|
|||||||
| Zarejestruj się | Galeria Foto | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze wiadomości | Zaznacz fora jako przeczytane |
| Tribal American Tribal Style, Tribal fusion, Gothic belly dance i inne style oparte na tribalu. Tribalko, oto miejsce dla Ciebie! |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu |
|
|
||||
|
||||
|
śliczny w swej prostocie
![]()
|
||||
|
||||
![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Być może było już takie pytanie, ale nie mam siły przeglądać 70 str tego wątku, więc pytam: czy któraś z Was może mi łopatologicznie wyjaśnić (a najlepiej też podać linka z jakimiś zdjęciami), jak zrobić taki "trójkątny" stanik? (ten z tymi trójkątnymi miseczkami). Nie chcę go na dole marszczyć ,a jak robię zaszewkę, to zostaje taki odstający "sutek". Proszę Was bardzo o pomoc, bo potrzeba nagli, a z mamą nie możemy tego rozgryźć :\
Dodam jeszcze, że chcę, żeby był on na miseczkach, czyli utwardzany w środku, bo materiał jest nierozciągliwy (ale będzie miał rozciągliwe paski do wiązań)
|
|||
|
|||
|
Zrobiłam dla Ciebie mały rysunek
http://img836.imageshack.us/f/staniki.jpg/ Jakbyś zrobiła miseczki ze zwykłych wymiarowych trójkątów ( na czerwono zaznaczone) Mogłabyś mieć mały problem podczas tańca gdyby sznurowanie z tylną częścią podciągnęło by sie trochę do góry. Spróbuj więc wydłużyć jeden bok trójkąta tak by przechodził on jak najbliżej pachy, ale żeby się nie wżynał ( 1 ). Trójkąty naszyj na pasek materiału, który tez będzie służył do sznurowania. Oczywiście nr 2 oznaczone jest wiązanie na szyję Ja zrobiłam do ćwiczenia stanik według powyższego projektu i jestem zadowolona Do usztywnienia trójkącików możesz użyć kilku warstw fizeliny ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
...albo kup zwykly stanik do obszycia, obetnij boki i ogolnie troche go zmasakruj, by po obszyciu materialem tworzyl dwa trojaty... Wolalam te opcje, bo mam pewnosc ze bedzie mial miseczki pasujace do mojego biustu
![]()
"If you don't know what you are fusing with what, fusion becomes confusion" Isidora Bushkovski __________________________ "When the need for a name for the dance troupe arose, a friend suggested the playfull rhyme FatChanceBellyDance, based on the silly question dancers often get from onlookers who think that beautiful, feminine belly dance is merely an exotic enteirtainment for their personal pleasure. In other words, the answer is: "Fat chance you can have a private show." źródło: strona FCBD |
|
|
||||
|
||||
|
Lares - dziękuję :*
Quesse - mam właśnie ten problem, że nie wiem jak obszyć gotowy stanik (chociaż też wolałabym tę opcję). Ni wiem, gdzie zaszewki porobić, bo "na płasko" to się obszyć nie da, a o zaszewkowym problemie pisałam wyżej.
|
||||
|
||||
|
Jeżeli materiał jest elastyczny to da się obszyć bez zaszewek. Ja kilka staników tak obszyłam
![]() edit: Sorry, nie doczytałam. Materiał jest nierozciągliwy A może każdą miseczkę zrobić z 2 trójkątów. szew szedłby przez środek. Można go zakryć jakimiś koralikami, ćwiekami itp. I tak je wyprofilować, aby były, że tak powiem, trójwymiarowe. Mam na myśli coś takiego:http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-..._5063503_n.jpg
Każdy dzień jest specjalną okazją... Rodzisz się jako oryginał. Nie umieraj jako czyjaś kopia. Ostatnio edytowane przez *Sylwia* : 03-09-2010 10:46. |
|
|
||||
|
||||
|
o właśnie coś takiego, tylko.. jak wyprofilować te miseczki?
Bo one chyba nie są ze zwykłych dwóch trójkątów, czy są?Hmm.. dziękuję Wam za rady, będę kombinować. Wszelkie dalsze rady mile widziane ![]()
|
||||
|
||||
|
Jeżeli będą z dwóch zwykłych trójkątów to nic nie da bo dalej będą płaskie. Jak dotrę do domu to zrobię wizualizację mojego pomysłu i wrzucę tutaj
![]()
|
||||
|
||||
|
Ja wlasnie robilam szew przez srodek. A co do ksztaltu trojkatow to nie pomoge bo chyba nie ma uniwersalnego - to zalezy od biustu... Ja po prostu wycielam spore, na staniku je dopiero upinalam szpilkami by sprawdzic, jaki musza miec ksztalt by pasowaly do niego. Ogolnie przypuszczam, ze warto po prostu przymierzac material do stanika i zaznaczyc na nim (np. kreda krawiecka) gdzie maja byc zaszewki itp. Nie sadze, by istnial gotowy wykroj uniwersalny...
A, jeszcze cos - mozna zrobic wykroj z gazety, dopasowac do stanika, wyciac i wedlug tego wyciac material, oczywiscie z pewnym zapasem.
"If you don't know what you are fusing with what, fusion becomes confusion" Isidora Bushkovski __________________________ "When the need for a name for the dance troupe arose, a friend suggested the playfull rhyme FatChanceBellyDance, based on the silly question dancers often get from onlookers who think that beautiful, feminine belly dance is merely an exotic enteirtainment for their personal pleasure. In other words, the answer is: "Fat chance you can have a private show." źródło: strona FCBD |
|
|
||||
|
||||
|
Tylko zapas ten nie może być za duży, bo cały wykrój szlag trafi, najlepiej dokładnie narysować sobie na materiale jak to ma lecieć, tak by było wiadomo gdzie ten nas zapas się zaczyna
![]() |
![]() |
| Obecnie 2 osób przegląda ten temat (0 użytkowników i 2 gości) | |
| Narzędzia tematu | |
|
|