+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 41

Temat: Wymarzona Instruktorka

Miasto
    GDAŃSK
    Punkty reputacji
    18
    Siła Reputacji
    5

Domyślny Wymarzona Instruktorka

Witam ponownie w nowym watku

Mysle ze dobrym pomyslem jest opisanie Wymarzonej Intruktorki Tanca Brzucha
    Jakie cechy powinna posiadacinstruktorka?
    co wam sie podoba? a co nie podoba?
    jakie macie uwagi?
    czego oczekujecie an zajeciach bd?

Sprobuje zacytowac z innego watku Safiro pomyslowadwczynie tematu ktory juz snul sie w mojej glowieod jakiegos czasu pozdr

Cytat Pierwotnie wysłane przez Safiro Zobacz wiadomość
    Jeśli chodzi o warunki jakie należy spełnić – to należałoby się spytać inne uczennice aby opisały wymarzoną instruktorkę podając pożądane cechy i umiejętności i wymarzone elementy treningu na zajęciach. Może warto poruszyć ten wątek w nowym temacie.

Jako jedna z takich uczennic mogę trochę wymienić obowiązkowych umiejętności/kwalifikacji które moim zdaniem powinna posiadać przez instruktorkę TB

• Praktyczna wiedza o stosowaniu prawidłowej = zdrowej i estetycznej postawie w czasie tańca.
    • Wiedza z zakresu prowadzenia zajęć ruchowych: prawidłowa rozgrzewka, znajomość bezpiecznego stosowania poszczególnych ćwiczeń i ruchów, figur tanecznych, itp.
    • Umiejętność wytłumaczenia szczegółów ruchów i jak je wykonać
    Uwaga: ta cecha nie zawsze jest konieczna bowiem wschodni sposób nauczenia a raczej przekazu wiedzy jest inny niż zachodni tzn. zasadniczo jest nauką po przez naśladownictwo mistrza/nauczyciela – nauczyciel zazwyczaj ogranicza się do mówienia, że robisz coś źle ale jak to zrobić – nie powie tylko pozwoli ci się cieszyć odkrywaniem tego – czas bomie nie gra na wschodzie tak dużej roli – powiedziałam bym że droga jest ważniejsza niż cel – w naszym wypadku bycie bellydancer.
    • Podzielność uwagi tzn .umiejętność wyławiania poszczególnych uczennic z grupy i popełnianych przez nich błędów przy jednoczesnym zachowaniu kontroli nad pokazywanym przez siebie tańcem.
    • Puszczanie „porywającej” i różnorodnej muzyki na zajęciach
    • Widoczna i odczuwalna przez uczennice pogoda ducha i radość z tańca u instruktorki
    • Znajomość/zrozumienie muzyki i rytmów arabskich
    • Czym bardziej europejski, kabaretowy nauczany styl tańca tym większe wymagane umiejętności choreograficzne

To na razie początek listy do której jeszcze sama nie dorastam.

Miałam jednak to szczęście, że od razu trafiłam do idealnej instruktorki, która spełniała wszystkie powyższe warunki i wiele, wiele innych i dała mi wspaniałe podstawy

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Fakt, że od instruktorki bd wymaga się więcej, niż od nauczycielki np. tańca klasycznego. Pewnie dlatego, że taniec brzucha to styl życia, coś więcej niż same ruchy.
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez mks Zobacz wiadomość
    Mysle ze dobrym pomyslem jest opisanie Wymarzonej Intruktorki Tanca Brzucha
    Jakie cechy powinna posiadacinstruktorka?
    co wam sie podoba? a co nie podoba?
    jakie macie uwagi?
    czego oczekujecie an zajeciach bd?
    No to tAk -> -> -> -> -> -> -> -> -> -> -> -> -> -> -> -> -> ->

Hmm to może ja pomine te wszystkie kwestie, ze powinna świetnie tańczyć, miec dobrze opanowana technike itp itd

