+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 14 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 265

Temat: Dieta tancerki orientalnej

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    6
    Punkty reputacji
    598
    Siła Reputacji
    11

Question Dieta tancerki orientalnej

To jest pytanie bardziej chyba do Drogiego Admina i Amani, bo się na tym akurat wyjątkowo dobrze znają , ale uznałam, że zadam je publicznie, bo odpowiedź będzie z pewnością ciekawa dla wielu.

Otóż pytanie brzmi:
    - z czego powinna składać się dieta kobiety tańczącej taniec orientalny - czyli osoby, która nie może za dużo przytyć ani dla odmiany schudnąć, która musi dbać wszakże o więzadła, stawy i ścięgna, o skórę (tańczymy raczej skąpo ubrane) i włosy (aby mieć czym machać w kulminacji ajuba )

Na co powinnyśmy zwracać szczególną uwagę?
    Jakich produktów unikać?
    W czasie zajęć pić wodę, czy jakieś energizery z L-karnityną... ?

Na zajęcia idę zazwyczaj prawie głodna, bo w przeciwnym razie po tych wszystkich ósemkach i wielbłądkach dostaję zgagi - po treningu muszę coś zjeść, ale że jest on zazwyczaj wieczorem - zawsze jest problem co...

Proszę więc o zestaw wskazówek dietetycznych

Bardzo liczę na Waszą wiedzę.
    Ściskam
    r.
    PS. Tylko błagam - nie poprzestańcie na ogólnikach: "Droga Forumowiczko, jedz więcej warzyw."

Żartuję...

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Na ten temat napisano całe książki…
    Dlatego opiszę w tym wątku nasze skromne doświadczenia. Przedstawię Wam, Co podziałało na mnie na Amani i wielu naszych przyjaciół. Nie będzie to żadną gwarancją, że podziała na Was, bo każdy organizm jest inny.
    Potraktuję ten temat kompleksowo, ponieważ zarządzanie wagą ciała, nie polega tylko na nie jedzeniu. Wszyscy, którzy tak traktują odchudzanie prędzej czy później ponoszą porażkę.

Po pierwsze, trzy elementy sukcesu.

W każdej dziedzinie życia, aby odnieść sukces trzeba przygotować się i spełnić trzy elementy:

1. Wiedzieć jak to zrobić
    Jak, kiedy, co i ile jeść? Jak i ile ćwiczyć, jak wpływa to na mój organizm?

2. Umieć to wykonać
    Przyrządzić odpowiednie potrawy, poprawnie wykonać ćwiczenia.

3. Mieć do tego motywację
    Po co mam to wszystko robić? Co osiągnę jak mi się uda?

Niespełnienie przynajmniej jednego z tych elementów znacznie utrudnia lub uniemożliwia osiągnięcie sukcesu.

Odpowiedzcie sobie same, który element jest najtrudniejszy?
    Większość osób odpowiada, że trzeci – i mają rację!
    Zazwyczaj, jeżeli coś nam się nie udaje np. schudnąć to właśnie, dlatego, że brak nam motywacji.

Postaram się w następnych postach opisać swoje doświadczenia we wszystkich trzech punktach.

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

1. Wiedzieć jak to zrobić.

To, co ja stosuje opiera się na prostym założeniu– „bilans musi wyjść na zero”

Każdy organizm ma swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Jest ono zależne od płci, wagi, wzrostu i ponoszonego wysiłku.
    1. Jesz więcej niż potrzebujesz to tyjesz.
    2. Jesz tyle ile potrzebujesz, twoja waga utrzymuje się.
    3. Jesz mniej niż potrzebujesz chudniesz.
    Z pozoru, aby schudnąć wydaje się, że powinniśmy wybrać trzecią wersję - jesz mniej niż potrzebujesz. To jest jednak błąd! Jedzenie mniejszych ilości niż potrzebujesz pozbawia twój organizm ważnych składników takich jak witaminy, mikroelementy, białka, tłuszcze, węglowodany.
    Zostaje zaburzony cały metabolizm, gospodarka hormonalna i wiele innych procesów.
    Organizm nie ma wystarczających ilości składników, aby regenerować skórę, włosy, paznokcie, mięśnie, narządy wewnętrzne itd. Zaczyna wysyłać sygnały obronne w postaci uczucia głodu, który staje się nie do zniesienia. Nie wiesz, kiedy stoisz przed lodówką i obżerasz się aż nie możesz już więcej zmieścić. (Efekt znany pod nazwą jo-jo)

Prawidłowym rozwiązaniem jest wybór opcji drugiej - jesz tyle ile potrzebujesz.

