|
|||||||
| Zarejestruj się | Galeria Foto | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze wiadomości | Zaznacz fora jako przeczytane |
| Belly dance Forum o najbardziej kobiecym tańcu, o tańcu brzucha. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu |
|
|
||||
|
||||
|
Ech... fuzja z tangiem... świetna. Od razu mi się przypomina jak Donya tańczy tę swoją. Czysta zmysłowość w doskonałym guście.
![]() Poza tym lubię wszelkie fuzje pod warunkiem, że tancerka ma pojęcie o obu rodzajach tańca i łączy je bardzo świadomie. Za to cenię grupę Bellyqueen. Ich połączenia są nie tylko świetne technicznie, ale i widowiskowe, często wręcz teatralne. Tutaj mój ulubiony duet Amar Gamal i Kaeshi (belly + flamenco) Bellydance superstars 3 - Bellyqueen Poza tym cenię Izzy Bushkovski, która z fuzji różnych gatunków stworzyła własny styl. ![]()
POZNAŃ 11.09.2010 - Drum solo nie tylko dla tribalek - technika&choreo - warsztaty z Agatą Zakrzewską(Quesse) POZNAŃ - warsztaty z Martą Nowicką -28 listopada 2010: meganse Akademia Artystyczna BLANCARI - zapraszam NOWA STRONA! האור, יזרח האור Ostatnio edytowane przez Quesse : 14-12-2008 00:14. |
|
|
||||
|
||||
|
Rany, jak ja kocham ten filmik podany przez Blancari... Mogę go oglądać w kółko. Tak właśnie rozumiem dobrą fuzję
Czytelna i staranna. Nie przepadam za wrzucaniem do tańca elementów z tego i tamtego - taki misz masz się robi. Choć bardzo subtelne i z wyczuciem zastosowane "naleciałości" potrafią być cudowne. Ale by pozwolić sobie na prawdziwy misz masz taneczny i uzyskać sensowny efekt to chyba trzeba byc Izzy![]()
"If you don't know what you are fusing with what, fusion becomes confusion" Isidora Bushkovski __________________________ "When the need for a name for the dance troupe arose, a friend suggested the playfull rhyme FatChanceBellyDance, based on the silly question dancers often get from onlookers who think that beautiful, feminine belly dance is merely an exotic enteirtainment for their personal pleasure. In other words, the answer is: "Fat chance you can have a private show." źródło: strona FCBD |
|
|
||||
|
||||
|
Quesse - nic dodać, nic ująć. Duet Amar i Kaeshi jest źródłem mojej fascynacji Bellyqueen, która pogłębiła się po ich pokazie i na warsztatach z nimi. Zwłaszcza że warsztaty też były z fuzji (bellypopping). One zupełnie świadomie uczyły różnych elementów, zwracając uwagę na cechy belly i poppingu osobno.
Fascynacja Izzy zaczęła się od filmiku Feels Like Rain (ależ jestem oryginalna ). No po prostu to trzeba być nią, żeby pomieszać wszystko i osiągnąć tak porywający i czytelny artystycznie efekt.Już się nie moge doczekać warsztatów - na pewno będa niezwykle twórcze. |
|
|
||||
|
||||
|
Trafiłam na bardzo ładnie skomponowaną fuzję samby z orientem
. Pięknie się przeplatają poszczególne elementy, super drum solo - moim zdaniem bardzo smaczne wykonanie Nadine Fernández Samba-Oriental with Drum Solo
nie rusza mnie nadto co robią z "tańca brzucha" dopóki taniec arabski tańcem arabskim pozostaje - Antares -- ********* Regulamin Forum Polskie tancerki w sieci a Wirtualna szkoła tańca - informacje, idea, spis filmów Podstawowe rytmy w tańcu arabskim i figury do nich pasujące - filmiki ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
A mi niesamowicie podobała się ostatnia fuzja Jasmin M z jazzem... często na zajęciach kombinuje, ale ostatnio świetnie to wyszło.
