|
|||||||
| Zarejestruj się | Galeria Foto | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze wiadomości | Zaznacz fora jako przeczytane |
| Artykuły Dyskusje na temat artykułów i haseł słownikowych zamieszczonych na stronie www.belly-dance.pl. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu |
|
|
||||
|
||||
|
Oto jeden z koszmarów, który może się zdarzyć tancerce. Przykład nieprofesjonalnego, obrzydliwego zachowania kamerzystów. Nie mogłabym tańczyć, gdyby takie osobniki wokół mnie krążyły.
Houida Arab Belly Dance
|
||||
|
||||
|
Mam za soba dopiero dwa występy ale tylko po 4 miesiącach nauki więc stresowałam się strasznie
a najgorsze było to że wystepowałam przed ludźmi z mojejmiejscowości(a jest mała więc większość ludzi mnie zna).Mi policzki nie drżły ale za to nogi a ręce całe spocone ze stresu ale satysakcja była i duma z tego że się odważyłam Teraz to już nawet sama rwe się do wystepów![]() ____________________________________________ Każdy taniec jest odkryciem nas samych. |
|
|
||||
|
||||
|
Po 4 miesiącach? Gratuluję! Ja uczę się od 7 i tylko przed mamą czasem fikam jakieś koziołki
Jeszcze raz gratulacje!
Oczy ma, jeśli trzeba, raz modre, raz szare, czarne, wesołe, bez powodu pełne łez. Śpi z nim jak pierwsza z brzegu, jedyna na świecie. Urodzi mu czworo dzieci, żadnych dzieci, jedno. Naiwna, ale najlepiej doradzi. Słaba, ale udźwignie. Nie ma głowy na karku, to będzie ją miała. Czyta Jaspersa i pisma kobiece. W. Szymborska, Portret kobiecy |
|
|
||||
|
||||
|
Dzięki kirkewrozka
Troche stresu miałam ale na szczęście wszytko poszło po mojej mysli )______________________ Każdy taniec jest odkryciem nas samych |
|
|
||||
|
||||
|
Uzupełniając, albo może bardziej podkreslając pewne aspekty z artykułu, który rozpoczął ten wątek.
Należy zwrócić uwagę też, czy występ jest na dużej scenie tzn. teatr, aula itp czy w poprostu w knajpie. Jeśli mamy do czynienia ze sceną, a tańczymy solo - to moim zdaniem należy zatańczyć chociaż kawałek utworu z rekwizytem, który zaznaczy naszą obecność. Zwlaszcza kiedy jest to pokaz typowo orientalny tzn. nie występujemy między pokazem hip hopu a walca wiedeńskiego, tylko jest kilka pokazów t. brzucha w różnych konfiguracjach Rekwizyt pozwala powiedzieć OTO JESTEM! PATRZCIE NA MNIE! Jeśli chodzi o taniec w kanjpie - to mój patent polega na tym, że przychodzę zawsze na pokaz do nowej knajpy dużo wczesniej, a czasami jeśli mi się uda to nawet nie w dzień pokazu tylko parę dni przed i siedzę sobie jako gość, obserwuję klientów i wsiąkam w atmosferę miejsca. Oswajam "wroga". Najważniejsze jest jednak samopoczucie tancerki na pokazie. Do wystepu nalezy podchodzić pod hasłem: JESTEM NAJLEPSZĄ TANCERKĄ NA ŚWIECIE I TO JEST TERAZ MÓJ KAWAŁEK PODLOGI! Powodzenia! |
|
|
||||
|
||||
|
W Filmiku pokazanym przez Aireen - faktycznie kamerzyści byli strasznie nachalni. A to przypomniało mi mój przedostatni występ. Co prawda kamerzysta który tam był nagrywał tylko "na tapetę" (duży screen z live viewem po boku sceny) ale tak czy siak, dość mocno przeszkadzał i dekoncentrował. Raz praktycznie na niego wlazłam bo pałętał się przy podłodze i kamerował "od dołu" - nie pozwalało mi się to skupić na tym co powinnam robić :P.
|
||||
|
||||
|
Aż mi się żal tej tancerki z filmiku zrobiło. Szkoda, że ze świecznikiem nie tańczyła, byłoby czym porządnie walnąć po łbach tych napalonych kamerzystów, bo ja siedząc przed komputerem miałam ochotę ich powystrzelać co do jednego :/:/
|
||||
|
||||
|
albo jakby z assayą albo mieczem tańczyła
:d
|
||||
|
||||
|
Przeczytałam uważnie kilka razy ten wątek i próbuję wbić sobie do głowy wszystkie zasady, przestrogi i dobre rady.... ale...... stresuję się okropnie
Jutro o 18.00 występuję.....Najgorsze jest to, że pod wpływem tremy moge zacząć robić śmieszne i sztuczne miny do pobliczności...... Dziś wieczorem robię próbę generalną...... dziewczyny proszę.... trzymajcie kciuki......![]() za jutrzejszy występ, niekoniecznie za próbę generalną ![]()
|
||||
|
||||
![]() Co do zasad opisanych tutaj, to nie próbuj zastosować wszystkich na raz bo zawsze o czymś zapomnisz. We wszystkich sportach, w tańcu też mistrzostwo osiąga się małymi krokami. Wybierz sobie najważniejsze dla siebie podpowiedzi, wprowadź je w życie i dopiero sięgnij po następne. ![]() ![]()
MINI FAQ FORUM Zanim zadasz pytanie, sprawdź czy już nie udzielono na nie odpowiedzi ;-) * Regulamin Forum * Tips & tricks na forum * Rangi na forum (zdezORIENTowana) * Punkty "reputacji" na forum! * Zmiana nazwy nicka * Ważne! Obowiązujący wzór zamieszczania informacji o wydarzeniach * Instrukcja publikowania filmów * 10 przykazań rzetelnego krytyka - lektura obowiązkowa! * Piszemy poprawnie! Zainstaluj firefoxa ze słownikiem! Instrukcja |
|
|
|||
|
|||
|
wiem, że to pewnie dla większości nieodpowiednie, ale tuż przed pierwszym wyjściem na scenę walnęłam sobie pięćdziesiątkę
![]() twarz się nie spina, uśmiech jest naturalny, ruchy jakieś miększe i stres gdzieś odpłynął (wiadomo, że to nie chodzi o nie wiadomo jakie upojenie, ot bycie pod malutkim wpływem) pewnie u każdego działa to trochę inaczej, ale jak znasz tolerancję swojego organizmu na alkohol to można spróbować |
|
|
||||
|
||||
![]()
|
||||
|
||||
|
I pięćdziesiątka, a nie dwie, trzy czy ileś
Bo skutki mogłyby być niezbyt chwalebne ![]()
|
||||
|
||||
|
Ja wino piłam, mam bardzo słabą głowę
![]()
|
||||
|
||||
|
Moje zdanie jest takie, że jeżeli serio traktujesz występ to nie pij nawet grama alkoholu.
Jeżeli sam człowiek nie zwalczy albo nauczy się radzić z tremą to żadne półśrodki typu alkohol, prozak etc. nie pomogą. Do tego alkohol nawet w małych ilościach upośledza błędnik co może mieć fatalne skutki podczas obrotów itd. Marketingowo też może zaszkodzić bo jak po występie chuchniesz organizatorowi takim oddechem to Cię więcej nie zaprosi ![]()
MINI FAQ FORUM Zanim zadasz pytanie, sprawdź czy już nie udzielono na nie odpowiedzi ;-) * Regulamin Forum * Tips & tricks na forum * Rangi na forum (zdezORIENTowana) * Punkty "reputacji" na forum! * Zmiana nazwy nicka * Ważne! Obowiązujący wzór zamieszczania informacji o wydarzeniach * Instrukcja publikowania filmów * 10 przykazań rzetelnego krytyka - lektura obowiązkowa! * Piszemy poprawnie! Zainstaluj firefoxa ze słownikiem! Instrukcja |
|
|
|||
|
|||
|
to wiadomo, że trzeba do swoich możliwości dostosować.