Żeby jednak schudnąć musimy doprowadzić do długu kalorycznego, który spowoduje pobieranie nadmiaru tkanki tłuszczowej z organizmu. Można doprowadzić do tego mądrze ćwicząc! Np. tańcząc
    Dzięki temu organizm otrzymuje wszystkie potrzebne składniki do prawidłowego funkcjonowania, jest zdrowy a jednocześnie chudnie. Nie występuje uczucie głodu aż nie do zniesienia. Tancerka ma ładną skórę, włosy i dużo sił do tańca.

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Zacznij od pomiaru tkanki tłuszczowej.
    Jeżeli nie masz dostępu do takiego badania możesz tego dokonać na stronie (potrzebna rejestracja):
    www.mybodycomp.com (duża dokładność)
    lub (niepotrzebna rejestracja):
    http://www.e-manus.pl/calc,id,4,type...rganizmie.html

Następnie oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne.
    Użyj do tego kalkulatora z tej strony:
    http://www.exrx.net/Calculators/CalRequire.html (duża dokładność)
    lub (mała dokładność):
    http://www.e-manus.pl/calc,id,12,typ...lator_bmr.html

Wpisz następujące dane:
    Sex: płeć (male-mężczyzna; female-kobieta)
    Weight: waga (zmień jednostki na kilograms)
    Ht or BF: wpisz wynik pomiaru tkanki tłuszczowej ze strony podanej wyżej.
    Wpisz ilość godzin w ciągu doby:
    Resting: odpoczynek; wpisz ilość godzin snu.
    Very light: ilość godzin bardzo małej aktywności; siedzenie, stanie, pisanie, gotowanie, prace biurowe itp.
    Light: ilość godzin małej aktywności; spacerowanie, sprzątanie, zabawa z dziećmi itp.
    Moderate: ilość godzin średniej aktywności; marsz, gra w tenis, taniec, jazda na nartach itp.
    Heavy: ilość godzin dużej aktywności; bieg, wiosłowanie, gra w koszykówkę.
    Wpisane godziny muszą sumować się do 24.
    Wciśnij przycisk: calculate
    odczytaj wynik w: BMR (Calories)

Przykład:
    Sex: female
    Weight: 55
    Ht or BF: 20%

Resting: 8
    Very light: 12
    Light: 3
    Moderate: 1
    Heavy:

BMR (Calories) : 1320 (Basal Metabolic Rate, w języku polskim podstawowa przemiana materii; tyle )
    Activity (Calories): 605
    Total Calories: 1925

Interpretacja wyników jest łatwa:
    Jeżeli dziewczyna z przykładu będzie jadła powyżej 1925 cal to przytyje.

Aby schudnąć bezpiecznie powinna jeść, przy założonym wysiłku ok 1500-1600 cal dziennie.

Przeprowadzenie tych obliczeń pozwoli na wyznaczenie ilości spożywanych kalorii oraz na monitorowanie zmian. Takie pomiary i obliczenia powinno się przeprowadzać co 10-20 dni aby wprowadzać korekty w wadze ciała, obwodach i zapotrzebowaniu kalorycznym.

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    6
    Punkty reputacji
    598
    Siła Reputacji
    11

Domyślny

Drogi i czci godny Adminie!

Bardzo wielkie i piękne dzięki za te wszystkie informacje. Myślę, że zajmie i jakiś tydzień zrozumienie tego, więc chwilowo masz mnie z głowy

Jednak te rady dotyczą kwestii - jak schudnąć. A mi chodzi również o to, jak zachować się w dobrej kondycji.

Przykładowo, co jeść, albo czego nie jeść, aby utrzymać stawy i te tam wszystkie więzadła, chrząstki, kości w formie. Ostatecznie muszą starczyć na długo.