-Powinna ciagle sie doszkalać
    -Powinna wkładać serce w to co robi
    -Powinna umieć spojrzeć zarówno na cała swoja grupe jak i indywidualnie na każdą swoją uczennice
    -Powinna indywidualnie poprawiać błędy uczennic
    -Powinna mieć mase pomysłów i wiedziec jak zapobiec monotonii na zajeciach
    -Powinna prowadzić zajecia z radością i uśmiechem (to na pierwszym miejscu)
    -Powinna umieć słuchać i odpowiadać nawet na najgłupsze pytania
    -Powinna tworzyć przyjazną atmosfere na zajeciach
    -Powinna trzymać w ryzach swoje roztrzepane uczennice
    -Powinna mówić językiem prostym i zrozumiałym
    -Powinna mieć OGROMNĄ CIERPLIWOŚĆ
    -Powinna umieć pocieszyć w chwilach zwątpienia
    -Powinna umieć zdopingować grupe gdy im coś nie wychodzi
    -Po prostu powinna być ŚWIETNYM psychologiem, posiadac szósty zmysł i do tego umieć czytać w myślach
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    51
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Dla mnie instruktorka powinna być wzorem i przykładem pod każdym względem.
    Powinna przychodzić na zajęcia zawsze zadbana, w ładnym stroju, uczesana, umalowana. Powinna zawsze okazywać zapał do zajęć.
    Powinna mieć charyzmę, czyli to coś co powoduje, że ufasz jej i chciałabyś ją naśladować.
    Powinna okazywać personalne zainteresowanie każdą dziewczyną. Prowadzić zajęcia dla wszystkich ale podchodzić do każdej indywidualnie.

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

a przykladem Wymarzonej Instruktorki jest niezrownana Orit Maftsir i jestem pewna, ze wszystkie dziewczyny, ktore mialy przyjemnosc poznac ją na warsztatach zgodza sie ze mna

tak wielkiej charyzmy nie wyczulam jeszcze u zadnej innej tancerki i instruktorki ktora widzialam. mowie oczywiscie o widoku "na zywo" bo z filmikow na youtube raczej nie da sie tego wywnioskowac

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    26
    Siła Reputacji
    6

Domyślny wymarzona instruktorka

Jak jakaś instruktorka czyta te wymagania to chyba już zwątpiła. Powinna powinna i powinna. No tak jak się płaci to się wymaga.

Nie stawiam sprawy w taki sposób. Na zajęcia w klubie fitness chodzę bo lubię i chcę. Nie zapisała mnie na nie mamusia i nie wystawiają mi tam ocen. Ani świacectwa z czerwonym paskiem. I mam nadzieję, że instruktor czy instruktorka to wie. Bo to jest dla nich pozytywna informacja. Jak mi nie będą odpowiadały dane zajęcia to sobie zmienię na inne. I tak sobie zmieniałam i wybrałam te, które dają mi najwięcej radości i po których jestem zadowolona z życia. Oczywiście prowadzący mają ogromny wpływ na moją ocenę zajęć, ale ile ludzi tyle kryteriów. Pamiętajcie, że to też ludzie i czasem mają swoje bolączki, babskie przypadłości czy jakieś doły albo kaca. Wy też robicie atmosferę na zajęciach wasze zaangażowanie i uśmiech też się liczy. Ja mam tylko taką prośbę, żeby instruktorzy się nie spóźniali, a jak się spóźnią to niech o tyle samo przedłużą zajęcia. I żeby nie było nudno.

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez aurinko Zobacz wiadomość
    Jak jakaś instruktorka czyta te wymagania to chyba już zwątpiła. Powinna powinna i powinna. No tak jak się płaci to się wymaga.
    spokojnie, my tu rozmawiamy o WYMARZONEJ instruktorce, pozwolmy wiec popuscic wodze wyobrazni...

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    26
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Masz rację. Wybaczcie - po prostu może ktoś czyli jakaś instruktorka nie spełnia tych wszystkich "powinna" i no... trochę mi się jej żal zrobiło. Faktem jest, że u dobrych instruktorów sala pęka w szwach.

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    0

Domyślny

Nie powinna prowadzić prywatnych rozmów podczas zajęć, a moja właśnie oststnio przeszła samą siebie...

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    12
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Nie wiem jak Wy, Dziewczyny, ale ja bym nie pogardziła Rachel Brice Jeśli uczy tak, jak tańczy, to taka powinna być wymarzoną instruktorką
    We need to see to believe.

Have a bellyutiful day!