Niestety nie mogę wkleić nagrania ,bo prywatne Ale fuzje z tangiem są też niesamowite.
|
||||
|
||||
|
bellydance superstars - bollywood
wrzucę to tutaj, bo właściwie, w pewnym sensie "jest to fuzja....tancerek bellydance (i li i jedynie belly dance) z nie belly danceową muzyką . Oczywiście słowo "fuzja" traktujcie z dużym przymrużeniem oka chodzi mi po prostu o to, że znalazłam ciekawy filmik z grupą belly dance tańczącą bollywood i wrzuciłam w ten wątek ![]() Best Belly dance with an indiaN song i jeszcze taka fuzja belly dance połączone z bollywood. ogólnie to podobają mi się takie połączenia, aczkolwiek, na tym filmiku, jakoś mi się w ogóle nie podoba. P.S czy to Didem tańczy na tym drugim filmie ? Ostatnio edytowane przez bianka_85 : 03-01-2009 13:31. |
|
|
||||
|
||||
|
Ale wątek odgrzebałam
![]() Nie wiem do końca, gdzie się podziać z tym `czymś`, więc zainstaluję się pod wątkiem o fuzjach. Buszując po Internecie znalazłam następującą rzecz traktującą własnie o fuzjach i tańcu brzucha: (teksty poniżej to moje luźne tłumaczenia fragmentów kilku angielskich artykułów, jeden z nich do przeczytania w oryginale tutaj, drugi: tutaj): `Poza tańcem brzucha jako takim mamy tez różnego rodzaju fuzje – jedną z nich jest Zambra Mora – taniec z korzeniami w tańcu brzucha i flamenco. Zambra Mora charakteryzują silne wpływy muzyki flamenco jak i muzyki Bliskiego Wschodu. Z flamenco Zambra Mora zaczerpnęła dumną postawę, charakterystyczne ruchy nadgarstkami i obroty; taniec brzucha zaś wniósł shimmy, kółeczka biodrami i klatką piersiową oraz falowanie ciałem. ` `Zambra Mora prawdopodobnie wywodzi się z tradycji tańców Maurów. `Zambra` wg jednego z marokańskich dialektów oznacza `zabawę`, pochodzi od słowa mającego opisywać dźwięk wrzawy i instrumentów towarzyszących dobrej imprezie. Natomiast `Zambra Mora` oznacza tyle co `zabawa/uroczystość Maurów`. Określenie to narodziło się prawdopodobnie około XV wieku w Hiszpanii, kiedy takie uroczystości były często spotykane. Słowo `zambra` oznacza również grupę muzyków i wywodzi się z arabskiego `samra` (`całonocna zabawa`) lub `zamara` (`muzycy`). ` `Kostium do Zambry to szeroka, obfita spódnica wykończona falbanami, bluzka wiązana pod biustem, odsłaniająca brzuch oraz chusta wiązana w pasie (z monetkami lub bez). Dodatkowo często spotykanym rekwizytem są sagaty. Najczęściej tańczy się na boso.` Kiedy czytam o Zambra Mora wychodzi z tego pomieszanie z poplątaniem – Cyganie, Hiszpanie, Maurowie, Arabowie, Muzułmanie, Chrześcijanie, taniec brzucha i flamenco w jednym garnku. A zatem… czy ktoś z was kiedyś spotkał się z tym stylem tańca/był na warsztatach/ widział/ spróbował? Można to nazwać fuzją? To zapewne co innego niż po prostu fuzja belly dance – flamenco. Tylko właśnie.. co? Czy to bardziej odmiana flamenco z pewnymi podobieństwami do tańca brzucha czy zupełnie oddzielna historia? Zapewne są tu tez osoby, które interesują się flamenco – może będą umiały powiedzieć coś więcej? ![]()
|
||||
|
||||
|
Nie nazwałabym Zambrę fuzją - bowiem połączenie styli, który ten taniec obejmuje, nie był tworzony świadomie, a raczej powstawał na zasadzie przenikania się kultur na terenie Hiszpanii.
Zambra to po prostu styl flamenco, palos, również współcześnie uprawiany. Zresztą całe flamenco to owoc przenikania się kilku kultur: hiszpańskiego folkloru, kultury arabskiej (mauretańskiej), cygańskiej (a za ich pośrednictwem i indyjskiej – kathak), żydowskiej (sefardyjskiej), latynoskiej (zdaje się , że zwrotnie z terenów ameryki łacińskiej) oraz afrykańskiej. Każda kultura, która pojawiła się na terenie Hiszpanie wniosła coś od siebie do sztuki flamenco- sztuki która obejmuje kilkadziesiąt styli, a każdy z nich ma więcej lub mniej nawiązań do wymienionych powyżej kultur. Zacytuje poniżej definicję Zambry autorstwa Małgorzaty Matuszewskiej prowadzącej szkołę NTF- www.ntf.pl : źróło: http://www.ntf.pl/notatki/style-flamenco " ZAMBRA. Bardzo stary taniec wykonywany przez cyganów z Granady. Jej rytualna forma związana była z obrządkiem ślubu cygańskiego i obejmowała trzy formy: la cachucha [la kaczucza], , la mosca [la moska], i alborea. Nazwą "zambra" początkowo określano mauretańskie fiesty organizowane w kręgu rodzinnym dla świętowania ważnych wydarzeń np. urodzin syna. Po ostatecznym wydaleniu Maurów z Andaluzji zaczęto tak nazywać podobne fiesty organizowane przez cyganów zamieszkujących Granadę. Z czasem w grotach Sacromonte, gdzie mieszkali cyganie, zaczęto organizować komercyjne występy flamenco, które również otrzymały miano "Zambras". Jako styl muzyczny, pomijając formy rytualne, określa się mianem zambry trzy odrębne zjawiska: Zambra del Sacromonte (czyli zambra z Sacromonte w Granadzie) to tamtejsza odmiana tangos, o bardziej monotonnym rytmie i "sabor antiguo" (dawny charakter); Zambra instrumentalna należąca do repertuaru wielu gitarzystów, chzrakteryzuje się zmianą tonacji podkreślającą jej arabskie korzenie; Zambra la Cancion spopularyzowana przez parę znamienitych pieśniarzy formy Cancion Espanola (piosenka hiszpańska) Lolę Flores i Manolo Caracol’a w latach 40-tych XXw. Ta interpretacja zambry ma charakter właściwy epoce lat 40′ych, emocjonalny i kabaretowy, zazwyczaj wykonywana przy akompaniamencie orkiestrowym. " Co do Zambry Mora może to już fuzja, gdy tańczą go bellydancers w konwencji zbliżonej do raks a'spania. ![]()
Zapraszam na zajęcia tańca orientalnego w ZAHRA Studio dance. Grupa średniozaawansowana - technika z Sowillo - start w czwartek 9 września 2010 o 18:00 na Mokotowie Ul Czerniowiecka 3 Sowillo Safi dla zaprzyjaźnionych W Moim Sercu jest Radość Słońce wypala w nim smutek i strach. Ostatnio edytowane przez Sowillo : 04-09-2009 11:13. |
|
|
||||
|
||||
|
To już by trochę rozjaśniało sytuację - większość artykułów pisze o Zambra i Zambra Mora jak o jednym i tym samym, a to chyba mieszanie pojęć.. chciałam znaleźć jakiś film pokazujący tancerkę wykonującą ZM, ale sądząc po komentarzach pod każdym z nich, wszyscy mają problem z zakwalifikowaniem tego tańca
![]()
|
||||
|
||||
|
Przeglądałam ostatnio "zfuzjowane" BD i znalazłam kilka fajnych utworów z Greckim zabarwieniem, stwierdziłam że są całkiem niezłe i wpasowują się w orientalny klimat, podążyłam ze skojarzeniami dalej i zastanawiam się nad Polską fuzją
Ostatnio Rubik skomponował góralską piosenkę... może teraz kolej na powiew orientu. A tak konkretnie to z polskich nasuwa mi się życie jak wino... czy coś podobnego K.Krawczyka... dlaczego?? bo ma dzwoneczki we tle ![]()
|
||||
|
||||
|
Layali wykonała przepiękną góralską fuzje na ostatnim wiosennym raqs tribal, a na letnim Ghada do "tańca chasydzkiego" "Kapeli ze Wsi Warszawa", do której to piosneczki ja sobie również kombinowałam fuzje z elementami naszych tańców ludowych. Wychodzi zabawnie, ale i ciekawie, jak się fajnie zrobi
![]()
|
||||
|
||||
|
Czy te filmiki już gdzieś były wklejane?...Ja jestem pod wielkim wrażeniem...chyba muszę się zacząć uczyć u Morgany!