Znalazłam coś takiego (na stronie jednego z ośrodków sanatoryjnych):

----------------------------------------
    3. OCZYSZCZANIE KOŚCI I STAWÓW
    Podstawową przyczyną zanieczyszczenia kości i stawów jest spożywanie nadmiernych ilości posiłków. Nie strawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach.
    Przez długie lata nieprawidłowego odżywiania nagromadzony w organizmie kwas szczawiowy " cementuje" nasze stawy. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy odczuwać bóle. Z początku odczuwamy bóle w stopach, kolanach, w stawach biodrowych.
    Toksyny " wędrują" wzdłuż kręgosłupa do ramion, szyi, barków i palców rąk. Spróbujcie pokręcić głową a usłyszycie chrupanie - to kryształki toksycznych kwasów, które, usadowiły się w kręgosłupie.
    Niezależnie od tego, ile kto ma lat, jest tylko jedna przyczyna utraty elastyczności stawów - zanieczyszczenia organizmu.
    Oczyszczanie stawów należy przeprowadzić przez kolejne trzy dni, na co zużyjecie Państwo 15 g liścia laurowego. Podczas kuracji w miarę wydalania soli i piasku mocz może zmieniać barwę od zielonego do jasnoczerwonego. To normalne zjawisko. Po 7 dniach kurację oczyszczenia powtórzyć.
    1-szy dzień - 5 g liścia laurowego drobno pokruszyć, wrzucić do 300 ml wrzątku, gotować na małym ogniu 5 minut, następnie wywar wlać do termosu i odstawić na 5 godzin, żeby się odstał. Następnie płyn przecedzić, przelać do naczynia i pić małymi łykami co 15 -20 minut w ciągu 12 godzin.
    UWAGA ! Całego naparu od razu pić nie wolno, ponieważ można spowodować krwotok !

2-gi dzień, 3- ci dzień- tak samo jak w pierwszym dniu. W trakcie kuracji najlepiej nie spożywać produktów białkowych (mięsa, jaja, mleko, żółty ser, twaróg itp).

-------------------------------------------------------
    Jak ktoś spróbuje, proszę - napiszcie, czy było bardzo strasznie. Ja chwilowo ograniczam się do Artroxu - znakomita glukozamina - jedyna, która na mnie działa i okazuje się lepsza niż drogie zastrzyki dostawowe... A oczyszczanie stawów wg tego przepisu zacząć muszę od... kupienia sobie termosu

Pozdrawiam serdecznie
    r.

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

witam
    drogi adminie super stronka z tym pomiarem tkanki tłuszczowej

jeśli chodzi o utrzymanie i dbanie o kondycje stawów, kiedyś jak namiętnie uczęszczałam na zajęcia fitnessu, po pewnym czasie wysiadły mi kolana i instruktorka i zaawansowane fitneski doradziły mi żebym sporzywała więcej produktów z żelatyną, np. galaretki, tymbaliki.....to taka profilaktyka. Wiem, że też są tabletki dokładnej nazwy nie pamiętam artro...coś tam... są reklamy w gazetach i tv, sama nie zażywałam, ale wiem, że koleżanki stosowały i chwaliły.

A propo zdrowia, kości i kręgosłupów, to mi zajęcia tańca brzucha bardzo pomogły na ból kręgosłupa. Mam dosyć mocną skoliozę, siedzącą pracę i często strasznie bolały mnie plecy, zastanawiałam się nawet czy TB mi nie zaszkodzi ale postanowiłam spróbować i nie żałuje. Bóle przeszły i widzę dużą poprawe
    قشاشىيهش

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    26
    Siła Reputacji
    6

Domyślny dieta

No dobra, to podaj proszę przykładowy jadłospis...

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    26
    Siła Reputacji
    6

Domyślny dieta

No i nie ma podpowiedzi. Tak myślałam. Każdy dzieli się tym czym chce. Zresztą tak jak Admin zasugerował należy nauczyć się słuchać własnego ciała. Zerknijcie na stronę: www.nautilius.org.pl przeczytajcie tam wywiad z Werdinem człowiekiem, który eksperymentuje na własnym organiźmie. Jest tam też trochę innych tematów...

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez aurinko Zobacz wiadomość
    No dobra, to podaj proszę przykładowy jadłospis...

Nie podam gotowego jadłospisu, bo korzystanie z takich gotowców jest jednym z błędów . Jeżeli ktoś nie przygotuje go sobie sam w zgodzie z tym co mu smakuje, jest u niego w sklepie, jaki ponosi wysiłek itd. to działa w ciemno zmniejszając szanse powodzenia.

