Kochane, jak wzmocniæ miê¶nie pleców, jakie æwiczenia polecacie?? A jakie stosujecie, ¿eby rozlu¼niæ te partie?
Kochane, jak wzmocniæ miê¶nie pleców, jakie æwiczenia polecacie?? A jakie stosujecie, ¿eby rozlu¼niæ te partie?
Uwolniæ dr¿enie!!!
Jak chodzi³am na zajêcia do £ady Toulik to robi³y¶my takie æwiczenia na rozlu¼nienie: nogi na szeroko¶æ bioder,trzeba pochyliæ siê tak, ¿eby oprzeæ d³onie na kolanach(trochê jak na Adasia tylko podpartego na kolanach) i teraz trzeba krêciæ pup±(biodra: raz prawe do góry i lewe na dó³ i odwrotnie, do¶æ szybko). Mam nadzieje, ¿e pomog³am. Pozdro
Dziêki, przyda siêOstatnio mnie jako¶ tak odcinek piersiowy boli. W sumie to chyba moja wina, bo na si³owni musieli¶my robiæ æwiczenie na grzbiet i chyba trochê przesadzi³am
![]()
Uwolniæ dr¿enie!!!
O, mi sie napewno przyda, bo mam krzywy krêgos³up...![]()
S± fajne zajêcia np. fit ball czy pilates gdzie jest spory nacisk na miê¶nie brzucha, które w sumie trzymaj± ca³y korpus w tym i krêgos³up.![]()
a co robicie gdy nadwyrê¿ycie odcinek lêd¼wiowy krêgos³upa? chyba sobie jakies miê¶nie naci±gne³am (brawuraprzy æwiczeniach, by³am rozgrzana ale posunê³am sie chyba ciut za daleko) i teraz boli i przeszkadza... jakie¶ sugestie?
i jakie æwiczenia stosujecie przy rozgrzewce na krêgos³up, a zwlaszcza na czê¶æ lêd¼wiowa?
pozdrawiam dr¿±co i rado¶nieczekaj±c z niecierpliwo¶cia na odpowied¼
![]()
Moja instruktorka w³a¶nie wyleczy³a mnie z dolegliwo¶ci krêgos³upa lêd¼wiowego.
Mianowicie pokaza³a nam pewne æwiczenie. Nale¿y zrobiæ do¶æ szeroki rozkrok i pochyliæ siê do przodu,rozlu¼niaj±c ramiona g³owê i inne. Powisieæ tak chwilê,mo¿na siê troszkê pohu¶taæ na boki a potem POWOLUTKU :krêg za krêgiem" siê prostowaæ. Mnie to pomog³o...![]()
Klasyczne warsztaty z Abir w Warszawie, 5.06.2011!http://www.firyal.com.pl
Cykl Intensywnych Szkoleñ z Polskimi Tancerkami! 2011, Warszawa
UWAGA! Bardzo proszê o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parê dni!
dziekuje Rillaa to tak raz robic czy kilka razy? w czasie treningu jak juz jestem rozgrzana prawda?
dopytuje o "strzegó³y" bo nie chce sobie juz pogorszyc
i z gory dziekuje za uscislenia
![]()
Ja mam k³opoty z czê¶ci± lêd¼wiow± krêgos³upa od czasów dojrzewania i generalnie najlepiej jest siê przez co¶ "przewiesiæ" (jak pranie przez sznurek :-)). Zatem i wszelkie sk³ony do przodu z ko³ysaniem i powolnym rozprostowaniem (to, co Rilla podpowiedzia³a), wszelkie kocie grzbiety itp.
Mnie pomaga takie æwiczenie: klêkam, wierzch stopy opieram o pod³ogê, siadam na piêtach, wyci±gam ramiona przed siebie i bardzo powoli pochylam siê do przodu. Chwilê tak le¿ê, próbuj±c dotkn±æ czubkami palców jak najdalej, po czym powolutku siê rozwijam - wyobra¿am sobie wtedy siebie jako szpulkê nici :-)
dziekujeod dzis wprowadzone w zycie
mam nadzieje ze pomoze - a jak z fala? robic mimo ze troche boli czy lepiej przeczekac chwile? ;p
Jak siê jest troszkê rozgrzanym,ale to te¿ rozgrzewka. I zrobiæ tak ze dwa razy. W±zne jest,aby g³owê na koñcu podnie¶æ![]()
Klasyczne warsztaty z Abir w Warszawie, 5.06.2011!http://www.firyal.com.pl
Cykl Intensywnych Szkoleñ z Polskimi Tancerkami! 2011, Warszawa
UWAGA! Bardzo proszê o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parê dni!
A szyja? (Nie zak³adam osobnego w±tku, bo to te¿ krêgos³up) Ja w³a¶nie mam najwiêkszy problem z szyj±, mam w niej s³abe miê¶nie i nie ma mowy, ¿ebym na przyk³ad rusza³a g³ow± na boki (wiecie o co chodzi, jest taki ozdobnik
) a przy nawet lekkim wychyleniu w ty³ jako¶ dziwnie trzymam g³owê, bo moja szyja ma problem, ¿eby j± ud¼wign±æ (a mo¿e mam za wielk± g³owê? :P). Macie jakie¶ æwiczenia na wzmocnienie tych miê¶ni?