Miasto
    Wuwua,Latakia,Damaszek
    Punkty reputacji
    18
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Powinna być kulturalna, punktualna , do swojej pracy podchodzić profesjonalnie i poważnie, ale jednocześnie stwarzać pogodną atmosferę musi być zawsze przygotowana do zajęć, mieć dobrze rozplanowane co ma zamiar przeprowadzić... Priorytetowa sprawa do charyzma (uśmiech! uśmiech! radość z tańca ) i umiejętność przekazywania wiedzy w sposób nienużący, prosty. Umiejętność tańca to raz, a sposób jego NAuczania - dwa... podoba mi się,jak instr często stosuje się do kultury orientu , tłumacząc jakiś nowy ruch i jego znaczenie. Takie dygresje pozwalają na lepsze zrozumienie i tańczenie z jakimś przesłaniem, może trochę przesadzam, ale wg mnie także uduchowieniem acha, wg mnie korzystne wrażenie robi również, gdy orientuje się w imionach uczennic.
    e2ndi beytii fi surye u yaa elbi!
    Połowa życia tu,połowa życia tam
    studentka arabistyki UW

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Wmarzona instruktorka, hmm... powinna posiadać wiedzę merytoryczną, być zangażowana w zajęcia, kulturalna, uśmiechnięta i cierpliwa. Na zajęciach powinna w miare możliwości korygować błedy poszczególnych osób. Powinna nie tylko pokazywać ćwiczenia ogólnie, ale też w miarę potrzeby indywidualnie danej kursantce. Powinna być wymagająca, ale jednocześnie tworząca miłą atmosferę na zajęciach, tak aby z przyjemnością się tam chodziło. Powinna motywować do dalszej pracy. Być dobrym psychologiem, pedagogiem. Tańczyć powinna z pasją i duszą...

Hmmm, na tym chyba poprzestanę, bo za bardzo sie rozmarzę...

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    13
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Nie powinna ględzić - zniechęciłam się do pewnej znakomitej instruktorki tylko dlatego, że potrafiła przez 15 minut opowiadać jakąś historię ze swojego życia nieszczególnie związaną z belly ani też niezbyt fascynującą (i zdarzało się jej to niemal co zajęcia).
    Powinna dokładnie wiedzieć, co będziemy robić. Nie mówić: to może teraz zróbmy... albo może jednak nie.

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Ronja Zobacz wiadomość
    Nie powinna ględzić - zniechęciłam się do pewnej znakomitej instruktorki tylko dlatego, że potrafiła przez 15 minut opowiadać jakąś historię ze swojego życia nieszczególnie związaną z belly ani też niezbyt fascynującą (i zdarzało się jej to niemal co zajęcia).
    Powinna dokładnie wiedzieć, co będziemy robić. Nie mówić: to może teraz zróbmy... albo może jednak nie.
    Może jest przeciążona i wyrywa pare chwil na odpoczynek
    Z relacji wiem, że ogromne przemęczanie i "wysiadanie" kręgosłupa to pospolita przypadłość instruktorek (zwłaszcza tych najpopularniejszych dla których uczenie to zawód) gdy codziennie ma się np. 4-5 grup po 1,5 h - to nawet 7 godzin dziennie- i to bez przerw ! - podejrzewam, że czasem stoją na nogach tylko mocą niezmiernej siły woli, zwłaszcza jeśli mają już jakieś schorzenia zawodowe. Tak naprawdę to 5 h dziennie tańca bez przerw to max .
    Czy to jest usprawiedliwienie ? - dla osoby która chce nie tylko czerpać radość z tańca ale uczy się z myślą o własnych występach, czy powiedzmy karierze scenicznej - to taka rzeczywistość lekcji, w której przepada kawał czasu na przyjemności i niczym nieuzasadniony relaks to za mało.