Niedługo napiszę co dalej... tylko trochę muszę czasu znaleźć

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Za dwa i pół roku mam zamiar pójść na dietetykę. Wtedy napiszę tutaj taaaakiego wielkiego posta, który wywoła uśmiech u forumowiczek, spowoduje, że dzieci będą szczęśliwe, mężowie zadowoleni, a świat będzie piękniejszy
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

A mnie wyszło, że ważę o 3 kg za dużo, gdy tymczasem wszyscy (rodzina, Mężczyzna i dwaj lekarze) krzyczą na mnie, że chudnę... :-) Mimo że się nie odchudzam, to chudnę.

Cytat Pierwotnie wysłane przez rahandia Zobacz wiadomość
    A propo zdrowia, kości i kręgosłupów, to mi zajęcia tańca brzucha bardzo pomogły na ból kręgosłupa. Mam dosyć mocną skoliozę, siedzącą pracę i często strasznie bolały mnie plecy, zastanawiałam się nawet czy TB mi nie zaszkodzi ale postanowiłam spróbować i nie żałuje. Bóle przeszły i widzę dużą poprawe
    /signed :-)
    Ja też mam krzywe plecy i taniec bardzo pomaga - zwłaszcza kiedy jestem po całym dniu chodzenia/siedzenia, dawniej kładłam się na kanapie i jęczałam, a teraz idę potańczyć i ból ustępuje.

Miasto
    katowice
    Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    4

Domyślny

a co mam zrobic jesli jestem dosc niska i musze masakrycznie malo jesc zeby utrzymac prawidlowa wage ktora zalecil mi lekarz?
    Ciepło stopiłoby w tobie okruch lodu, którym cię ugodziłam (...) Prawda jest okruchem lodu."

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

To proste, jedz mało, ale nadal zbilansowanie, dbając przede wszystkim o stawy i mięśnie.
    KRAKÓW - czerwiec, wrzesień - kolejne warsztaty z polskimi instruktorami!

Mój artykuł na temat tańca orientalnego - czytaj!

Zaznacz się na mapie tancerek orientalnych!

Trafiając na jeden z moich ponad 8 tys. postów na tym forum, ćwicz mięśnie Kegla.
    Niedługo mi za to podziękujesz...

Miasto
    katowice
    Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    4

Domyślny

strasznie trudno jest utrzymac 47kg w wieku 19 lat
    Ciepło stopiłoby w tobie okruch lodu, którym cię ugodziłam (...) Prawda jest okruchem lodu."

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

A czym to się różni od utrzymywania wagi w wieku 24 lat?
    KRAKÓW - czerwiec, wrzesień - kolejne warsztaty z polskimi instruktorami!

Mój artykuł na temat tańca orientalnego - czytaj!

Zaznacz się na mapie tancerek orientalnych!

Trafiając na jeden z moich ponad 8 tys. postów na tym forum, ćwicz mięśnie Kegla.
    Niedługo mi za to podziękujesz...

Miasto
    katowice
    Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    4

Domyślny

bo ja podobno ,jeszcze rosne i dojrzewam,

Miasto
    Kraków, Częstochowa
    Punkty reputacji
    54
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

A tam, bez przesady. Ja mam 17 i już dawno nie zauważyłam, żebym rosła (chyba, ze wszerz;D)

Miasto
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    14
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Bardzo ciekawa strona Adminie.
    Sprawdziłam i wychodzi na to, że powinnam ważyć 65 kg.
    Czemu Ja muszę być taka nabita ?
    To, że lubię jeść to już druga sprawa

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Nox Zobacz wiadomość
    Bardzo ciekawa strona Adminie.
    Sprawdziłam i wychodzi na to, że powinnam ważyć 65 kg.
    Czemu Ja muszę być taka nabita ?
    To, że lubię jeść to już druga sprawa
    Która strona jest ciekawa, bo podawałem kilka
    65 kg to trochę dużo
    Może jakieś parametry źle wpisałaś? Spróbuj jeszcze raz

Cytat Pierwotnie wysłane przez rakissa Zobacz wiadomość
    a co mam zrobic jesli jestem dosc niska i musze masakrycznie malo jesc zeby utrzymac prawidlowa wage ktora zalecil mi lekarz?
    Rakissa, podałem powyżej kalkulatory prawidłowej masy ciała i odżywiania. Oblicz według nich ile powinnaś prawidłowo ważyć i ile powinnaś jeść i porównaj z tym co zalecił Ci lekarz.

Miasto
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    14
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Ta o pomiarze tkanki tłuszczowej.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 14 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia