Jeśli chodzi o warunki jakie należy spełnić – to należałoby się spytać inne uczennice aby opisały wymarzoną instruktorkę podając pożądane cechy i umiejętności i wymarzone elementy treningu na zajęciach. Może warto poruszyć ten wątek w nowym temacie.
Jako jedna z takich uczennic mogę trochę wymienić obowiązkowych umiejętności/kwalifikacji które moim zdaniem powinna posiadać przez instruktorkę TB
• Praktyczna wiedza o stosowaniu prawidłowej = zdrowej i estetycznej postawie w czasie tańca.
• Wiedza z zakresu prowadzenia zajęć ruchowych: prawidłowa rozgrzewka, znajomość bezpiecznego stosowania poszczególnych ćwiczeń i ruchów, figur tanecznych, itp.
• Umiejętność wytłumaczenia szczegółów ruchów i jak je wykonać
Uwaga: ta cecha nie zawsze jest konieczna bowiem wschodni sposób nauczenia a raczej przekazu wiedzy jest inny niż zachodni tzn. zasadniczo jest nauką po przez naśladownictwo mistrza/nauczyciela – nauczyciel zazwyczaj ogranicza się do mówienia, że robisz coś źle ale jak to zrobić – nie powie tylko pozwoli ci się cieszyć odkrywaniem tego – czas bomie nie gra na wschodzie tak dużej roli – powiedziałam bym że droga jest ważniejsza niż cel – w naszym wypadku bycie bellydancer.
• Podzielność uwagi tzn .umiejętność wyławiania poszczególnych uczennic z grupy i popełnianych przez nich błędów przy jednoczesnym zachowaniu kontroli nad pokazywanym przez siebie tańcem.
• Puszczanie „porywającej” i różnorodnej muzyki na zajęciach
• Widoczna i odczuwalna przez uczennice pogoda ducha i radość z tańca u instruktorki
• Znajomość/zrozumienie muzyki i rytmów arabskich
• Czym bardziej europejski, kabaretowy nauczany styl tańca tym większe wymagane umiejętności choreograficzne
To na razie początek listy do której jeszcze sama nie dorastam.
Miałam jednak to szczęście, że od razu trafiłam do idealnej instruktorki, która spełniała wszystkie powyższe warunki i wiele, wiele innych

i dała mi wspaniałe podstawy