pewnie jak się już tańczy przed publiką jakiś czas to do tremy da się przyzwyczaić/ zminimalizować maksymalnie. ja doświadczenia scenicznego dużego nie mam, więc to tylko moje spekulacje... przed wyjściem na scenę pierwszy raz byłam bliska odwróceniu się na pięcie i uciekaniu gdzie się da. jeden szybki i takie głupie pomysły odleciały w kosmos ![]() tylko o leciutkie rozluźnienie ciała i umysłu chodzi (wiadomo, ze jak takich pjeńdziesiontek będzie 3 czy 5 to już nie ma co się na scenie pokazywać... edit: ta 50 to taka trochę przenośnia, bo jednej pomoże kieliszek, wina, innej kolejeczka, a jeszcze innej piwo. tak czy siak mnie 50 pobudziła do działania i uwolniła od stresów Ostatnio edytowane przez hanka : 05-02-2010 23:04. |
|
|
||||
|
||||
|
Adminie, ale Ty piszesz o występach profesjonalnych, a my o pierwszym występie. Na kolejnych już trzeba sobie radzić z tremą bez sztucznych wspomagaczy, chyba że ktoś chce popaść w nałóg, nic miłego.
Na mnie wspomniane wino zadziałało raczej psychologicznie, od tamtego czasu nauczyłam się bez żadnych pomocy jakoś dystansować, nie zastanawiać się, co publiczność sobie pomyśli (jak to co pomyśli - będzie zachwycona! tak sobie wmawiam).
Czytając moje posty, ćwicz mięśnie Kegla. Kiedyś mi za to podziękujesz... Tancerko! Zaznacz się na mapie! => polska mapa belly dance <= Ostatnio edytowane przez Vasanta : 05-02-2010 23:06. |
|
|
||||
|
||||
|
I już jestem po swojej pierwszej solówce(a właściwie 3 solówkach)
Dziękuję Adminie za wsparcie i za trzymanie kciuków, na pewno pomogły w opanowaniu tremy, wszystkie rady forumowe również, bo faktycznie podeszłam do występu na luzie (ale dopiero na 2 godziny przed) i postanowiłam się dobrze bawić chciałam przekazać publiczności pozytywną energię, siłę tkwiącą w tym tańcu i naprawdę..... było bardzo sympatycznie Doszłam do wniosku, że łatwiej jest mi tańczyć i bardziej pokazywać emocje kiedy występuję dla obcych ludzi - wtedy jakoś łatwiej jest mi przestać być po prostu Tanią i wcielić się w rolę tancerki brzucha... przed znajomymi było mi znacznie trudniej (np. pozbyć się głupkowatych min:P, trudniej było mi improwizować), sama nie wiem do końca dlaczego. Bez pomyłek oczywiście się nie obyło, raz straciłam równowagę i to na pewno było widać, ale cóż - wiem nad czym muszę pracować. Ale występ ponoć się podobał, jedna pani powiedziała, że wprowadziłam "artystyczną atmosferę", co baardzo mnie ucieszyło Co do alkoholu przed występem - owszem, myślałam o tym, że można by było.....ale jakby mi ktoś podsunął kielicha pod nos to chyba bym się nie odważyła.... ![]()
|
||||
|
||||
![]()
|
|
|||
|
|||
|
Ja publiczne występy mam jeszcze przed sobą, bo dopiero się uczę
Podobają mi się Wasze rady. Chyba najważniejsze żeby uwierzyć, że się uda. Z dobrym nastawieniem wszystko jest łatwiejsze i w tańcu i w życiu. Ja na swój pierwszy występ pewnie wzięłabym ze sobą kogoś zaufanego by mnie wspierał siedząc wśród publiczności. |
![]() |
| Obecnie 1 osób przegląda ten temat (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia tematu | |
|
|