ostatnie poty mniej dbaj±c o towarzyski, zabawowy charakter zajêæ.
Je¶li chodzi o warunki jakie nale¿y spe³niæ – to nale¿a³oby siê spytaæ inne uczennice aby opisa³y wymarzon± instruktorkê podaj±c po¿±dane cechy i umiejêtno¶ci i wymarzone elementy treningu na zajêciach. Mo¿e warto poruszyæ ten w±tek w nowym temacie.
Jako jedna z takich uczennic mogê trochê wymieniæ obowi±zkowych umiejêtno¶ci/kwalifikacji które moim zdaniem powinna posiadaæ przez instruktorkê TB
• Praktyczna wiedza o stosowaniu prawid³owej = zdrowej i estetycznej postawie w czasie tañca.
• Wiedza z zakresu prowadzenia zajêæ ruchowych: prawid³owa rozgrzewka, znajomo¶æ bezpiecznego stosowania poszczególnych æwiczeñ i ruchów, figur tanecznych, itp.
• Umiejêtno¶æ wyt³umaczenia szczegó³ów ruchów i jak je wykonaæ
Uwaga: ta cecha nie zawsze jest konieczna bowiem wschodni sposób nauczenia a raczej przekazu wiedzy jest inny ni¿ zachodni tzn. zasadniczo jest nauk± po przez na¶ladownictwo mistrza/nauczyciela – nauczyciel zazwyczaj ogranicza siê do mówienia, ¿e robisz co¶ ¼le ale jak to zrobiæ – nie powie tylko pozwoli ci siê cieszyæ odkrywaniem tego – czas bomie nie gra na wschodzie tak du¿ej roli – powiedzia³am bym ¿e droga jest wa¿niejsza ni¿ cel – w naszym wypadku bycie bellydancer.
• Podzielno¶æ uwagi tzn .umiejêtno¶æ wy³awiania poszczególnych uczennic z grupy i pope³nianych przez nich b³êdów przy jednoczesnym zachowaniu kontroli nad pokazywanym przez siebie tañcem.
• Puszczanie „porywaj±cej” i ró¿norodnej muzyki na zajêciach
• Widoczna i odczuwalna przez uczennice pogoda ducha i rado¶æ z tañca u instruktorki
• Znajomo¶æ/zrozumienie muzyki i rytmów arabskich
• Czym bardziej europejski, kabaretowy nauczany styl tañca tym wiêksze wymagane umiejêtno¶ci choreograficzne
To na razie pocz±tek listy do której jeszcze sama nie dorastam.
Mia³am jednak to szczê¶cie, ¿e od razu trafi³am do idealnej instruktorki, która spe³nia³a wszystkie powy¿sze warunki i wiele, wiele innychi da³a mi wspania³e podstawy
Ju¿ od roku zakochana w baroku
Ech - Chcia³oby sie podzieliæ wiedz± z belly dance, uczyæ, inspirowaæ, tworzyæ....
Sowillo / Safi![]()
my¶lê, ¿e wiele zale¿y od indywidualnych predyspozycji.kto¶ mo¿e uczyc siê powiedzmy 3 lata i nie umiec do tej pory poprawnie wykonywac niektórych podstawowych figur, podczas gdy kto¶ drugi bêdzie ju¿ ¶wiêci³ sukcesy na scenie i umia³ przekazac swoja wiedzê dalejwiêc a propos czasu trwania nauki sprawa jest do¶c subiektywna
![]()
ZAPRASZAM NA MOJ¡ NOW¡ STRONÊ
www.tahira.pl
ORIENTALNA MAJÓWKA W GÓRACH 01.05.2012
GOELSZÓW K/USTRONIA
http://tahira.pl/aktualnosci/orientalna-majowka
NOWY SEZON TANECZNY Z TAHIR¡ 2012
RYBNIK/WODZIS£AW ¦L¡SKI (http://taniec.rybnik.pl/plan-zajec/)
RACIBÓRZ (http://www.rck.com.pl/n/site/news/1/492.html)
ZAPRASZAM
w jaki sposób dosta³y¶cie swoj± pierwsz± prace jako instruktorka??? gdzie sie o ni± pyta³y¶cie???
¦wietna tancerka nie zawsze bêdzie dobr± instruktork±.
Trzeba umieæ przekazaæ swoj± wiedzê i umiejêtno¶ci. £atwy, przystêpny, mi³y przekaz. Ogólna sympatia i atmosfera na zajêciach zjednuje ludzi. Dobrze jest, jak oprócz wieloletniego do¶wiadczenia w Tañcu, na scenie, instruktorka ma równie¿ przygotowanie zawodowo zwi±zane z ruchem, np. fizjoterapia. £atwiej jest wtedy mówiæ o ruchu.
Ale pomys³ Kursu instruktorskiego jest ok.
By³ ju¿ temat "wymarzona instruktorka", nie powielajmy, tylko tu mo¿e skupmy siê na tych kwestiach praktycznych (dyplomy, kursy instruktorskie itp.)