A jednak - ja w większości przypadków jestem wstanie się z tym pogodzić, - nawet jeśli stracę te 15 minut na pogaduszki to i tak zostanie mi ogromny kawał czasu lekcji na uczeniu się u świetnej instruktorki i więcej skorzystam niźli bym odbyła dłuższą lekcję u mniej inspirującej mnie tancerki, czy wogóle bez lekcji. Zresztą - najlepszym "wybacza" się więcej - właśnie dlatego, że są wyjątkowi.
    Oczywiści takie okrajanie czasu lekcji to bezwzględnie nieprofesjonalne podejście w biznesie - ale dla mnie taniec i nauka tańca to nie biznes ale przede wszystkim życie i pasja i z tego punktu widzenia chcę oceniać lekcje a nie od strony zasad biznesu( bo życie to nie biznes jak próbują nas o tym przekonać aspiracje otoczenia). Z szerszego punktu widzenia niż zasady biznesu takie problemy jak skrócony czas lekcji nie są najważniejsze, to irytujące drobiazgi, które nie decydują o naszej przyszłości – jeśli mamy nadzwyczaj dobrze tańczyć to to zależy tylko od nas – pomoc instruktora to tylko pretekst i inspiracja aby bardziej się starać i mobilizować do pracy.
    Oczywiści to wszystko powyżej to rzeczywistość jaką ja odbieram dziś - gdy jestem pełna tolerancji i akceptacji - ciekawe jak ja zareaguje gdy znajdę się w sytacji skrócenia czesu trwania np. warsztatów - czy wciąż będę tak otwarta, pełna dobrej woli i akceptacji ? Czy tez zawiedziona zniechęcę się do instruktorki podobnie jak Ronja
    Ostatnio edytowane przez Sowillo ; 09-04-2009 o 11:27
    Już od roku zakochana w baroku

Ech - Chciałoby sie podzielić wiedzą z belly dance, uczyć, inspirować, tworzyć....
    Sowillo / Safi

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    13
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Mądrze piszesz Safiro jak zwykle Ale mnie najbardziej zniechęcało nie skrócenie czasu zajęć, mniejsza o to, naprawdę wykłócanie się o parę minut nie leży w mojej naturze ale raczej to, że ona mówiła, a my stałyśmy (i stygły nam rozgrzane mięśnie) a od stania długo bez ruchu zaczynały mnie boleć plecy, jak niegdyś w kościele no i nudziłam się.
    Nie przyszło mi prawdę mówiąc do głowy, że instruktorki bywają zmęczone Pocieszam się, że w tym przypadku to raczej niemożliwe, bo zajęcia odbywały się rano

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Ronja Zobacz wiadomość
    [...] mnie najbardziej zniechęcało nie skrócenie czasu zajęć, mniejsza o to, naprawdę wykłócanie się o parę minut nie leży w mojej naturze ale raczej to, że ona mówiła, a my stałyśmy (i stygły nam rozgrzane mięśnie) a od stania długo bez ruchu zaczynały mnie boleć plecy, jak niegdyś w kościele no i nudziłam się.
    Masz rację - jeśli wypoczywała z szacunku dla swojego zdrowia (niewyspania?) tym bardziej powinna okazać szacunek waszemu zdrowiu - w czasie prowadzenia zajęć jest w dużym stopniu za was odpowiedzialna mimo że z was już "duże dzieci"

chmyyy... Np. tak sobie pomyśleałam,że instruktorka mogła sobie gadać ile wlezie i odpoczywać ale wam kazać dalej pracować, i wyciskać z was poty np kazac drżeć, "machać" biodrami, itd

Oczywiście to by było nie fer wobec was - ale tak serio to jak już instruktorce zbierze się na gatki szmatki można ten czas wykorzystać na rozciąganie np. upragnionego szpagatu - po rozgrzaniu ściegna o wiele łatwiej współpracują z naszą wolą. Lub można też zrobić przysiad na pełnych stopach i w ten sposób zrelaksować kręgosłup i rozciągnąć nogi, i pośladki

A tak poza tym - to niektóre instruktorki to z natury niereformowalne gaduły to taki stały odsetek w każdej populacji - albo się polubi albo zmienia.
    Ale można też podejść do instruktorki po zajęciach i wyłuszczyć swoje potrzeby, wątpliwości i prośby. To daje większe szanse na skorygowanie sposobu prowadzenia zajęć niż odejście z grupy. Nauczycielka może się obrazi ale może też z pełnym zrozumieniem i zaangażowaniem podejdzie do zgłoszonego do niej problemu i postara się zmienić coś na zajęciach. Oczywiście Pisze to nie tyle do Ciebie Ronja, ale ogólnie do nas wszystkich uczących się (do samej siebie tez. Rozmowa, rozmowa i jeszcze raz rozmowa.
    Nie milczmy tylko rozmawiajmyz instruktorkami, przekraczajmy śmiało barierę jaka zwykle powstaje między nauczycielem a uczącym się , zawsze próbujmy bezpośredniego porozumienia, bezwzględu na ewentualnie wyczuwaną rezerwę.
    Ostatnio edytowane przez Sowillo ; 09-04-2009 o 11:29
    Już od roku zakochana w baroku