Tak strasznie podoba mi się ta estetyka...Piratas - http://www.ExcaliburDance.com Matrix - http://www.ExcaliburDance.com Nieblas de Avalon 2009 - Tim Burton's
Ostatnio edytowane przez Varda : 24-01-2010 09:42. |
|
|
||||
|
||||
|
Im bardziej wgłębiam się w belly dance, tym mniej mam ochotę na robienie fuzji. "Czyste" style mnie intrygują . Jednak Gypsy Belly Dance pozostanę wierna :o) To moja dozgonna miłość :o)
|
||||
|
||||
![]() ![]()
|
||||
|
||||
|
Dzięki Moon
Już to wałkowałyśmy, ale naprawdę utwierdzam się w przekonaniu, że jeśli się łączy dwa style trzeba dobrze znać i jeden i drugi. Dlatego nie biorę się za Belly/Tango a ni za Belly/Flamenco. Chociaż obie te fuzje mnie pociagają... Wkleję wam świetny filmik, bardzo pomysłowa choreografia,pokazująca charakter dwóch tanców połączonych w jeden : Danza arabe andaluz
|
||||
|
||||
|
Tak, świetny filmik... jako "tancerka" obu stylów mam straszną ochotę na wykonanie takiej fuzji... ach... w dalekiej przyszłości...
![]() Osobiście, jestem bardzo zainteresowana tematem fuzji- stanowiących niewyczerpalność tańca jako takiego. Łączenie dwóch tańców- pod warunkiem, że przemyślane- może doprowadzić do NIESAMOWITYCH rozwiązań. Chociaż umieć świetnie oba style to oddzielna historia, jak dla mnie... |
|
|
||||
|
||||
|
Ja tylko czekałam aż panie andaluzyjki zaczną tańczyć ATSy
![]()
|
||||
|
||||
|
Warsztaty z Hayal 12.09.2010 Wrocław Warsztaty z Anią Redlin 09-10.10.2010 Wrocław Warsztaty z Jamilah 02.10.2010 Wrocław Warsztaty z Izą Łogonowicz 24.10.2010 Wrocław Warsztaty z Jasmin Wachowiak i Kasią Wronką 6-7.11.2010 Wrocław Warsztaty z Quesse 20-21.11.2010 Wrocław |
|
|
||||
|
||||
|
Chyba ze wszystkich fuzji najbardziej podoba mi się tango oriental
Szczególne wrażenie zrobił na mnie ten filmik:Natalia Fadda Tango Oriental Ten charakterek, ubiór i wspaniała Natalia - cudo! ![]()
"Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today." James Dean WHAT YOU GIVE IS WHAT YOU GET. Sprzedam suczkę - sznaucer miniatura czarny: http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=3717 |
|
|
||||
|
||||
|
A ja mam pytanie z nieco innej beczki. Znalazłam utwór, który sam z siebie jest fuzją arabsko-hiszpańską. I się zastanawiam pod jaką nazwą tańca szukać kogoś kto byłby mi w stanie pokazać kroki do części niearabskiej? Flamenco?
a oto link do utworu: http://arabic-love.wrzuta.pl/audio/5...ya_habibi_yala
| Obecnie 1 osób przegląda ten temat (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia tematu | |
|
|