BRAWO!!! idealne æwiczenie na rozlu¼nienie ca³ego krêgos³upa... dodatkowo na odcinek lêd¼wiowy polecam:
1.
przyci±gn±æ oba kolana do klatki piersiowej i poruszaæ na boki
2.
- w le¿eniu na plecach podci±gn±æ np prawe kolano do klatki piersiowej, nastêpnie chwyciæ je lew± d³oni± i przeci±gn±æ na lew± stronê cia³a...
- nale¿y pamiêtaæ, ¿e oba barki powinny le¿eæ na pod³odze
- w takiej pozycji wytrzymaæ kilka sekund po czym ostro¿nie przyci±gn±æ z powrotem kolano do klatki piersiowej i wyprostowaæ (po³o¿yæ na pod³ogê)
- to samo powtórzyæ na drug± stronê
3.
¶wietna jest równie¿ pozycja "dziecka" z jogi
Na szyjê jest ¶wietne æwiczenie, mi rehabilitantka po wypadku tak wyleczy³a szyjê, ¿e teraz nic mnie nie boli, nawet po ¶lêczeniu nad kompem d³ugo.
1.Po³o¿yæ siê na plecach, nogi ugiete w kolanach
2. pod g³owê po³o¿yæ p³ask± (baaaaaardzo p³ask±) poduszkê
3.lewa rêka na lewym policzku, jakby bola³ z±b (bardzo delikatnie przyk³adamy, prawie niedotykaj±c)
4.g³owa nieruchomo, patrzymy najpierw prosto przed siebie
5.Nastêpnie tylko oczy patrz± w prawo, a rêkê napinamy tak, jakby¶my chcia³y usiskaæ na policzek, ale w rzeczywisto¶ci napinaj± siê miê¶nie szyji i barku (ruch do ucisku jest prawie nie odczuwalnu na policzku, bo chodzi o to, ¿eby nie przesuwaæ g³owy, a jedynie napi±æ miê¶nie)
6. Ruch ten wykonujemy na wdechu licz±c do 8
7.Delikatnie opuszczamy rêkê wzd³u¿ tu³owia-wydech (liczymy do 6).
8.Prawa strona to samo, tylko patrzymy w lewo
Seria pocz±tkowo 5 (na kazda strone), po tygodniu 6 i tak zwiekszamy co tydzien o jeden np do 15.
Powinno pomoc, jak cos nie jasne sprobuje jeszcze raz wytlumaczyc.
Na ca³y krêgos³up ¶wietne jest æwiczenie z Tai Chi, które ustawia krêgi. Robiê je codziennie i nie mogê ju¿ bez niego ¿yæ. Jest bardzo proste:
1. nogi lekko rozstawione i ugiête jak w podstawowej pozycji w tañcu brzucha
2. miednica lekko pod siebie
3. rêce albo zupe³nie lu¼no albo ugiête jak do tañczenia "Kaczuszek", tylko przy sobie
4. skrêty do ty³u i do przodu w równej linii, do¶æ energicznie
Czasem a¿ s³ychaæ, jak krêgi wracaj± na swoje miejsce
Poza tym polecam regularny masa¿. Zawsze mnie stawia na nogi.
pójd¼my dalej tym dropem
hm ja dawno temu æwiczy³am trochê tai chi ^^ ale tego æwiczenia nie znam. Bêdê musia³a wypróbowaæ, dziêki![]()
i mo¿e to g³upie pytanie ale.. s± jakie¶ æwiczenia na kolana i ³ydki ? by wzmocniæ/rozbudowaæ ³ydki ?
Na rozbudowê ³ydek dobry jest rowerbieganie, Tai Chi, bo ono dzia³a na wszystkie partie miê¶ni.
Miê¶nie ³ydki s± odpowiedzialne za prostowanie i zginanie stopy.
Naj³atwiej æwiczyæ je poprzez maksymalne wspiêcie i maksymalny opad w staniu na krawêdzi np schodka.
Co do kolan to nie do koñca rozumie o co chodzi. Jakie partie miê¶ni, ¶ciêgien chcesz æwiczyæ? Kolan jako takich siê nie æwiczy bo to stawy![]()
MINI FAQ FORUM
Zanim zadasz pytanie, sprawd¼ czy ju¿ nie udzielono na nie odpowiedzi ;-)
* Regulamin Forum
* Tips & tricks na forum
* Rangi na forum (zdezORIENTowana)
* Punkty "reputacji" na forum!
* Zmiana nazwy nicka
* Wa¿ne! Obowi±zuj±cy wzór zamieszczania informacji o wydarzeniach
* Instrukcja publikowania filmów
* 10 przykazañ rzetelnego krytyka - lektura obowi±zkowa!
* Piszemy poprawnie! Zainstaluj firefoxa ze s³ownikiem! Instrukcja
no to zacznê biegaæ po schodach w bloku z góry na dó³ xD 8 piêter, mo¿e nie umrê po drodze :P.
A co do kolan. Wiem, ¿e to stawy i chodzi³o mi raczej o ich "konserwacjê"jako i¿ w³a¶nie dozna³am mojej pierwszej kontuzji w ogóle.. i do tego kolana
. Wizytê u lekarza mam za miesi±c dopiero lol (wiwat polska s³u¿ba zdrowia !) ale chcia³abym siê dowiedzieæ od was, jak o nie dbaæ aby takie rzeczy siê wiêcej nie powtórzy³y ;P bo troszkê siê przestraszy³am...