(zrobi³ nam siê na forum malutki ba³aganik, nie uwa¿acie?)
Zapraszam na moje zajêcia!
Zapraszam na moje warsztaty:
tribal fusion
beledi, shaaby, folklor
...informacje wkrótce!
Wed³ug mnie od kiedy jest mo¿liwo¶æ zrobienia papierów instruktora (w Krakowie w szkole Rashy, nie wiem gdzie w innych miastach), uwa¿am to za najlepsz± drogê do zdobycia wszelkich umiejêtno¶ci potrzebnych instruktorce. Przesiew jest ostry, zdaje siê egzaminy po ka¿dym poziomie i je¶li nie zdasz jednego z nich, nie mo¿esz robiæ poziomu instruktorskiego. Wiedza i umiejêtno¶æ przekazywania jej te¿ jest weryfikowana egzaminem.
Oczywi¶cie s± dziewczyny, które zak³adaj± szko³y nawet po poziomie podstawowym, nie maj±c ¿adnych umiejêtno¶ci ani dyplomów, ale s± doskonale znane w naszym hermetycznym ¶rodowisku i nigdzie nie polecane.
Wiadomo, ¿e s± gwiazdy o niesamowitej klasie i do¶wiadczeniu, które nie potrzebuj± papierków, ale dla nas, zwyk³ych ¶miertelniczek i naszych przysz³ych uczennic to jest jednak gwarancja jako¶ci![]()
Ostatnio edytowane przez Intisar ; 26-06-2008 o 00:23
pójd¼my dalej tym dropem
Intisar, wydaje mi siê, ¿e te papiery mo¿na robiæ tylko u Rashy, nic nie wiem o innym miejscu w Polsce, w którym by je wydawano.
Nie zapominajmy jednak, ¿e jako¶ lada chwila rusza szkolenie z prof. Khalilem, kurs instruktorski z Zaz± Hassanem, a po s±siedzku w Niemczech szkolenia prowadz± Cifuentesowie (i chyba parê polskich tancerek uczestniczy w tych szkoleniach) - to chyba daje ca³kiem niez³y wybór mo¿liwo¶ci zdobycia cenionych na ca³ym ¶wiecie certyfikatówSama marzê, ¿e kiedy¶ odbêdê ten kurs u Cifuentesów
![]()
Zapraszam na moje zajêcia!
Zapraszam na moje warsztaty:
tribal fusion
beledi, shaaby, folklor
...informacje wkrótce!
Ech, ja te¿A najbardziej marzê o tej szkole w Barcelonie http://www.muniqueneith.com/
pójd¼my dalej tym dropem
My¶lê powa¿nie o szkole Rashy- z tego co wyczyta³am mo¿na tam uczyæ siê "od zera do bohatera". Na razie jestem kompletnie zielona je¶li chodzi o belly dance, ale chcia³abym dobrze zacz±æ. Po prawie ca³kowitym krachu mojego piêcioletniego zwi±zku jestem na etapie szukania nowej drogi w ¿yciu. Mo¿e to dziwne, ¿e osoba bez wiêkszych do¶wiadczeñ od razu my¶li o byciu instruktorem, ale zawsze musi byæ ten pierwszy krok. Taniec brzucha poci±ga mnie jak ¿aden inny, po kilku próbach jestem gotowa na jakie¶ powa¿niejsze do¶wiadczenia. Mam nadziejê ¿e "w praniu" oka¿e siê, ¿e mam predyspozycje.
a ja popieram szukania nowej drogi zycia w bellydance![]()
i tez nie widze nic zlego w planowaniu zostania instruktorka od samego poczatku nauki. mysle, ze jak sie ma tak jasno okreslony cel to mozna zwracac od razu na pewne rzeczy uwage a przez to skupiac na aspektach, ktorych poczatkujace tancerki nie zauwazaja/nie interesuja
mam na mysli np.:
- pierwsza instruktorka - jak zachowala sie na pierwszych zajeciach, jak zachowywaly sie inne uczesnticzki zajec, jak buduje sie atmosfera/integracja w grupie
- wrazenia dotyczace wlasnego ciala, tanca przed lustrem
- jak odbierasz muzyke arabska, jaki jej rodzaj 'lepiej wchodzi' ci na poczatku
- wrazenia dotyczace szkoly, w ktorej odbylas pierwsze zajecia
i tak dalej...
Ciekawy temat! Tak siê zastanawiam, sk±d instruktorki czerpi± wiedzê bardziej teoretyczn±: na temat cia³a, prawid³owej rozgrzewki, tradycji i historii tañca, zwyczajów, rytmów, rodzajów muzyki i tak dalej. Czy s± jakie¶ szko³y, gdzie mo¿na zdobyæ tak± wiedzê, z regularnymi zajêciami, czy raczej dominuj± metody typu dowiadywanie siê na w³asn± rêkê, gdzie siê da, dopytywanie bardziej do¶wiadczonych instruktorek, internet, itp.?