Ech - Chciałoby sie podzielić wiedzą z belly dance, uczyć, inspirować, tworzyć....
    Sowillo / Safi

Miasto
    Wrocław
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Safiro Zobacz wiadomość
    Ale można też podejść do instruktorki po zajęciach i wyłuszczyć swoje potrzeby, wątpliwości i prośby.
    To jest oczywiście dobry pomysł, ale nawiązując do niego, chciałam zapytać, czemu w szkołach tańca z zasady nie ma przerw między zajęciami? Czasami chętnie zapytałabym o coś po lekcji, ale nie ma na to czasu, czekają już dziewczyny z następnej grupy i mam wtedy paskudne uczucie, że "kradnę" ich czas.

Z jakiego powodu nie ma przerw? Czyżby wynikało to z wyjątkowej pazerności szkół tańca? A przecież wiadomo, że instruktorka też człowiek I nawet ta najbardziej profesjonalna na świecie męczy się i musi czasami chociażby skorzystać z toalety...

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    26
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Mam wrazenie, ze to forum min. wlasnie z tej przyczyny ma takie powodzenie.
    Ja jade na zajecia ok 30 minut i nie lubie, kiedy instruktor/ka czeka na "panie ktore sa jeszcze w szatni" - bo to ich sprawa gdzie sa o tej godzinie ani przerw w stylu - ostatnio podczas wystepu... czy innych takich. Uwazam, ze ewidentnie powinna byc przerwa ok. 5 min po zajeciach na takie wlasnie tematy, o ktorych piszecie powyzej. Czasem podczas trwania zajec padaja pytania odnosnie konkretnej figury czy czesci cwiczonego ukladu i tu jak najbardziej wrecz jestem czasem wdzieczna dziewczynom, ze to one zapytaly. Ale wtedy tez instruktor/ka powinna precyzyjnie odpowiedziec i kontynuowac prace.

Miasto
    GDAŃSK
    Punkty reputacji
    18
    Siła Reputacji
    5

Domyślny A'propos uśmiechu i instruktorek fitness

Od dluzszego czasu chodze na fitness i nie moge sie nadziwic jak niektore instruktorki fitness daja rade po 1 z wysilkiem [czesto maja zajecia po zajeciach] przy czym zawsze sa usmiechniete od poczatku zajec do ostatniej minuty...poza tym pozytywnie motywuja do dzialania usmiechem, slowem, swoja energia, okrzykami [yep] zawsze z usmiechem na twarzy ale nie jest on sztuczny czy wymuszony [przynajmniej nie wyglada] raczej przyjazny, zyczliwy...lubie te zajecia i jesli by nie te 2ie panie pewnie bym takiego wysilku nie wytrzymala...

Miasto
    Kraków
    Punkty reputacji
    96
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ja coraz bardziej cenie sobie Sare jako instruktorke - jest nieslychanie ciepla i charyzmatyczna, na zajeciach panuje bardzo mila atmosfera, Sara krytykuje, chwali i ciagle zacheca do wysilku. I jest swiecie przekonana, ze jestesmy w stanie zrobic wszystko to co ona (fala z shimmy np ), to tylko kwestia czasu. Zawsze jest rozgrzewka, zawsze jest rozciaganie i relaks. Poza tym, Sara tanczy krotko, ale bardzo intensywnie sie rozwija, z tygodnia na tydzien. Ma moze braki w samym nazewnictwie, o tancu jako takim tez sie dopiero uczy, ale to nie przeszkadza. Poza tym genialnie tlumaczy, jak wykonywac wszystkie ruchy
    Polecam Sare z calego serca, glownie poczatkujacym i sredniozaawansowanym
    Tanecznie - Katia

http://www.carameldance.com

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz